Thursday, September 4, 2008

Υποχώρηση πληθωρισμού στο 5,4%

Υποχώρηση πληθωρισμού στο 5,4%


Μερική υποχώρηση του πληθωρισμού παρατηρήθηκε τον Αύγουστο στην Κύπρο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι τα χείριστα στο μέτωπο της αύξησης των τιμών έχουν περάσει. Ο πληθωρισμός, μετά από μήνες συνεχούς ανοδικής πορείας (από το Μάιο), υποχώρησε τον όγδοο μήνα του έτους στο 5,4% έναντι 5,63% τον Ιούλιο και 5,47% τον Ιούνιο και 2,47% τον περσινό Αύγουστο.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού αποδίδεται στη μείωση των τιμών του πετρελαίου, ενώ μεγάλη επίδραση είχε και ο τομέας των τροφίμων που έχει μεγάλη βαρύτητα στο δείκτη τιμών καταναλωτή.

Τον Αύγουστο του 2008 τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσε ο τομέας εστιατορίων και ξενοδοχείων (8,18%). Κατά 8,01% αυξήθηκε και ο τομέας στέγασης, ηλεκτρισμού, υγραερίου, ενώ ο τομέας των μεταφορών και τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 7,2% και 6,68% αντίστοιχα. Η αύξηση του τομέα τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών ανήλθε τον Ιούλιο στο 7,38%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2008, ο πληθωρισμός έφθασε το 5,01% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Ο εγχώριος πληθωρισμός Αυγούστου είναι κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερος από τον εναρμονισμένο πληθωρισμό της ευρωζώνης, που σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία περιορίστηκε στο 3,8%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει το ύψος των επιτοκίων και αναμένεται να λάβει υπόψη τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |