Thursday, September 4, 2008

Κάτω από τα 108 δολάρια το αργό

Κάτω από τα 108 δολάρια το αργό

Με απώλειες έκλεισε τελικά το αργό σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, αφού η ενίσχυση του δολαρίου ασκησε και σήμερα τις πιέσεις στα commodities, και ιδιαίτερα στο αργό.
Μετά την ανακοίνωση των αποθεμάτων το συμβόλαιο του αργού παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 1,3% στα 107,89 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ σημείωσε απώλειες 1,55% στα 104,23 δολάρια το βαρέλι.

Αυτήν την εβδομάδα το αργό έχει υποχωρήσει κατά 6,5% εν μέσω υποχώρησης του ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα του 2008. Το ευρώ υποχωρεί κατά 1,05% στα 1,4345 δολάρια/ευρώ. Επιπλέον, από τις 11 Ιουλίου, όταν και είχε καταγράψει τα ιστορικά υψηλά, το αργό έχει υποχωρήσει κατά 27%, ενώ βρίσκεται ακόμα κατά 44% υψηλότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Νωρίτερα σήμερα η τιμή του αργού κινούνταν ανοδικά για πρώτη φορά μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, καθώς η θύελλα Ike δείχνει να ενισχύεται στην περιοχή του Ατλαντικού.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο κυκλώνας «Ike» αναβαθμίστηκε στην Κατηγορία 4 της κλίμακας (5 Κατηγοριών) Saffir-Simpson και κινείται στον Ατλαντικό, ενώ αναζωπυρωθήκαν οι ανησυχίες ότι μπορεί να κατευθύνεται στον Κόλπο του Μεξικού. Την ίδια ώρα η τροπική καταιγίδα «Hanna» συνεχίζει να κινείται, εξασθενημένη όμως, προς τις Μπαχάμες και τις ακτές των ΗΠΑ.

Μείωση αποθεμάτων

Μειωμένα κατά 1,9 εκατ. βαρέλια ήταν τα αποθέματα του αργού την εβδομάδα που έληγε στις 29 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κάμψη τους μόλις κατά 300.000 εκατ. βαρέλια. Επίσης, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 1 εκατ. βαρέλια και διαμορφώθηκαν στα 194,4 εκατ. βαρέλια. Τα διυλισμένα αποθέματα, κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνεται το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ υποχώρησαν κατά 400.000 στα 131,7 εκατ. βαρέλια.

Η δυναμικότητα των διυλιστηρίων ανήλθε στο 88,7% από 87,3% την περασμένη εβδομάδα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |