Monday, November 17, 2008

Βουλγαρία: Από αύριο η αύξηση του εγγυημένου ύψους των καταθέσεων

Βουλγαρία: Από αύριο η αύξηση του εγγυημένου ύψους των καταθέσεων


Από αύριο τίθεται σε ισχύ η αύξηση του εγγυημένου ύψους των τραπεζικών καταθέσεων από τα 40 χιλ. λεβ που είναι σήμερα στα 100 χιλ. λεβ, ανακοίνωσε το Ταμείο Εγγύησης Τραπεζικών Καταθέσεων της Βουλγαρίας. Οι τροποποιήσεις του σχετικού νόμου δημοσιεύτηκαν στην κρατική εφημερίδα της χώρας στις 13 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις το ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων αυξάνεται καθώς το Ταμείο εγγυάται την πλήρη καταβολή των ποσών καταθέσεων ανά πρόσωπο σε μία τράπεζα ανεξάρτητα από τον αριθμό τον καταθέσεων και το ύψος τους έως τα 100 χιλ. λεβ. Εγγυημένες είναι οι τραπεζικές καταθέσεις πολιτών και εταιρειών σε εγχώριο και ξένα νομίσματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας στα τέλη Σεπτεμβρίου 2008 ο συνολικός αριθμός των καταθέσεων των νοικοκυριών στις τράπεζες ήταν 12.102.879, συνολικής αξίας 21,8 δισ. λεβ, ενώ ο αριθμός των καταθέσεων των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων 469.605, συνολικής αξίας 13,4 δισ. λεβ. Το μέσο ύψος της κατάθεσης (και στους δύο τομείς της οικονομίας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ήταν 2.803 λεβ. Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών καταθέσεων αναφέροντας σε ποσά μικρότερα των 1.000 λεβ.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |