Monday, November 17, 2008

ΟΠΕΚ: Μείωση εκτιμήσεων για πετρελαϊκή ζήτηση

ΟΠΕΚ: Μείωση εκτιμήσεων για πετρελαϊκή ζήτηση

Σε νέα μείωση των εκτιμήσεων για την πετρελαϊκή ζήτηση το 2009 προέβη ο ΟΠΕΚ, για τρίτο διαδοχικό μήνα, καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση απειλεί την πετρελαϊκή κατανάλωση.
Τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για την κατανάλωση πετρελαίου την επόμενη χρονιά κατά 530.000 βαρέλι ημερησίως, ή 0,6%, στα 86,68 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση που εξέδωσε σήμερα ο οργανισμός. Αναμένεται σημαντική ζήτηση από τον κλάδο των πετροχημικών, καθώς και μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης.

Η αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την οικονομία, επέφερε σημαντικό πλήγμα και στις εκτιμήσεις για την κατανάλωση πετρελαίου, σημειώνει ο ΟΠΕΚ. Ο αυξημένος κίνδυνος για παρατεταμένη παγκόσμια οικονομική ύφεση ωθεί σε επιπλέον αβεβαιότητα τον ενεργειακό κλάδο.

Η επόμενη συνάντηση του Οργανισμού έχει προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου στο Κάιρο. Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είχε προχωρήσει σε μείωση των εκτιμήσεων για τη ζήτηση το 2009 κατά 0,8% στα 86,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προχωρώντας στη μεγαλύτερη μείωση από το 1996.

Την ίδια ώρα, σε αρνητική τροχιά συνεχίσει να κινείται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων κάτω από τα κοντά στα 56 δολάρια το βαρέλι, την ώρα που η Ιαπωνία πέρασε το «κατώφλι» της ύφεσης για πρώτη φορά από το 2001 και η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στην Κίνα έκανε λόγο κατακόρυφη μείωση της ζήτησης.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Δεκεμβρίου υποχωρεί κατά 1,3% στα 56,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα σήμερα είχε βρεθεί και κάτω από τα 55 δολάρια. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη έφτασε στα 54,67 δολάρια, ήτοι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2007. Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχώρησαν κατά 6,6% την προηγούμενη εβδομάδα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινείται ανοδικά κατά 0,39% στα 51,19 δολάρια το βαρέλι.

Στην πίεση της τιμής του αργού συμβάλλει και η ανακοίνωση των Royal Dutch Shell και Chevron για καταστροφή αγωγών στη Νιγηρία.

REPORTER.GR

No comments:

Share |