Monday, November 17, 2008

Κάτω από τα 55 δολάρια το αργό- Πτώση 3,7%

Κάτω από τα 55 δολάρια το αργό- Πτώση 3,7%

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε και σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 μηνών, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι στην Κίνα, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα στον κόσμο, η ζήτηση του πετρελαίου και των προϊόντων του έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση.
Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 3,7%,στα 54,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ και η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ βρέθηκε στα 49,80 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα κατά 2,33%.

«Βαρίδι» στη διαμόρφωση της τιμής του αργού στάθηκε και η ανακοίνωση ότι η οικονομία της Ιαπωνίας βρίσκεται επισήμως σε ύφεση, αφού το ΑΕΠ, το τρίτο τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 0,1%. Πρόκειται για νέα φάση ύφεσης μετά από αυτήν του 2001. Τοδεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία, η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 3,7%. Οι προσδοκίες των αναλυτών για έστω και ελάχιστη ανάπτυξη κατά 0,1%, διαψεύστηκαν.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το αργό ενισχύθηκε ακόμα και πάνω από τα 58 δολάρια όταν το σαουδαραβικό τάνκερ, Sirius Star,το οποίο είναι δυναμικότητας μεταφοράς 2 εκατ. βαρελιών αργού κατελήφθη από πειρατές στις ακτές της Κένυας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επιθέσεις στην περιοχή ίσως αναγκάσουν τα τάνκερ θα ακολουθήσουν διαφορετικό δρομολόγιο, το οποίο αν και ασφαλέστερο, είναι ωστόσο μακρύτερο.

Επίσης, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ, οι θερμοκρασίες στη χώρα θα υποχωρήσουν πέραν του φυσιολογικού την ερχόμενη εβδομάδα, αυξάνοντας τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης.

REPORTER.GR

No comments:

Share |