Thursday, September 4, 2008

Σε ύφεση η Ευρωζώνη με κάμψη ΑΕΠ στο β' τρίμηνο

Σε ύφεση η Ευρωζώνη με κάμψη ΑΕΠ στο β' τρίμηνο


Σοβαρή επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας καταγράφουν οι πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat για το δεύτερο εξάμηνο του 2008, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να ανθίσταται, εμφανίζοντας υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και στη χώρα μας άρχισαν να εμφανίζονται σημάδια εξασθένησης.

Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, το ΑΕΠ υποχώρησε σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή το δεύτερο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το πρώτο κατά 0,2% στην Ευρωζώνη και 0,1% στο σύνολο της Ε.Ε.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Στη Γερμανία υποχώρησε κατά 0,5%, ενώ μείωση της ανάπτυξης σημειώθηκε επίσης στη Γαλλία και στην Ιταλία (0,3%). Στην τέταρτη μεγάλη οικονομία της Ευρωζώνης, την ισπανική, το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 0,1%. Στην Ελλάδα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση, που ήταν η καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή το δεύτερο τρίμηνο του 2008, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Ευρωζώνη κατά 1,4%, που σημαίνει ότι κινείται σαφώς κάτω από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση 1,7% φέτος.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στην έδρα της Κομισιόν η επόμενη κοινοτική πρόβλεψη, που θα δοθεί στη δημοσιότητα το Νοέμβριο, θα κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης πλησίον της ζώνης του 1%. Στην Ελλάδα, η ετήσια αύξηση ήταν 3,5%, δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη μετά την Κύπρο (3,9%).

Οι αιτίες

Οι βασικές αιτίες της επιδείνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν να κάνουν με τη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, τη μείωση των επενδύσεων κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. Οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση της τάξης του 0,4% το δεύτερο τρίμηνο, παρουσιάζοντας σημαντική υποχώρηση σε σχέση με το πρώτο, όπου είχε καταγραφεί αύξηση 1,9% στην Ευρωζώνη.

Αναφορικά με τη συνολική κατανάλωση στην Ευρωζώνη, τον Ιούλιο καταγράφηκε υποχώρηση 0,4% σε σχέση με τον Ιούνιο. Η μεγαλύτερη μείωση (0,9%) σημειώθηκε σε τρόφιμα, ποτά - τσιγάρα, όπου υποχώρησε κατά 0,9%, ενώ η μείωση των λιανικών πωλήσεων στα άλλα προϊόντα ήταν 0,1%. Στην Ελλάδα, τα τελευταία στοιχεία της Εurostat αφορούν τον Ιούνιο, όπου η κατανάλωση υποχώρησε κατά 0,1%, ενώ ανάλογη μείωση είχε καταγραφεί και το Μάιο.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |