Thursday, September 4, 2008

Στο 5% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Στο 5% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Στο 5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Τράπεζα της Αγγλίας, για πέμπτο κατά σειρά μήνα, με τις εικασίες, πάντως, περί αύξησης του κόστους δανεισμού εντός του έτους να έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της επιβράδυνσης της βρετανικής οικονομίας.

Τη διατήρηση του επιτοκίου της ΒοΕ στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα είχε προβλέψει η πλειοψηφία των αναλυτών, δεδομένου ότι το ποσοστό πληθωρισμού στη Βρετανία βρίσκεται σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον επίσημο στόχο του 2%.

Παρόλα αυτά, η ταχύτητα και το μέγεθος της οικονομικής επιβράδυνσης έχουν πείσει το σύνολο σχεδόν της αγοράς ότι μια μείωση των επιτοκίων είναι πλέον θέμα χρόνου. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, η οικονομία της χώρας δεν αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Άλλωστε, οι προβλέψεις που δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ήταν ιδιαίτερα δυσοίωνες, κυρίως για τη βρετανική οικονομία, η οποία, όπως τονίζει ο οργανισμός, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε στασιμότητα.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία είναι η μοναδική χώρα από τις μεγάλες δυνάμεις του G7 για την οποία προβλέπεται συρρίκνωση της οικονομίας στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο – ο γενικός ορισμός της ύφεσης είναι συρρίκνωση για δύο διαδοχικά τρίμηνα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |