Tuesday, December 30, 2008

Οι εταιρείες που δεν αγγιξε η κρίση

Οι εταιρείες που δεν αγγιξε η κρίση

Εν μέσω οικονομικής κρίσης επτά κλάδοι της οικονομίας αναδείχθηκαν ως πρωταγωνιστές ή «καταφύγιο» αυτών που ήθελαν να διαφυλάξουν τα κεφάλαια τους, αφενός από την πτώση των υπολοίπων κλάδων και αφετέρου από την κατακόρυφη μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Οι βιομηχανία των Video games, όχι επέδειξε θαυμαστή αντοχή έναντι της πτώσης της κατανάλωσης, αλλά και κατάφερε να έχει σταθερά ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια όλου του 2008. Το Xbox της Microsoft, συγκεκριμένα σημείωσε 25% μεγαλύτερες πωλήσεις της ημέρα της «Μαύρης Παρασκευής», όταν και αρχισε επίσημα η εορταστική περίοδος στις ΗΠΑ.

Μπορεί η οικονομική κρίση να περιόρισε την κατανάλωση, όμως ο κλάδος των καλλυντικών φαίνεται να αντέχει ακόμα κα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Η εταιρεία Estee Lauder σημείωσε αύξηση κερδών της τάξης του 31% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ και οι Ulta και Avon είδαν την ανοδο των πωλήσεων τους σε διψήφια νούμερα.

Οι εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων φαίνεται ότι καθιέρωσαν τη θέση τους ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες εταιρείες, με τις Allied Waste, Clean Harbors και Waste Management να παγιώνουν την κυριαρχία τους στον απόηχο της «προστασίας του πλανήτη-γη».

Στην εποχή της ταχύτητας δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις κερδοφόρες εταιρείες, οι επιχειρήσεις που παράγουν το λεγόμενο «γρήγορο φαγητό». Οι Kraft και Cheerios είδαν τα έσοδα τους να αυξάνονται με σταθερή τροχιά σε όλη τη διάρκεια του 2008.

Τα εκπτωτικά πολυκαταστήματα είχαν την τιμητική τους το 2008, αφού οι καταναλωτές τα προτίμησαν για τις σημαντικές προσφορές σε όλα τα είδη που προσέφεραν.

Στον απόηχο της αυξανόμενης ανεργίας οι παραγωγικές ηλικίες προτίμησαν τη δια βίου δωρεάν εκπαίδευση σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τα οποία είδαν τις αιτήσεις των υποψηφίων να σημειώνουν ραγδαία αύξηση. Τα ιδρύματα Devry, Apollo Group και University of Phoenix είδαν τα κέρδη τους σταθερά σε διψήφια ποσοστά.

REPORTER.GR

No comments:

Share |