Tuesday, December 30, 2008

Το τριήμερο που άλλαξε τη μορφή της Wall Street

Το τριήμερο που άλλαξε τη μορφή της Wall Street

Η κατάρρευση της Lehman Brothers άλλαξε τη Wall Street που γνωρίζαμε.

Η κατάρρευση της Lehman Brothers σηματοδότησε το «θάνατο» της Wall Street, όπως τη γνωρίζαμε. Και άλλες επενδυτικές τράπεζες στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο χείλος της χρεοκοπίας, απώλεσαν την ανεξαρτησία τους ή μετατράπηκαν σε εμπορικές τράπεζες.

Δεσμοί, που επί χρόνια ένωναν μεγάλους επενδυτικούς ομίλους, έσπασαν και η διάθεση συνεργασίας μεταξύ των κορυφαίων διευθυντικών στελεχών χάθηκε. Για τους διευθύνοντες συμβούλους άρχισε το γνωστό παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες, στο οποίο ο καθένας έπρεπε να τρέξει μόνος του και να διασφαλίσει ότι δεν θα είναι αυτός, που θα μείνει στο τέλος χωρίς θέση.

Ενώ σε κρίσεις του παρελθόντος οι κορυφαίοι της Wall Street εμφανίζονταν ενωμένοι, αυτή τη φορά ο καθένας έπρεπε να δώσει τη μάχη του μόνος. Ας θυμηθούμε όμως πώς άρχισαν όλα.

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου

Η ημέρα αυτή σηματοδότησε την αρχή του τέλους. Η επενδυτική τράπεζα προειδοποίησε για ζημίες ύψους 4 δισ. δολαρίων και οι προσπάθειές της για άντληση κεφαλαίων από μία κορεατική τράπεζα έπεσαν στο κενό. Αρχικά η κυβέρνηση φάνηκε διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει τη διάσωσή της. Αξιωματούχοι ήρθαν μάλιστα σε επαφή με τη βρετανική Barclays

Ο κ. Φαλντ από την πλευρά του προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Bank of America Τα προβλήματα της Lehman σήμαναν συναγερμό σε ολόκληρη τη Wall Street. «Δεν είμαστε Lehman Brothers» αναγκάστηκε να δηλώσει ο Tζον Τέιν, διευθύνων σύμβουλος της Merrill Lynch Κάποιοι πελάτες της όμως δεν πείστηκαν και άρχισαν να αποσύρουν χρήματά τους.

Το ίδιο συνέβαινε και στη Lehman, σε πολύ μεγαλύτερο όμως βαθμό. Περίπου στις 5 το απόγευμα και ενώ οι αποσύρσεις καταθέσεων ήταν μαζικές, ο κ. Τέιν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος του ζήτησε να είναι σε μία ώρα στα γραφεία της FED. Είχαν λάβει αντίστοιχη πρόσκληση ο κ. Μακ της Morgan Stanley και ο κ. Μπλάνκφαιν της Goldman Sachs Τους υποδέχθηκαν ο Μπεν Μπεράνκι, ο Χένρι Πόλσον και ο Τίμοθι Γκάιτνερ. Η συνάντηση δεν απέδωσε καρπούς.

Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου

Ο Φαλντ έφθασε στα γραφεία της Lehman στις 7 π.μ. του Σαββάτου, ενώ συνεχίζονταν και οι διαπραγματεύσεις με τη Barclays. Στο μεταξύ, η Merrill άρχιζε συνομιλίες για τη δική της τύχη με τη Bank of America και ο Τέιν έφθανε λίγο πριν από τις 8 π.μ. στα γραφεία της κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης.


Ο Ρίτσαρντ Φαλντ, διευθύνων σύμβουλος της Lehman Brothers, είδε την ιστορική αυτή επενδυτική τράπεζα να καταρρέει σε ένα μόλις τριήμερο. Και τα στελέχη όμως των άλλων μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων, όπως της Merrill Lynch, ήρθαν αντιμέτωπα με πρωτοφανείς πιέσεις. Ήταν ένα τριήμερο, που όμοιό του δεν είχε ζήσει ποτέ η Wall Street.
Εκεί βρίσκονταν τα κορυφαία στελέχη και από τις τέσσερις επενδυτικές τράπεζες - εκτός από τον Φαλντ της Lehman - οι οποίες συζήτησαν όλα τα πιθανά σενάρια για το μέλλον της Lehman.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι για το ενδεχόμενο πτώχευσης της Lehman είχαν αρχίσει δουλειά. To απόγευμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Merrill συναντήθηκε με το διευθύνοντα σύμβουλο της Bank of America Λιούις, οι οποίοι συμφώνησαν ότι το πιθανότερο σενάριο για τη Lehman ήταν η πτώχευση.

Ο Τέιν πρότεινε την εξαγορά μεριδίου 9,9% της Merrill από τη Bank of America αλλά ο Λιούς απάντησε ότι η τράπεζά του δεν αγοράζει μερίδια μειοψηφίας, αντιπροτείνοντας την εξαγορά ολόκληρης της επιχείρησης, πρόταση που δεν έγινε δεκτή από τον Τέιν. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ωστόσο να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Οταν ο Τέιν επέστρεψε στα γραφεία της κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης, οι σύμβουλοι της Merrill τον ενημέρωσαν ότι στελέχη της Goldman ενδιαφέρονταν για την απόκτηση 9,9% μεριδίου στη Merrill με αντάλλαγμα πιστώσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων, ενώ προτάσεις υπήρξαν και από την πλευρά της Morgan Stanley. Η ημέρα έκλεισε με κάποια καλά νέα για τη Lehman, αφού η Barclays συμφώνησε να αγοράσει τη Lehman υπό όρους.

Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου

Συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι συζητήσεις στην κεντρική τράπεζα της Νέας Υόρκης. Το εμπόδιο όμως για την ευόδωση της συμφωνίας ανάμεσα στη Lehman και τη Barclays ήταν ότι η τελευταία χρειαζόταν την έγκριση των μετόχων, πράγμα αδύνατον για την ίδια ημέρα. Ετσι, η Barclays θα ζητούσε την εγγύηση του ισοζυγίου της Lehman από την αμερικανική ή βρετανική κυβέρνηση έως ότου πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία, γεγονός που επίσης ουδέποτε συνέβη.

Στελέχη της Lehman ζητούν κρατική βοήθεια για να κρατήσουν βιώσιμη τη Lehman, όμως αξιωματούχοι της Fed προβάλουν ως προϋπόθεση κάποιο σχέδιο. Ετσι, η Lehman θα αναγκαζόταν να τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης λίγες ώρες αργότερα. Στο μεταξύ, στελέχη της Merrill και της Bank of America συναντήθηκαν για να υπογράψουν τη συμφωνία.

Το Τέλος

Αντί να καθησυχάσει τις αγορές, η πτώχευση της Lehman τις αποδιοργάνωσε. Οι μετοχές της Morgan και της Goldman κατέρρευσαν και οι δύο όμιλοι μετατρέπονται σε εμπορικές τράπεζες. Μέσα σε λίγες ώρες οι γίγαντες της Wall Street είχαν χαθεί.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |