Monday, November 17, 2008

Ζορπάς: Επέκταση σε Ρωσία και Ρουμανία- Είσοδος στη χονδρική

Ζορπάς: Επέκταση σε Ρωσία και Ρουμανία- Είσοδος στη χονδρική

Στις αγορές της Ρωσίας και της Ρουμανίας, ετοιμάζεται να εισέλθει από το 2009 η κυπριακή εταιρεία και εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κύπρου, Ζορπάς. Η εταιρεία που παρασκευάζει και διανέμει προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστείου, ψησταριάς και πίτσας, εξετάζει την επέκτασή της στις αγορές του εξωτερικού, ενώ σχεδιάζει να εισέλθει και στην χονδρική. Ο σχεδιασμός βέβαια λόγω της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης πήγε λίγο πίσω και ανάγκασε την εταιρεία να γίνει πιο επιφυλακτική και να σχεδιάζει κάθε βήμα της με ιδιαίτερη προσοχή.
Έτσι αν και σχεδίαζε την είσοδο στις αγορές Ρωσίας και Ρουμανίας εντός του 2008, αυτή η επέκταση θα γίνει από το 2009. Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και η είσοδος της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ, θα επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα του 2008. Όπως τονίστηκε από τη διοίκηση κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των εγκαταστάσεών της στην Κύπρο σε δημοσιογράφους και αναλυτές, η αύξηση των πρώτων υλών και η προσπάθεια της Κυβέρνησης της Κύπρου να συγκρατηθούν οι τιμές από τη μετάβαση στο ευρώ, στην οποία συνέβαλε και η Ζορπάς, θα επηρεάσει την κερδοφορία της χρήσης.

Όμως η εταιρεία εκτιμά πως από την κρίση θα βγει κερδισμένη, καθώς η επένδυση που έκανε και πρόσθεσε μία σύγχρονη μονάδα στις ήδη υπάρχουσες θα τη βοηθήσει μακροπρόθεσμα να αυξήσει τα μεγέθη της. Η νέα μονάδα στοίχισε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Σήμερα η εταιρεία κατέχει 48 καταστήματα στην Κύπρο τα οποία επισκέπτονται 55 χιλιάδες πελάτες καθημερινά, σχεδιάζει να ανοίξει 2-3 καταστήματα στη Ρουμανία και έχει την ηγετική θέση στην αγορά της Κύπρου με μερίδιο 35%. Το μέγεθος της αγοράς υπολογίζεται στα 170 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως το 2007 εμφάνισε πωλήσεις 58,54 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 3,44 εκατ. ευρώ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |