Tuesday, October 14, 2008

Σειρά της Ιταλίας για "ένεση ρευστότητας"

Σειρά της Ιταλίας για "ένεση ρευστότητας"

Μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, σειρά έχει η Ιταλία να διοχετεύσει στις εμπορικές τράπεζες της έως 40 δισ. ευρώ, με σκοπό να διευκολυνθεί η δανειστική τους ικανότητα, σύμφωνα με δηλώσεις του προϊσταμένου της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.Εξάλλου, θα επιτραπεί τώρα στις εμπορικές τράπεζες να ανταλλάσσουν διάφορες αξίες που έχουν σήμερα στο χαρτοφυλάκιό τους, με τα οπωσδήποτε ανθεκτικότερα ομόλογα της ίδιας της Τράπεζας της Ιταλίας, προκειμένου αυτά στη συνέχεια να καταστούν εγγυήσεις για νεότερο δανεισμό των εμπορικών τραπεζών, πρόσθεσε.

Σκοπός μας, ανεξαρτήτως των επιπτώσεων στις μελλοντικές δαπάνες του Δημοσίου, που τώρα δεν είναι δυνατόν ακόμα να εκτιμηθεί, είναι να έχουμε στον διατραπεζικό τομέα ρευστότητα.

Και ο υπουργός των Οικονομικών Τρεμόντι στο ίδιο μήκος κύματος διαβεβαίωσε ότι «η Ρώμη θα δαπανήσει, τώρα, όσα χρήματα χρειάζονται» προκειμένου «να σταθεροποιηθεί το ιταλικό τραπεζικό σύστημα», χωρίς όμως και αυτός να είναι σε θέση να καθορίσει ποια ακριβώς θα είναι η μελλοντική επιβάρυνση του Δημοσίου από αυτές τις κινήσεις.

REPORTER.GR

No comments:

Share |