Tuesday, October 14, 2008

HΠΑ: Ανακοινώθηκε το σχέδιο στήριξης των τραπεζών

HΠΑ: Ανακοινώθηκε το σχέδιο στήριξης των τραπεζών



Σχέδιο για την απευθείας διοχέτευση κρατικών κεφαλαίων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ακολουθώντας το πρόσφατο παράδειγμα των Ευρωπαίων ομολόγων του.

Στόχος των νέων μέτρων είναι να αντιμετωπίσουν το «πάγωμα» των πιστωτικών αγορών καθώς και να ενισχύσουν την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον, το αμερικανικό κράτος θα μετάσχει με 250 δισ. δολάρια στο κεφάλαιο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και εννέα από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

«Εννέα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δέχθηκαν ήδη να μετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα», τόνισε ο Χένρι Πόλσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αυτή η πρωτοφανής συμμετοχή του αμερικανικού κράτους στο τραπεζικό κεφάλαιο θα πραγματοποιηθεί υπό μορφήν προνομιούχων μετοχών, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πάντως ότι τα ιδρύματα αυτά θα πρέπει να δεχθούν περιορισμούς όσον αφορά τις «αποζημιώσεις των ανώτερων στελεχών τους».

«Πρόκειται για ένα απαραίτητο βραχυπρόθεσμο μέτρο για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ανώτατους οικονομικούς του συμβούλους.


HΠΑ: Σχέδιο 250 δισ. δολ. για τη στήριξη των τραπεζών
Σύμφωνα με τον Τζορτζ Μπους, η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Εγγύησης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp) θα εγγυηθεί το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων που εξέδωσαν οι τράπεζες και θα επεκτείνει τις εγγυήσεις, ώστε να καλύπτουν και μη τοκοφόρους λογαριασμούς. Όπως διευκρίνισε, μάλιστα, τα κυβερνητικά μέτρα θα είναι περιορισμένα και προσωρινά.

«Θα πάρει χρόνο μέχρις ότου οι προσπάθειές μας αποδώσουν τα μέγιστα, αλλά ο αμερικανικός λαός μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στο μακροπρόθεσμο οικονομικό μας μέλλον», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πόλσον: «Το σχέδιο διάσωσης θα πετύχει»

Την αισιοδοξία τους ότι το αμερικανικό σχέδιο για τη διοχέτευση ρευστότητας απευθείας στα τραπεζικά ιδρύματα θα φέρει αποτελέσματα, εξέφρασαν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον και ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Μπεν Μπερνάνκι.

«Όπως γνωρίζουν καλά οι Αμερικάνοι, οι προκλήσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές και στην οικονομία είναι μεγάλες και περίπλοκες, ωστόσο πιστεύω ότι τα μέτρα που ελήφθησαν σήμερα θα μας βοηθήσουν να τις ξεπεράσουμε», δήλωσε ο Μπερνάνκι.

Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι η συνέχεια δεν θα είναι εύκολη, εκτιμώντας όμως ότι το ανακοινωθέν πρόγραμμα «θα συμβάλλει στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στο χρηματοοικονομικό μας σύστημα και θα επανατοποθετήσει την οικονομία μας στο δρόμο της ισχυρής, υγιούς ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, ο Χένρι Πόλσον τόνισε, από την πλευρά του, ότι, αν και θα ήθελε να αποφευχθούν, είναι αναγκαίο να εφαρμοσθούν για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |