Tuesday, October 14, 2008

Πακέτο διάσωσης 1,812 τρισ. ευρώ για την Ευρώπη

Πακέτο διάσωσης 1,812 τρισ. ευρώ για την Ευρώπη


Υπάρχει συνημμένο αρχείο τύπου Acrobat (269 KBytes). Κάντε κλικ εδώ για να το δείτε
Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν με το συνολικό ποσό του 1,812 τρισ. ευρώ, για να εγγυηθούν τραπεζικά δάνεια και να αποκτήσουν μερίδια σε πιστωτικά ιδρύματα, με ανάλογες κινήσεις και από άλλες χώρες του πλανήτη και με τις ΗΠΑ να προχωρούν στην υλοποίηση του σχεδίου της για την αγορά μεριδίου σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς της.

Στη Γερμανία, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε πακέτο διάσωσης συνολικής αξίας 500 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει 400 δισ. ευρώ σε τραπεζικές εγγυήσεις και 80 δισ. ευρώ σε κρατικά κεφάλαια για την αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και 20 δισ. ευρώ για την κάλυψη πιθανών ζημιών.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι το κράτος εγγυάται 320 δισ. ευρώ σε τραπεζικά χρέη και συστήνει ταμείο για τη διάθεση 40 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ για την αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής των τραπεζών. Το γαλλικό σχέδιο συνέπεσε με τις φημολογίες ότι η γαλλική τράπεζα Societe Generale ενδεχομένως να έχει σημαντικές ζημίες από δομημένα προϊόντα, τα οποία και οδήγησαν τη μετοχή της σε απότομη πτώση, φήμες όμως που διαψεύσθηκαν από την ίδια.

Μέτρα για την εγγύηση τραπεζικού χρέους έως 100 δισ. ευρώ φέτος ενέκρινε και το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο στην κυβέρνηση να αγοράσει μετοχές σε τράπεζες που «διψούν» για κεφάλαιο, ενώ η Αυστρία θα προσφέρει 85 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις και 15 δισ. ευρώ για την αγορά μετοχικού μεριδίου σε τράπεζες, η Ολλανδία θα εγγυηθεί διατραπεζικά δάνεια με ποσό έως 200 δισ. ευρώ και η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας θα διοχετεύσει στις εμπορικές τράπεζες της χώρας έως 40 δισ. ευρώ.

Λίγο νωρίτερα, η Βρετανία προσέφερε την πρώτη δόση από το συνολικό πακέτο των 400 δισ. στερλινών που υποσχέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, διοχετεύοντας 37 δισ. στερλίνες στις τρεις κορυφαίες τράπεζες -Royal Bank of Scotland, HBOS και Lloyds TSB Group- ποσό αντίστοιχο με το 2,5% της βρετανικής οικονομίας, σε μία κίνηση που αναμένεται να καταστήσει την κυβέρνηση το βασικό μέτοχο των τραπεζών.

Σε αντάλλαγμα, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να περιορίσουν τα μπόνους προς τα ανώτατα στελέχη, να διακόψουν τα μερίσματα και να προσφέρουν στο κράτος θέσεις στα διοικητικά τους συμβούλια. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι ο κόσμος χρειάζεται μία νέα συμφωνία «Μπρέτον Γουντς» για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Σε ανάλογες κινήσεις έσπευσαν και οι Ασιάτες διαμορφωτές πολιτικής, με το Κατάρ να παρουσιάζει σχέδιο ύψους 5,3 δισ. δολαρίων για την αγορά τραπεζικών μεριδίων, ενώ εγγυήσεις στις τραπεζικές καταθέσεις θα προσφέρει και η Ιαπωνία.

Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπους ανακοίνωσε ότι σπεύδει να εφαρμόσει άμεσα το σχέδιο διάσωσης ύψους 700 δισ. δολαρίων, ενώ έχει έρθει σε επαφή με ιδιωτικές εταιρείες νομικών συμβούλων για την αγορά μετοχών σε τράπεζες. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που εποπτεύει το σχέδιο διάσωσης, ανακοίνωσε ότι οι επενδύσεις της κυβέρνησης θα έχουν αποδέκτη «υγιείς» οργανισμούς.

Δημοσιονομικά μεγέθη

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ως κορυφαία προτεραιότητα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, παρά το γεγονός ότι λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης, τα δημόσια οικονομικά των χωρών-μελών της Ε.Ε. αναμένεται να επιδεινωθούν.

Σε δηλώσεις της, η Ευρωπαία επίτροπος ανταγωνισμού, Νίλι Κρους, τόνισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να βυθισθεί στο χάος χωρίς την εφαρμογή των κανονισμών περί ανταγωνισμού και περί κρατικών ενισχύσεων.

Στήριξη και αισιοδοξία ΔΝΤ

Παρά το υψηλό κόστος, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, δήλωσε ότι υποστηρίζει το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, προβλέποντας ότι οι συντονισμένες προσπάθειες των τελευταίων ημερών από τους ηγέτες ανά τον κόσμο θα συμβάλουν στην ενίσχυση των αγορών.

Ο κ. Στρος-Καν εκτιμά ότι τα χειρότερα στη χρηματοοικονομική κρίση έχουν μάλλον παρέλθει, αλλά ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να διδαχθεί από τα πρόσφατα γεγονότα, ώστε να προβεί σε προτάσεις για μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος. Τέλος, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες ενδεχομένως να υποστούν τις πιο σοβαρές συνέπειες από την παρατεταμένη κρίση, καθώς δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια ώστε να αποτρέψουν την κατάρρευση τραπεζών.

Απεριόριστη υποστήριξη από Fed

Η Fed ανακοίνωσε χθες ότι θα προσφέρει απεριόριστη ρευστότητα δολαρίων προς τρεις κεντρικές τράπεζες -Τράπεζα της Αγγλίας, Ελβετίας και ΕΚΤ- σε μια κίνηση για εξασφάλιση μεγαλύτερης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Η Fed θα δανείσει δολάρια με σταθερό επιτόκιο στις τρεις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα απεριόριστου δανεισμού, με αντάλλαγμα κάποια εγγύηση. Στόχος είναι η τροφοδότηση του χρηματοοικονομικού συστήματος με δολάρια.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |