Tuesday, December 30, 2008

«Πακέτο» 8 δισ. σε μικρομεσαίους

«Πακέτο» 8 δισ. σε μικρομεσαίους

O υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης (τρίτος δεξιά) από τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους παραγωγικούς φορείς.

Τη διαβεβαίωσή του για τη στήριξη των επιχειρήσεων από τα μέτρα ενίσχυσης που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για την οικονομία έδωσε χθες ο κ. Αλογοσκούφης κατά τη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων με θέμα την πορεία υλοποίησης των μέτρων ανακούφισης από τις πρόσφατες καταστροφές.

Την ικανοποίησή τους τους για την πορεία υλοποίησης των μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών σε εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας εξέφρασαν χθες οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων οι οποίοι συναντήθηκαν με τον υπουργό οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη.

Συγκεκριμένα ενημέρωσαν τον υπουργό ότι κλειστά παραμένουν ακόμη περίπου 10 καταστήματα τα οποία είχαν υποστεί ολοκληρωτικές καταστροφές από τα πρόσφατα επεισόδια ενώ ήδη περίπου 500 καταστηματάρχες έχουν υποβάλει αιτήσεις και έχουν πάρει το επίδομα των 10.000 ευρώ. Παράλληλα οι τριμερείς επιτροπές συνεχίζουν την αξιολογήσεις για το ύψος των ζημιών στα εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας .

Ο υπουργός Οικονομίας δεσμεύτηκε ότι τα 8 δις ευρώ από τα συνολικά 28 δις που θα διατεθούν για τη στήριξη των τραπεζών θα περάσουν στην πραγματική οικονομία και θα ενισχύσουν ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ξεκαθάρισε επίσης ότι για το 2009 δεν πρόκειται να επιβληθεί κανένας νέος φόρος ούτε στις επιχειρήσεις ούτε και στα φυσικά πρόσωπα. Εκτίμησε επίσης ότι με τη λειτουργία του πακέτου ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας θα λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και η χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ)

Επίσης τόνισε ότι μέσω της αύξησης της προκαταβολής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στο 30% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος θα είναι δυνατή η εξόφληση των οφειλών σε μικρές και μεσαίες τεχνικές εταιρίες από περασμένα χρόνια. Παράλληλα θα είναι δυνατή η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με την έναρξη υλοποίησης νέων έργων τους πρώτους μήνες του 2009 που αναμένεται να είναι και οι δυσκολότεροι του επόμενου χρόνου.

Μετέφερε επίσης και την εκτίμηση ότι η υποχώρηση του τουρισμού θα είναι μικρότερη του αναμενομένου σύμφωνα με εκτιμήσεις των εκπροσώπων του χώρου.

Στη χθεσινή συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Δημήτρης Αρμενάκης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιώργος Κασιμάτης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Θεόδωρος Βάρδας και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Ανδρέας Τριανταφυλλίδης.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |