Tuesday, October 14, 2008

Με "χίλια έτρεξε" ο Dow-Στο 11% τα κέρδη σε Wall και Ευρώπη

Με "χίλια έτρεξε" ο Dow-Στο 11% τα κέρδη σε Wall και Ευρώπη

Με κέρδη ρεκόρ έκλεισε η Wall, αφού ο Dow ενισχύθηκε 11,08%, κερδίζοντας πάνω από 900 μονάδες, κλείνοντας στις 9.387,61 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.844,25 μονάδες, με κέρδη 11,81% και ο S&P 500 ενισχύθηκε 11,58%, στις 1.003,34 μονάδες. Με σημαντικά κέρδη της τάξης του 10% έκλεισαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις συντονισμένες κινήσεις των κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 8,26% στις 4.256,90 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ανοδικά κατά 11,18% στις 3.531,50 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX υψηλότερα κατά 11,40% στις 5.062,45 μονάδες.

Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν περισσότερο από 5% στα 16 εκ των 17 χρηματιστηρίων της Δυτικής Ευρώπης που ήταν ανοιχτά.

Ωστόσο, σταμάτησαν και σήμερα οι διαπραγματεύσεις στο Χρηματιστήριο της Ισλανδίας για τρίτη ημέρα, μετά την απόφαση για αναστολή της διαπραγμάτευσης της Kaupthing Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, από την κυβέρνηση. Το χρηματιστήριο της χώρας αναμένεται να ανοίξει και πάλι αύριο.

Τα ''ρέστα τους έδωσαν'' Μέρκελ-Σαρκοζί στις τράπεζες

Στα 360 δις ευρώ θα ανέλθει η βοήθεια της κυβέρνησης Σαρκοζί προς τον τραπεζικό κλάδο, ενταγμένη στα πλαίσια της παγκόσμιας συντονισμένης προσπάθειας εξόδου του κλάδου από την παγκόσμια κρίση, σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου προέδρου στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στα Ιλίσια Πεδία του Παρισιού.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα περιλαμβάνουν 320 δις ευρώ για εγγυήσεις δανείων και 40 δις ευρώ για αγορά μεριδίων σε γαλλικές τράπεζες που χρήζουν βοήθειας ρευστότητας. Οι εγγυήσεις σε πωλήσεις ομολόγων και αλλων δανείων θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του 2009.

Σημειώνεται ότι η σημερινή κίνηση της γαλλικής κυβέρνησης είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει από το 1982, όταν και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, είχε αγοράσει μετοχές εταιρειών που αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα, ύψους 39 δις γαλλικών φράγκων.

Παράλληλα, εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας το σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταμείου σταθεροποίησης των αγορών, όπως δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Συγκεκριμένα, το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών που περιλαμβάνει εγγύηση 400 δισ. ευρώ για τα διατραπεζικά δάνεια και 80 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Η εγγύηση των 400 δισ. ευρώ για τα διατραπεζικά δάνεια θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2009. Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν στις γερμανικές τράπεζες, αλλά και στα υποκαταστήματα ξένων τραπεζών στη Γερμανία.

Μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, η Ιταλία αποφάσισε να διοχετεύσει στις εμπορικές τράπεζες της έως 40 δισ. ευρώ, με σκοπό να διευκολυνθεί η δανειστική τους ικανότητα, σύμφωνα με δηλώσεις του προϊσταμένου της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros χαρακτήρισε τις κινήσεις των Ευρωπαίων ως ένα «θετικό» βήμα προς τη σταθεροποίηση των αγορών.

MUF: Στα 9 δις. δολ. κλείνει το deal με τη Morgan

Από τις επιχειρηματικές ειδήσεις στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, ξεχωρίζει η οριστική σύναψη της συμφωνίας μεταξύ Mitsubishi UFJ Financial Group και Morgan Stanley, με το deal να κλείνει τελικά στα 9 δις. δολάρια, έχοντας παράλληλα ως αποτέλεσμα, οι μετοχές της Morgan Stanley να κλείνουν καταγράφοντας αλμα της τάξεως του 18,%

Υπενθυμίζεται ότι η Mitsubishi συμφώνησε στις 29 Σεπτεμβρίου να καταβάλλει 6 δις. δολάρια για τις προνομιούχες μετοχές της Morgan Stanley και 3 δις. για τις κοινές μετοχές.

Πλέον όμως μετατρέπονται οι όροι μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Η Mitsubishi αποκτά το 21% της Morgan Stanley, μόνο που η συναλλαγή αφορά μόνο μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές της αμερικανικής τράπεζας και όχι κοινές μετοχές.

Η τιμή μετατροπής των προνομιούχων μετοχών σε κοινές μειώθηκε κατά 19% στα 25,25 δολάρια ανά μετοχή, από 31 δολάρια ανά μετοχή προηγουμένως.

Στον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο, η Citigroup ενισχύθηκε κατά 9,6%, η Bank of America κατά 8,2% και η Goldman Sachs «αναρριχήθηκε» στο +17%.

Στο +25% βρέθηκε η General Motors, καθοδηγώντας τα κέρδη του κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τη Ford να ακολουθεί, αφού έκλεισε με κέρδη 21%.

Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

Κέρδη της τάξης του 12% κατέγραψαν οι μετοχές των UBS και Deutsche Bank, ενώ η ING Groep ενισχύθηκε 27%, στον απόηχο των αποφάσεων των ευρωπαίων ηγετών να στηρίξουν τον τραπεζικό κλάδο με όλα τα μέσα.

Αισιοδοξία προκαλεί και η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επενδύσει περίπου 37 δισ. στερλίνες στην Royal Bank of Scotland Group, την HBOS και τη Lloyds TSB.

Ανοδος 3,7% για την Barclays, η οποία αποφάσισε να μη στραφεί στο κράτος για οικονομική βοήθεια, αλλά να προχωρήσει σε πώληση μετοχών 11 δισ. δολαρίων σε ιδιώτες επενδυτές.

Στον αντίποδα, η Royal Bank of Scotland υποχώρησε 8,4%,, η οποία ανακοίνωσε ότι έδιωξε τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της και «παραδόθηκε» στον έλεγχο της βρετανικής κυβέρνησης έναντι 20 δισ. λιρών. Επίσης, η HBOS έχασε 28% και η Lloyds 14%.

Να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs αναβάθμισε τη σύστασή της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε ``neutral'' από ``underweight''.

Κέρδη και για τον κλάδο των εμπορευμάτων. Η Total κέρδισε 10% και η Royal Dutch Shell 8,8% καθώς μέχρι το κλείσιμο των ευρωαγορών, το αργό ενισχύόταν έως και 6,2%, στα 82,52 δολάρια. Επίσης, η BHP Billiton ενισχύθηκε 9,1%, ακολουθώντας την άνοδο στις τιμές του χαλκού.

Στο +11% βρέθηκε και η Apple μετά την αναβάθμιση της σε outperform από τον αναλυτή της Sanford C. Bernstein & Co, Toni Sacconaghi.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το ευρώ καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου, αφού βρίσκεται στο 1,3682 δολάρια/ευρώ, με ανοδο 2%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |