Monday, November 17, 2008

Ελλάδα: Ταχύτερη επιστροφή φόρων € 3,5 δισ. στις επιχειρήσεις

Ανάσα για χιλιάδες επιχειρήσεις αποτελεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, να χαλαρώσει τη σφιχτή πολιτική που εφαρμόζει στις επιστροφές φόρου εισοδήματος, που δικαιούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής των φόρων που οφείλει το δημόσιο στις επιχειρήσεις, απόφαση που λήφθηκε λόγω της κρίσης που πλήττει την πραγματική οικονομία και αποσκοπεί στην τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται, αλλά και της οικονομίας γενικότερα.

Το ύψος των επιστροφών φόρου φέτος, αναμένεται να προσεγγίσει τα 3,5 δισ. ευρώ, έναντι, έναντι 2,550 δισ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός στόχος, δηλαδή αύξηση 1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τις αρχικές προθέσεις. Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το ύψος των επιστροφών αυξήθηκε σε 3,2 δισ. ευρώ, αλλά μεσούσης της κρίσης κρίθηκε αναγκαία η περαιτέρω αναπροσαρμογή του, προκειμένου να καλυφθούν τα αυξανόμενα αιτήματα των επιχειρήσεων.

Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2008 οι επιστροφές φόρου είχαν φτάσει σε 1,9 δισ. ευρώ και στο δεύτερο εξάμηνο, οι επιστροφές θα ανέλθουν σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι επιστροφές φόρου, δεν αποτελούν χάρη προς τις επιχειρήσεις, αλλά πρόκειται για κεφάλαια που δικαιούνται με βάση τις συναλλαγές τους, και απαιτούν, όπως οι ίδιες πληρώνουν τους φόρους και όταν καθυστερήσουν επιβαρύνονται με πρόστιμα έτσι και το Δημόσιο να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντί τους. Επίσης το σύνολο των επιστροφών φόρου προς τις επιχειρήσεις υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ, λόγω της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας των προηγουμένων ετών, αλλά το υπουργείο Οικονομικών τις φρέναρε, προκειμένου να συγκρατεί το έλλειμμα.

Αυξάνουν το έλλειμμα

Στην πράξη όμως το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί τις επιστροφές φόρου, ακόμα και αφού έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για τη νομιμότητα των επιστροφών, επειδή απλά επιβαρύνεται το έλλειμμα.

Από τα ακαθάριστα έσοδα του προϋπολογισμού αφαιρούνται οι επιστροφές και προκύπτουν τα καθαρά έσοδα, με βάση τα οποία υπολογίζεται το έλλειμμα. Στην τρέχουσα συγκυρία, η αύξηση των επιστροφών φόρου, θα πιέσει σημαντικά τα έσοδα του προϋπολογισμού τα οποία παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση 2,6 δισ. ευρώ, ή περισσότερο από 1% του ΑΕΠ.

Ήδη υπάρχει έντονος προβληματισμός για το ύψος που θα διαμορφωθεί το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού, αφού οι αβεβαιότητες που είχαν εντοπιστεί από τις αρχές του έτους εξακολουθούν να υφίστανται, ενάμιση μήνα, πριν τη λήξη του οικονομικού έτους.

Η ενοποίηση της φορολογίας των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης από την οποία τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ, δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Παρουσιάζεται μεν αύξηση της χρήσης του πετρελαίου κίνησης έναντι του θέρμανσης (ένδειξη περιορισμού του λαθρεμπορίου), αλλά η αύξηση είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών.

Το δεύτερο στήριγμα του φετινού προϋπολογισμού ήταν ο νέος φόρος ακινήτων το ΕΤΑΚ, μέσω του οποίου το υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε στην είσπραξη περί των 800-900 εκ. ευρώ από φυσικά (600 εκ. ευρώ ) και νομικά (300 εκ. ευρώ) πρόσωπα.

Όμως στην πράξη εφαρμογής αποδείχτηκαν ανέτοιμα τα συστήματα της ΓΓΠΣ, καθώς η πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων είχε σοβαρά λάθη και η πολιτική ηγεσία ομολογεί εκ των υστέρων ότι δεν υπήρχε επαρκής βάση δεδομένων ώστε να εφαρμοστεί ο νέος φόρος χωρίς προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση τα λάθη έχουν αποτέλεσμα να είναι αβέβαιη η είσπραξη του ΕΤΑΚ των φυσικών προσώπων εντός του 2008 και αν και εφόσον εισπραχθεί το 2009, θα αποτελέσει έσοδο του επόμενου έτους, ακόμα και αν πρόκειται για το φετινό φόρο.

Επίσης στο ΕΤΑΚ των επιχειρήσεων, διαπιστώθηκε «ανταρσία», αφού πολλές επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν σχετικές δηλώσεις και προσέφυγαν παράλληλα στα δικαστήρια, εναντίον του σχετικού νόμου.

Ο ΦΠΑ

Τέλος, στους τελευταίους μήνες παρατηρείται καθίζηση των εσόδων από τον ΦΠΑ που εμφανίζουν αυξομειώσεις στην περιοχή του -1% έως 1%, αντί των ρυθμών 10 -12% που έτρεχαν οι αντίστοιχες εισπράξεις πέρυσι και έναντι στόχου για αύξηση 9,3% φέτος.

Η κάμψη των εισπράξεων από τον ΦΠΑ αντανακλά τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην οικονομία και ενδεχομένως και την αύξηση της φοροδιαφυγής δεδομένου ότι σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, οι επιχειρήσεις αναζητούν κεφάλαια έστω και με το ρίσκο του φορολογικού ελέγχου.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |