Thursday, September 4, 2008

ΕΚΤ: Αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

ΕΚΤ: Αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό



Στην καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι εστιασμένο το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), παρά το γεγονός ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος και το 2009, όπως επισήμανε ο διοικητής της, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

«Οι ανοδικοί κίνδυνοι στην σταθερότητα των τιμών επικρατούν», τόνισε ο κ. Τρισέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να διατηρήσει αμετάβλητο στο 4,25%, δηλαδή σε υψηλά επταετίας, το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο.


Συνέντευξη Τύπου Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Ο διοικητής της ΕΚΤ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην βούληση της τράπεζας να συγκρατήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες σε αντιστοιχία με τη σταθερότητα των τιμών, ενώ τόνισε πως «πρωταρχικός στόχος της ΕΚΤ είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα».

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, ο κ. Τρισέ υποστήριξε ότι «η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα ισχυρή αυτή τη στιγμή». «Οι καθοδικοί κίνδυνοι επικρατούν» και προέρχονται από τον πιθανό αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών στις επενδύσεις και τις καταναλωτικές δαπάνες, σημείωσε.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης το 2008 σε περίπου 1,4% από 1,8% και για το 2009 σε 1,2% από 1,5%.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για φέτος σε περίπου 3,5% από 3,4% και για την επόμενη χρονιά σε 2,6% από 2,4%.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |