Tuesday, October 14, 2008

ΗΠΑ: Επένδυση 125 δισ. δολ. σε μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα

ΠΟΣΟΝ περίπου 125 δισ. δολ. σε εννέα από τις μεγαλύτερες τράπεζες – συμπεριλαμβανομένης της Citigroup Inc. και της Goldman Sachs Group Inc. - θα επενδύσει η κυβέρνηση Μπους, σε μια τελευταία προσπάθεια να τονώσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Οι «τονωτικές ενέσεις» θα γίνουν με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές στο πλαίσιο του οικονομικού σχεδίου στήριξης ύψους 700 δισ. δολ. που ενεκρίθη από το αμερικανικό Κογκρέσο, ενέργεια στην οποία προχώρησαν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να «ξεπαγώσουν» τις αγορές πιστώσεων βοηθώντας τις τράπεζες που «πολιορκούνται». Οι άλλες τράπεζες είναι η Wells Fargo & Co., η JPMorgan Chase & Co., η Bank of America Corp., η Merrill Lynch & Co., η Morgan Stanley State Street Corp. και η Bank of New York Mellon Corp., σύμφωνα με ανθρώπους που ενημερώθηκαν σχετικά, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Οι αγορές μετοχών σε τραπεζικά ιδρύματα είναι η νέα προσέγγιση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, ο οποίος πρώτος προώθησε το σχέδιο στήριξης των τραπεζών με προβλήματα από τα ενυπόθηκα δάνεια. Η ανάγκη για άμεση διοχέτευση κεφαλαίων αυξήθηκε καθώς οι τράπεζες δυσκολεύονται να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ο Πόλσον θα αναλύσει το σχέδιό του σε συνέντευξή Τύπου που θα δώσει σήμερα στις 8:30 π.μ. στην Ουάσινγκτον, τοπική ώρα.

Η προοπτική στήριξης από την αμερικανική κυβέρνηση ώθησε στα ύψη τις μετοχές στα χρηματιστήρια αξιών παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ ο Standard & Poor's 500 Index ανέκαμψε από τις χειρότερες εβδομαδιαίες απώλειες σε 75 χρόνια σημειώνοντας άνοδο 11,6%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι ασιατικές μετοχές, ενώ ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 στην Ιαπωνία σημείωσε τη μεγαλύτερη παρά ποτέ άνοδο και σε ποσοστό 13,4%.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σχεδιάζει να δαπανήσει 25 δισ. δολ. για την απόκτηση μεριδίου στην Citigroup και την JPMorgan. Αλλα 25 δισ. δολ. θα μοιραστούν η Bank of America και η Merrill Lynch, η οποία εξαγοράστηκε τον περασμένο μήνα από την Bank of America. H Wells Fargo θα λάβει τουλάχιστον 20 δισ. δολ., η Goldman και η Morgan Stanley από 10 δισ. δολ. η κάθε μία και η State Street και η Bank of New York από 3 δισ. δολ. η μία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |