Thursday, September 4, 2008

Κάμψη σε εξαγορές και συγχωνεύσεις

Κάμψη σε εξαγορές και συγχωνεύσεις

Η παγκόσμια δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις μειώθηκε 27% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, καθώς η πιστωτική κρίση συνεχίζει να συρρικνώνει την παρουσία των εταιρειών ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου στην αγορά.

Η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων ανήλθε στα 2,5 τρισ. δολάρια την 1η Σεπτεμβρίου από τα 3,46 τρισ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Παρά την πτώση, η συγκεκριμένη αγορά εξακολουθεί να παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με τις εξαγορές σε επίπεδο ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες ήταν μειωμένες 16% την ίδια περίοδο, στα 2,2 τρισ. δολάρια.

Οι εγγυημένες συμφωνίες υποχώρησαν 63% στα 318,5 δισ. δολάρια. Υπάρχουν ωστόσο δύο βιομηχανίες στις οποίες οι δραστηριότητες σε εξαγορές και συγχωνεύσεις ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για το μεταλλευτικό τομέα όπου οι συμφωνίες έφθασαν την αξία των 149,6 δισ. δολαρίων από 63,1 δισ. δολάρια και των καταναλωτικών αγαθών όπου έφθασαν την αξία των 178,9 δισ. δολαρίων από 61,9 δισ. δολάρια.

Οι διασυνοριακές συμφωνίες μειώθηκαν κατά 31% φθάνοντας τα 920,5 δισ. δολάρια, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις να αποτελούν τον πιο συνήθη στόχο. Οι διασυνοριακές συμφωνίες όμως από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία τριπλασιάστηκαν από πέρυσι στα 52,1 δισ. δολάρια, με το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης να έχει το προβάδισμα στις εξαγορές, οι οποίες έφθασαν τα 20,1 δισ. δολάρια.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |