Tuesday, December 30, 2008

10 εταιρείες λιγότερες στο ΧΑΚ

10 εταιρείες λιγότερες στο ΧΑΚ


Με δέκα εταιρείες λιγότερες ξεκινά το 2009 το κυπριακό χρηματιστήριο, που συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά δομικά προβλήματα δύο και πλέον χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της κοινής πλατφόρμας. Κατά τη διάρκεια του έτους, διαγράφηκαν από το ΧΑΚ οι τίτλοι οκτώ εταιρειών, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε η διαγραφή της αντασφαλιστικής Alliance. Την επόμενη βδομάδα, θα διαγραφεί επίσης η μετοχή της CLR, που θα συγχωνευτεί με τη Λαϊκή Επενδυτική.


Βασικός λόγος των διαγραφών οι εξαγορές των εταιρειών από τρίτους ή από τους ίδιους τους μεγαλομετόχους. Κατά τη διάρκεια του έτους ολοκληρώθηκαν οι εξαγορές των εταιρειών ανάπτυξης Aristo Developers και Lanitis Development και της γαλακτοκομικής Κρίστης από τη Vivartia. Εξαγοράστηκαν επίσης οι εταιρείες ενοικίασης Πέτσας και Astra από τους μεγαλομετόχους τους, όπως και οι Caramondanis και White Knight. H εταιρεία Champignon διεγράφη λόγω εκκαθάρισης.

Βασικό πρόβλημα για όσες εταιρείες παραμένουν στο ΧΑΚ είναι η έλλειψη εμπορευσιμότητας που υπάρχει στην κυπριακή αγορά, αφού το μεγαλύτερο μέρος του μικρού ημερήσιου όγκου απορροφάτε από τις τρεις τράπεζες. Πέραν των αυστηρών κανονισμών εποπτείας, που συνεπάγονται διοικητικό κόστος για τις εταιρείες, η άβαθη αγορά του κυπριακού χρηματιστηρίου και η έλλειψη επενδυτικής εμπιστοσύνης δεν επιτρέπει στις εισηγμένες να αντλήσουν κεφάλαια από τους μετόχους τους.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |