Monday, November 17, 2008

Κύπρος: Καταγγελίες για ελλαδική τράπεζα

Κύπρος: Καταγγελίες για ελλαδική τράπεζα


Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χαρίλαος Σταυράκης, κατήγγειλε παράρτημα ελλαδικής τράπεζας, που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, ότι απέστειλε το 75% των καταθέσεών του στη μητρική τράπεζα, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό απαράδεκτο.

Ο κ. Σταυράκης δεν κατονόμασε την τράπεζα, αλλά ανέφερε ότι από το ποσό των 800 εκατ. ευρώ που εισέπραξε ως καταθέσεις στην Κύπρο χορήγησε μόνο 200 εκατ. ευρώ σε δάνεια και απέστειλε τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ στη μητρική τράπεζα.

Πρόσθεσε ότι αυτό είναι απαράδεκτο «γιατί μέριμνά μας πρέπει να είναι η βελτίωση της δικής μας οικονομίας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να πολεμήσει για το θέμα αυτό». Ο κ. Σταυράκης προέβη στις δηλώσεις αυτές σχολιάζοντας πληροφορίες ότι οι τράπεζες έχουν πρόβλημα ρευστότητας, αναφέροντας ότι το πρόβλημά τους είναι πλασματικό.

Πέραν της ανωτέρω περιπτώσεως, ο υπουργός Οικονομικών έθεσε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν οι τράπεζες να έχουν πρόβλημα ρευστότητας, «όταν προβαίνουν στην εξαγορά ξένων τραπεζών έναντι διακοσίων, τετρακοσίων ή πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ».

Ο κ. Σταυράκης δεν ανέφερε συγκριμένες ή συγκεκριμένη τράπεζα, αλλά πολύ πρόσφατα η Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] ανακοίνωσε την εξαγορά ρωσικής τράπεζας έναντι 400 εκατ. ευρώ.

Ως προς την πορεία της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Σταυράκης, είπε ότι θα παρουσιάσει καλά αποτελέσματα, με ρυθμούς ανάπτυξης 3% και πληθωρισμό γύρω στο 5%.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |