Tuesday, August 31, 2010

MPB: Στα €60,8 εκατ. τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου


MPB: Στα €60,8 εκατ. τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου

Καθαρά κέρδη 60,8 εκατ. ευρώ -εξαιρουμένης της έκτακτης φορολογικής εισφοράς- ανακοίνωσε ο τραπεζικός όμιλος Marfin Popular Bank για το α΄ εξάμηνο του 2010.

Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους μετά από φόρους και την έκτακτη φορολογική εισφορά ύψους 8,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν σε 52,6 εκατ. ευρώ, έναντι 90,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2009.

Επίσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα οργανικά κέρδη από τραπεζικές εργασίες προ προβλέψεων της MPB ενισχύθηκαν κατά 44% και διαμορφώθηκαν σε 143,8 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τη σημαντική αύξηση της οργανικής ανάπτυξης του ομίλου σε συνδυασμό με την επιτυχή βελτίωση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου και τη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν σημαντική ενίσχυση κατά 24% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 355,1 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2010. Περαιτέρω βελτίωση παρουσίασαν τα καθαρά έσοδα από τόκους και σε τριμηνιαία βάση, καθώς αυξήθηκαν κατά 1,2% σε 178,7 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2010, ήτοι 7% υψηλότερα από το μέσο όρο των καθαρών εσόδων από τόκους των τελευταίων πέντε τριμήνων.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η βελτίωση στην εξέλιξη των καθαρών εσόδων από τόκους αντικατοπτρίζει κυρίως την επιτυχία της πολιτικής του ομίλου για ανατιμολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε σημαντικά από 1,54% το α’ εξάμηνο 2009 σε 1,80% το α’ εξάμηνο 2010, ενώ διατηρήθηκε αμετάβλητο στο επίπεδο του 1,80% τα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους.

Δάνεια & Καταθέσεις

Παρά τη σημαντική μείωση της πιστωτικής επέκτασης στις χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος, το α’ εξάμηνο 2010, το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου (προ προβλέψεων) του ομίλου κατέγραψε ετήσια άνοδο 11%, ενώ οι χορηγήσεις στις δύο κύριες αγορές, Ελλάδα και Κύπρο, σημείωσαν άνοδο 8% και 16% αντίστοιχα. Η γεωγραφική κατανομή των δανείων στις 30 Ιουνίου 2010 διαμορφώθηκε ως εξής: 46% Ελλάδα, 37% Κύπρος, 7% αναπτυγμένες αγορές, 4% νοτιοανατολική Ευρώπη, και 6% ναυτιλιακά δάνεια εταιριών που δραστηριοποιούνται διεθνώς.

Σε επίπεδο ομίλου, τα στεγαστικά δάνεια σημείωσαν σημαντική άνοδο 15% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο 2010, ενώ ήταν 3% αυξημένα σε σχέση με το Μάρτιο 2010. Την ίδια χρονική περίοδο, τα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 13%, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν κατά 1%. Η κατανομή του δανειακού χαρτοφυλακίου ανά προϊόν διαμορφώθηκε σε 69% επιχειρηματικά δάνεια, και 31% δάνεια σε ιδιώτες (17% στεγαστικά, 14% καταναλωτικά).

Η ρευστότητα του Ομίλου είναι από τις πιο υγιείς στον ευρύτερο Ελλαδικό τραπεζικό χώρο. Οι καταθέσεις του Ομίλου σημείωσαν άνοδο 2% σε ετήσια και σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 25,3 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις αποτελούν το 66% της χρηματοδότησης του Ομίλου.

Σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις στην Κύπρο παρουσίασαν αύξηση κατά 11%, απόρροια της βελτιωμένης δραστηριότητας της Διεύθυνσης Διεθνής Τραπεζικής (International Business Banking), όπου οι καταθέσεις παρουσίασαν σημαντική αύξηση 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 19% σε σχέση με το Μάρτιο 2010, αντανακλώντας την αυξημένη δραστηριότητα των πελατών της Διεύθυνσης, καθώς και την προσέλκυση νέας πελατείας.

Στην Ελλάδα οι καταθέσεις παρουσίασαν μείωση 11% σε ετήσια βάση και 5% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε €10.0 δισ. στις 30 Ιουνίου 2010. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στην κρίσιμη περίοδο του α’ εξαμήνου 2010, όπου το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχασε καταθέσεις ύψους €22 δισ., η Τράπεζα στην Ελλάδα κατέγραψε εκροές ύψους 700 εκατ. ευρώ ή 3,1% του συνόλου των εκροών του συστήματος, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το μερίδιο αγοράς που της αντιστοιχεί.

Για τον όμιλο, ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 104,9% στις 30 Ιουνίου 2010 έναντι 96,5% ένα χρόνο νωρίτερα και παραμένει ένας από τους πιο ικανοποιητικούς σε σχέση με τον ανταγωνισμό στον Ελλαδικό αλλά και τον Ευρωπαϊκό χώρο.

Κεφαλαιακή βάση

Ιδιαίτερα ισχυρή διατηρήθηκε η κεφαλαιακή βάση του Ομίλου το α’ εξάμηνο 2010 ως αποτέλεσμα της οργανικής κερδοφορίας του Ομίλου, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη έκδοση υβριδικών κεφαλαίων ύψους περίπου €300 εκατ. το β’ τρίμηνο του έτους. Το σύνολο των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (TierI) του Ομίλου αυξήθηκε κατά 14% σε 2,8 δισ. ευρώ ξεπερνώντας την κατά 6% αύξηση του σταθμισμένου ενεργητικού. Ως αποτέλεσμα ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (TierI) ανήλθε σε 9,8% και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε 11,5% στις 30 Ιουνίου 2010. Ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (coreTierI) διαμορφώθηκε σε 9,8%, μετά την αφαίρεση των άυλων περιουσιακών στοιχείων από τα υβριδικά κεφάλαια.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2010 ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Marfin Popular Bank (MPB) κ. Ευθύμιος Μπουλούτας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
‘Η ισχυρή λειτουργική απόδοση του Ομίλου μας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 αντικατοπτρίζει τη συνέχιση της επιτυχημένης στρατηγικής μας η όποια βασίζεται στην συνετή διαχείριση του ενεργητικού και στην αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων, σε συνδυασμό με την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους πελάτες μας. Σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον ο Όμιλος μας πέτυχε περαιτέρω αύξηση της οργανικής κερδοφορίας του, ενώ παράλληλα διατήρησε ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και υψηλά επίπεδα ρευστότητας. Τόσο η ποιότητα των εσόδων του Ομίλου όσο και η προ-προβλέψεων οργανική κερδοφορία σημείωσαν αισθητή βελτίωση σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ η ροή των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημείωσε σημαντική μείωση. Ο συνδυασμός αυτός μαζί με τη δημιουργία επιπλέον προβλέψεων συνέβαλε στην περαιτέρω βελτίωση του δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δάνειων και της θωράκισης του Ομίλου απέναντι σε μελλοντικές εξελίξεις.

Ο Όμιλος μας αντιλαμβανόμενος τον κοινωνικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σε αυτές τις δυσμενείς παγκοσμίως, αλλά και ιδιαίτερα για την Ελλάδα συνθήκες, έχει συνεχίσει την απρόσκοπτη παροχή πιστώσεων προς το σύνολο των πελατών του. Για το α’ εξάμηνο 2010, τα μερίδια αγοράς στην εκταμίευση νέων δανείων ήταν πάνω από 25% στην Κύπρο (υψηλότερη επίδοση) και 21% στην Ελλάδα (δεύτερη υψηλότερη επίδοση).

Με αυτές τις δράσεις εκτιμούμε ότι συνεισφέρουμε έμπρακτα και ουσιαστικά στην προσπάθεια προσαρμογής και ανάκαμψης των πελατών μας και των οικονομιών στις κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε."

source: capital.gr

ΗΠΑ: Άνοδος 4,2% του δείκτη S&P/Case-Shiller τον Ιούνιο


ΗΠΑ: Άνοδος 4,2% του δείκτη S&P/Case-Shiller τον Ιούνιο

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών τον Ιούνιο συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικούς μήνες ανόδου, όπως έδειξε σήμερα ο δείκτης για τις τιμές των κατοικιών S&P Case-Shiller.

Ειδικότερα, οι δείκτες S&P Case-Shiller των 20 και των 10 μεγαλύτερων μητροπολιτικών περιοχών στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο. Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση οι δείκτες σημείωσαν άνοδο 0,3%

Σε ετήσια βάση ο δείκτης των 10 μεγαλύτερων περιοχών ενισχύθηκε 5%, ενώ ο δείκτης των 20 μεγαλύτερων περιοχών σημείωσε άνοδο 4,2%.

Στο τρίμηνο ο εθνικός δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 3,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

"Αν και τα στοιχεία είναι θετικά, πιο πρόσφατα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών και τα ενυπόθηκα δάνεια δείχνουν επιβράδυνση της ανόδου στο επόμενο διάστημα", σχολίασε ο David M. Blitzer, πρόεδρος της επιτροπής της S&P για τον δείκτη. "Παρά τις ανησυχίες για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις, αναγνωρίζουμε ότι η στεγαστικά αγορά είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το περασμένο έτος", πρόσθεσε.

source: capital.gr

FDIC: Στις 829 αυξήθηκαν οι "προβληματικές" τράπεζες


FDIC: Στις 829 αυξήθηκαν οι "προβληματικές" τράπεζες

Νέα αύξηση του αριθμού των τραπεζών που βρίσκονται στη λίστα των "προβληματικών" ιδρυμάτων ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία, στη λίστα με τα προβληματικά ιδρύματα περιλαμβάνονταν στα τέλη Ιουνίου 829 τράπεζες από συνολικά 7.800 ιδρύματα στη χώρα και από 775 τράπεζες στο κλείσιμο του πρώτου τριμήνου του έτους.

Ήδη 118 τράπεζες έχουν καταρρεύσει μέσα στο έτος ξεπερνώντας τον αριθμό των τραπεζικών καταρρεύσεων το 2009 όταν οι αμερικανικές αρχές αναγκάστηκαν να αναλάβουν τον έλεγχο σε 140 τραπεζικά ιδρύματα.

Ο τραπεζικός κλάδος ωστόσο κατάφερε να αυξήσει τα κέρδη του το β΄ τρίμηνο του έτους στα 21,6 δισ. δολ. από ζημιές 4,4 δισ. δολ. το β΄ τρίμηνο του 2009 και κέρδη 18 δισ. το α΄ τρίμηνο του 2010.

Η FDIC ανακοίνωσε ότι τα δύο τρίτα των αμερικανικών τραπεζών ανακοίνωσαν βελτίωση κερδοφορίας σε ετήσια βάση στα αποτελέσματα τριμήνου, αν και το 20% ανακοίνωσε ζημιές.

"Ο τραπεζικός κλάδος κερδίζει δύναμη", σχολίασε η πρόεδρος της FDIC, Sheila Bair και πρόσθεσε: "Τα κέρδη έχουν αυξηθεί και οι περισσότεροι δείκτες για την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, κάτι που βάζει τις τράπεζες σε ισχυρότερη θέση για να αυξήσουν τον δανεισμό τους".

source: capital.gr

ΗΠΑ: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης CB


ΗΠΑ: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης CB

Αύξηση σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Conference Board τον Αύγουστο ξεπερνώντας παράλληλα τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, ο δείκτης αυξήθηκε στις 53,5 μονάδες από τις 51 μονάδες, επίπεδο στο οποίο οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν να παραμείνει.


Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 24,9 μονάδες από τις 26,4 μονάδες ενώ ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στις 72,5 μονάδες από τις 67,5 μονάδες.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Στις 56,7 μονάδες ο Chicago PMI τον Αύγουστο


ΗΠΑ: Στις 56,7 μονάδες ο Chicago PMI τον Αύγουστο (εκτ. 57,6)

source: capital.gr

Πιθανή εξαγορά της Saks από κ/ξ έναντι 1,7 δισ. δολ.


Πιθανή εξαγορά της Saks από κ/ξ έναντι 1,7 δισ. δολ.

Αντικείμενο εξαγοράς από κοινοπραξία αμερικανικών και βρετανικών εταιρειών ενδέχεται να αποτελέσει η εταιρεία λιανικής πολυτελών ειδών, Saks, έναντι τιμήματος 1,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Η βρετανική Daily Mail, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι κοινοπραξία εταιρειών private-equity εξετάζει εδώ και μήνες την αγορά της Saks, έχει σχεδόν ολοκληρώσει τους ελέγχους στα βιβλία της εταιρείας και ενδέχεται να υποβάλει σύντομα πρόταση εξαγοράς ύψους 11 δολαρίων ανά μετοχή.

Ακόμη κι έτσι, ο Μεξικανός δισεκατομμυριούχος Carlos Slim αλλά και ο επενδυτής της ιταλικού brand Tod, Diego Della Valle που κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην Saks θα μπορούσαν να απαιτήσουν υψηλότατο premium. Το περασμένο έτος ο Della Valle αύξησε τη συμμετοχή του στη Saks στο 5,9% κι έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας πίσω από τον Slim.

Η μετοχή της Saks σημειώνει "άλμα" 25,76% στις αρχικές συναλλαγές της Wall Street.

source: capital.gr

Ρωσία: Αμετάβλητα τα επιτόκια


Ρωσία: Αμετάβλητα τα επιτόκια



ΜΟΣΧΑ (Dow Jones) – Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά καθώς η αύξηση στις τιμές που προκάλεσε η ξηρασία δεν αποτελεί ακόμα απειλή για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα.

Το επιτόκιο αναχρηματοδότησης διατηρήθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 7,75% για τρίτο διαδοχικό μήνα, έπειτα από 14 διαδοχικές μειώσεις για την ενίσχυση της οικονομίας.

“Τον Αύγουστο σημειώθηκε η αύξηση στις τιμές καταναλωτή κυρίως λόγω της ενίσχυσης των πληθωριστικών προσδοκιών εξαιτίας των καιρικών συνθηκών,” αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα σημειώνει πως “δεν βλέπει κάποιο λόγο για να συμπεράνει πως αυτές οι αυξήσεις έχουν αρνητική επίδραση στον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.”

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ρωσική κεντρική τράπεζα.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Στο 1,6% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο


Ευρωζώνη: Στο 1,6% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Περιορίστηκε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρκετά περιθώρια να διατηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο πληθωρισμός για τις 16 χώρες που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησε στο 1,6% τον Αύγουστο από 1,7% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat. Η Eurostat δεν παρέχει λεπτομερή ανάλυση των προκαταρκτικών στοιχείων του πληθωρισμού.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση του πληθωρισμού στο 1,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet τόνισε στις αρχές Αυγούστου ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει ήπιος και ότι το επίπεδο των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας ήταν τα κατάλληλα.


source: capital.gr

Ευρωζώνη: Στο 10% η ανεργία τον Ιούλιο


Ευρωζώνη: Στο 10% η ανεργία τον Ιούλιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Στο επίπεδο του 10% παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, καταδεικνύοντας πως παρά τον ισχυρό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο, η ανάκαμψη θα πρέπει να φέρει μεγάλο αριθμό νέων θέσεων απασχόλησης.

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωζώνης, Eurostat ανακοίνωσε ότι 15,833 εκατ. άτομα στερούνται απασχόλησης στα 16 κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ. Το μέγεθος αυτό ξεπερνά τους πληθυσμούς της Ελλάδας και της Ιρλανδίας μαζί, δύο από τις χώρες με τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα.

Σε σχέση με τον Ιούνιο, ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 8.000, αλλά εμφανίζεται αυξημένος κατά 668.000 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009. Το ποσοστό ανεργίας ήταν ανάλογο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 1% στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, σημειώνοντας την ισχυρότερη επίδοση σε διάστημα τεσσάρων ετών. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αυξήσουν τις καταστάσεις μισθοδοσίας, καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες σχετικά με τη διατηρησιμότητα αλλά και την ισχύ της παγκόσμια οικονομικής ανάκαμψης.


source: capital.gr

India’s Economy Expands 8.8%, Fastest Pace Since 2007


India’s Economy Expands 8.8%, Fastest Pace Since 2007

Aug. 31 (Bloomberg) -- India’s economy expanded at the fastest pace in 2 1/2 years, increasing pressure on the central bank to extend the most aggressive round of monetary-policy tightening in Asia.

Gross domestic product rose 8.8 percent in the three months through June from a year earlier, after an 8.6 percent increase in the previous quarter, the Central Statistical Organisation said in a statement in New Delhi today. The figure matched the median estimate of 27 economists in a Bloomberg News survey.

India may be forced to raise interest rates to cool inflation even as Japan steps up its monetary stimulus and the U.S. signals it may take more steps if needed to avert another recession. Exports account for less than a fifth of India’s GDP, and rising wages and consumer spending are sheltering Asia’s third-biggest economy from a slowdown in advanced economies.

The data shows “inflation continues to pose a risk to the Indian economy,” said Mridul Saggar, an economist at Kotak Securities Ltd. in Mumbai. “In the face of increasing global uncertainties, India is relatively shielded due to its strong domestic demand.”

India’s $1.3 trillion economy may expand 8.5 percent in the year to March 31, the most in three years, the central bank said July 27. The benchmark wholesale-price inflation rate has hovered around or above 10 percent since January. The Reserve Bank of India said last week its priority is to rein in consumer prices.

Bond Yield

Ten-year government bond yields dropped 4 basis points to 7.95 percent at 12:20 p.m. in Mumbai after climbing last week to as much as 8.07 percent, near the highest level in four months, on concern central bank Governor Duvvuri Subbarao may raise rates for the fifth time since mid-March. The bank is scheduled to release its next monetary policy statement on Sept. 16.

The Bombay Stock Exchange’s Sensitive Index held its decline after the report, falling 1 percent to 17,850.35 as investors became more risk averse after U.S. incomes grew slower than estimated. The rupee traded at 47.08 against the dollar and is headed for its worst month since May.

Some of the world’s biggest economies are decelerating, adding to signs that the global recovery may be losing its momentum. Last quarter, economic growth in the U.S. slowed to a 1.6 percent annual rate, China’s expansion eased to 10.3 percent from 11.9 percent in the first quarter and Japan’s economy grew at less than a fifth the pace economists estimated.

Global Stimulus

The Bank of Japan yesterday expanded a bank-loan program, boosting its stimulus for the first time since March. Federal Reserve Chairman Ben S. Bernanke said last week his central bank has the tools to prevent the U.S. economy from slipping back into a recession, while stopping short of indicating an immediate need for further action.

In India, inflation pressures are “coming up sharply” even as the global economy has moved to a state of “less comfort,” central bank Deputy Governor Subir Gokarn said Aug. 25. Balancing the two risks while setting rates is the RBI’s challenge, he said.

India’s merchandise exports increased 13.2 percent in July, the slowest pace in six months, in a sign of the effect of world economic slowing.

‘Least Plugged-in’

“India needs to heed what happens globally as a prolonged slowdown will cut exports and impact the GDP to that extent,” Rahul Bajoria, an economist at Barclays Plc in Singapore, said before today’s report. “There is no need for concern right now as India is least plugged-in of all the emerging Asian countries” into the world economy, he said. Bajoria expects the RBI to raise rates by a quarter-point on Sept. 16.

Subbarao has lifted borrowing costs the most number of times among Asian central banks this year. The Reserve Bank’s reverse repurchase rate is 4.5 percent and the repurchase rate is 5.75 percent. Malaysia is second with three rate increases.

Services including hotels, banking and telecommunications, which account for 55 percent of India’s economy, grew 9.7 percent in the three months through June after an 8.4 percent gain in the previous quarter, according to today’s report.

Manufacturing expanded 12.4 percent while mining output jumped 8.9 percent, the report showed. Industrial output makes up about a quarter of India’s gross domestic product.

Farm output rose 2.8 percent last quarter, faster than the 0.7 percent growth in the three months ended March 31.

Rural Demand

Companies including JK Tyre & Industries Ltd. and TVS Motor Co. are boosting capacity on optimism sufficient monsoon rains in the June-September season will spur farm output and support demand. Last year’s rains were the least since 1972.

About three-fifths of India’s 1.2 billion people live in the countryside and depend on agriculture for their livelihood.

This year’s rains will help yield “bumper” harvests, Farm Minister Sharad Pawar said last month.

“Good monsoon rains will result in good harvests and boost rural demand,” Saugata Bhattacharya, an economist at Axis Bank Ltd. in Mumbai, said before the report. “Better harvests increases spending power in the countryside.”

TVS Motor, India’s third-biggest motorcycle maker, plans to spend about 2 billion rupees ($42.6 million) to add capacity this year. JK Tyre & Industries Ltd. said this month it will invest 15 billion rupees to set up a manufacturing plant for radial tires.

Salaries Surge

Salaries in India may grow an average 10.6 percent in 2010, the fastest pace in the Asia-Pacific, after increasing 6.6 percent in the previous year, according to the Lincolnshire, Illinois-based human resources adviser, Hewitt Associates Inc.

Indians’ increasing wealth is causing shortages in the automobile industry, with Volkswagen AG and Hyundai Motor Co. introducing waiting lists for the first time in more than a decade amid a lack of engine castings and batteries after local component suppliers failed to anticipate a surge of more than 30 percent in car sales in the country this year.

“While we are proud of our economic growth, as indeed we should be, controlling price-rise remains our top priority,” Sonia Gandhi, leader of the ruling Congress party, told her lawmakers on Aug. 19, underscoring the challenge facing the South Asian nation.

Inflation dominated the first two weeks of Parliament’s monsoon session that started on July 26, with opposition parties criticizing Prime Minister Manmohan Singh’s government for failing to check prices.

source: bloomberg.com

AIG’s Planned Sale of Taiwan Unit to Primus Rejected


AIG’s Planned Sale of Taiwan Unit to Primus Rejected

Aug. 31 (Bloomberg) -- American International Group Inc.’s planned $2.15 billion sale of its Taiwan life insurance unit was blocked by local regulators, setting back the U.S. insurer’s effort to repay its $182.3 billion government bailout.

Taiwan rejected the purchase application from a group led by Primus Financial Holdings Ltd., vice economics minister Hwang Jung-chiou said at a briefing in Taipei today. AIG had agreed in October to sell its almost 98 percent stake in Taipei-based Nan Shan Life Insurance Co. to Primus Financial and China Strategic Holdings Ltd.

The rejection deals a blow to AIG, which has been trying for more than a year to complete its second-biggest disposal since the September 2008 U.S. government bailout. It paves the way for Chinatrust Financial Holding Co. to bid for Nan Shan, Taiwan’s third-largest insurer by premiums.

“Chinatrust has experience in insurance and may have a long-term interest in the industry, so it may have a greater chance of getting approval,” said Monika Yang, who helps oversee $2 billion at Hamon Asset Management Ltd. in Hong Kong.

Primus can appeal to the Cabinet within 30 days after receiving the official rejection, Hwang said. Beatrice Lin at Compass PR, AIG’s public-relations firm in Taiwan, had no immediate comment. Primus Financial Chairman Robert Morse declined to comment when reached on his mobile phone.

Chinese Investors?

Nan Shan would have marked the first deal for former Citigroup Inc. Asia investment banking chief since he started Primus Financial 17 months ago.

The sale of Nan Shan stalled as local regulators expressed concern that Primus Financial was backed by funding from China. Chinese investors aren’t allowed to purchase control of Taiwanese financial companies.

China Mobile Ltd., the world’s biggest phone carrier by market value, has also seen a Taiwan deal get caught up in regulatory hurdles. The company’s plan to buy a 12 percent stake in Taiwan’s Far EasTone Telecommunications, announced in April 2009, is still awaiting local approval.

Chinatrust Financial, Taiwan’s third-largest financial company by market value, said Aug. 11 it was still interested in buying Nan Shan if regulators rejected the Primus Financial deal. Chinatrust failed in a bid for Nan Shan in October.

New York-based AIG has secured agreement to sell almost $30 billion of assets so far. The company announced Aug. 11 it will sell a majority stake in American General Finance Inc., AIG’s consumer lender, to Fortress Investment Group LLC, getting rid of a business that posted about $1.7 billion in operating losses since 2008 and accumulated more than $17 billion in debt.

Alico Sale

AIG’s previous disposals include a majority stake in reinsurer Transatlantic Holdings Inc., a Tokyo office tower and an equipment insurer.

Chief Executive Officer Robert Benmosche, 66, also is divesting AIA Group Ltd. and American Life Insurance Co., known as Alico, the non-U.S. life insurance divisions. AIG is planning an initial public offering for AIA in November after the collapse of a $35.5 billion agreement to sell the division to Prudential Plc. AIG struck a deal in March to sell Alico to MetLife Inc. for about $15.5 billion.

Primus Financial was set up in April 2009 after raising $1.2 billion. China Strategic would own 80 percent of the group buying Nan Shan and Primus would own the remainder under their plan.

Unprofitable Policies

Nan Shan is burdened with unprofitable guaranteed-return policies it sold in the 1990s when interest rates were higher, raising concerns that a buyer may need to inject more capital.

Nan Shan, based in Taipei, was set up in July 1963 and was bought by American International Underwriters Ltd., the property and general insurance unit of AIG, in January 1970, according to Nan Shan’s website.

It has 4 million policyholders and is the third-largest insurer in Taiwan by total premiums and has a network of 24 branches and 480 agency offices, according to the website. Assets have surged from NT$790 million ($25 million) in 1970 to NT$1.7 trillion at end of June, the website said.

Deutsche Bank AG advised Primus Financial on the acquisition. Blackstone Group LP and Morgan Stanley advised AIG on the sale.

source: bloomberg.com

Με απώλειες 3,55% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei


Με απώλειες 3,55% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με σημαντικές απώλειες 325,20 μονάδων, ποσοστό 3,55%, έκλεισε στο Χρηματσιτήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 8.824,06 μονάδες.

source: naftemporiki.gr

Ταινίες "pay per view" από τη Google


Ταινίες "pay per view" από τη Google


Η εταιρία που άλλαξε τα δεδομένα του διαδικτυακού σκηνικού τα τελευταία 12 χρόνια, προχωρά αυτήν την περίοδο σε άλλη μία κίνηση-ματ, η οποία θα την βοηθήσει να παραμείνει επικεφαλής στην κούρσα των αστρονομικών εισπράξεων. Η Google βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα κυριότερα studio του Hollywood και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα βγει στον ιντερνετικό «αέρα» η υπηρεσία video on demand επί πληρωμή, που θα υποβοηθείται από το YouTube και τη μηχανή αναζήτησης της εταιρίας.


Η υπηρεσία θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, με απώτερο σκοπό την παγκόσμια αγορά. Με αυτό το σχέδιο, η Google επιδιώκει να «δείξει τα δόντια της» στην Apple, η οποία ξεκάθαρα πλέον αναδεικνύεται σε βασικό της ανταγωνιστή. Η εταιρία του «δαγκωμένου μήλου» με την συσκευή «Apple iTV», η οποία συνδέεται με τις κοινές τηλεοράσεις και αναμένεται να αναβαθμιστεί αυτές τις ημέρες, ενσωματώνοντας στις λειτουργίες της καινούρια applications, έχει ήδη κερδίσει έδαφος στο πεδίο της ψηφιακής διανομής κινηματογραφικού και τηλεοπτικού υλικού.

Η Google λοιπόν, θέλοντας να αντιστρέψει το κλίμα και να κυριαρχήσει με μία νέα καινοτομία, σχεδιάζει να ενσωματώσει στο δημοφιλές YouTube και στην μηχανή αναζήτησής της την δυνατότητα να βλέπει κανείς με την μέθοδο streaming (και όχι με downloading) ταινίες πρόσφατης παραγωγής στην πιθανολογούμενη τιμή των 5 δολαρίων ανά θέαση. Οι εταιρίες του Hollywood βλέπουν με καλό μάτι την πρόταση της Google, καθώς, με τις πωλήσεις των DVD να πέφτουν δραματικά, ανοίγεται μια νέα δίοδος στην εμπορική εκμετάλλευση των ταινιών.

Οι συζητήσεις μεταξύ των «κολοσσών» έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ παράλληλα, η Google μέσω του YouTube, που ανήκει στο δυναμικό της από το 2006 έχει ήδη δημιουργήσει υπηρεσία δωρεάν ταινιών, με παλιότερες, ωστόσο, κινηματογραφικές παραγωγές.

Οι αμέτρητοι χρήστες του YouTube που ως τώρα ανεβάζουν οι ίδιοι κατά κύριο λόγο το υλικό που είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα, πρόκειται να γίνουν η μεγάλη «δεξαμενή» πελατών για την νέα υπηρεσία που πιθανότατα θα δει το φως των… οθονών μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

source: in2life.gr

Πτώση 5,7% στις τιμές διαμερισμάτων


Πτώση 5,7% στις τιμές διαμερισμάτων

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η μείωση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2010 ήταν μεγαλύτερη (6,3%) για τα «νέα» διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως πέντε ετών (έναντι μικρής αύξησης κατά 1,2% το αʼ τρίμηνο), ενώ κατά 5,3% μειώθηκαν οι τιμές για τα «παλαιά», ηλικίας δηλαδή άνω των 5 ετών.

Μειωμένες κατά 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο ήταν το βʼ τρίμηνο του 2010 οι τιμές των διαμερισμάτων, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Όπως προκύπτει από τα αναθεωρημένα στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, το α΄ τρίμηνο του 2010 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,8%, ενώ για το σύνολο του 2009 η μέση μείωση ήταν 3,7% (μείωση κατά: 3,3%, 2,5%, 5,1% και 4,0% το α΄, β΄, γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2009 αντίστοιχα), έναντι αύξησης κατά 1,7% το 2008.

Αναλυτικότερα, η μείωση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2010 ήταν μεγαλύτερη (6,3%) για τα “νέα” διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως πέντε ετών (έναντι μικρής αύξησης κατά 1,2% το αʼ τρίμηνο), ενώ κατά 5,3% μειώθηκαν οι τιμές για τα ”παλαιά”, ηλικίας δηλαδή άνω των 5 ετών.

Για το σύνολο του α΄ εξαμήνου του 2010, η μείωση των τιμών σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009 ήταν μεγαλύτερη για τα “παλαιά” διαμερίσματα (-4,4%) από ό,τι για τα ”νέα” (-2,6%). Η διαπίστωση αυτή ισχύει και για ολόκληρο το 2009, καθώς ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών για τις δύο προηγούμενες κατηγορίες διαμερισμάτων ήταν 4,8% και 2% αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη πτώση των τιμών στα παλαιά διαμερίσματα φαίνεται, σύμφωνα με την ΤτΕ, να αντανακλά τη σχετικά μεγαλύτερη “ανθεκτικότητα” των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων, τα οποία κατά κανόνα διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές.

Όσον αφορά τα στοιχεία της ΤτΕ ανά γεωγραφική περιοχή, οι τιμές των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2010 ήταν μειωμένες σε σχέση με το 2009 κατά 3% στην Αθήνα, 6,3% στη Θεσσαλονίκη, 5,4% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, αναφορικά με το α΄ τρίμηνο του 2010 οι αντίστοιχοι αναθεωρημένοι ετήσιοι ρυθμοί μείωσης των τιμών στις ίδιες περιοχές ήταν 1,2%, 2,4%, 2,1% και 2,3%, ενώ για το σύνολο του 2009 (οριστικά στοιχεία) ήταν 4,6%, 6,0%, 2,7% και 1,9%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι συναλλαγές επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος έφθασαν τις 17,6 χιλιάδες το β΄ τρίμηνο του 2010, έναντι 23,8 χιλιάδων το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Ελαφρά μειωμένες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, κατά 1% ήταν οι συναλλαγές το β΄ τρίμηνο του 2010.

Ο όγκος των συναλλαγών, με βάση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων, ήταν μειωμένος κατά 3,2% το β΄ τρίμηνο του 2010 σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2009. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν αυξημένος κατά 18,0% για το α΄ εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, ενώ για ολόκληρο το 2009 μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 38,9%.

Η αξία τέλος των συναλλαγών οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση των πιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε το β΄ τρίμηνο του 2010 με ετήσιο ρυθμό 13,1% (αʼ τρίμηνο 2010: +35,6%, αναθεωρημένα στοιχεία). Η αξία αυτή σημείωσε αύξηση κατά 9,7% το α΄ εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, έναντι μέσης ετήσιας μείωσης κατά 40,0% το 2009.

Ενδεικτικό πάντως είναι ότι ο όγκος και η αξία των συναλλαγών την περίοδο της κρίσης μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι ο αριθμός των συναλλαγών, γεγονός που αντανακλά τη στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών προς διαμερίσματα μικρότερου εμβαδού και μικρότερης αξίας.

source: capital.gr

Monday, August 30, 2010

Τρ. Κύπρου: Στα 163 εκατ. ευρώ τα κέρδη α΄ εξαμήνου


Τρ. Κύπρου: Στα 163 εκατ. ευρώ τα κέρδη α΄ εξαμήνου


Αύξηση των καθαρών κερδών, μετά τη φορολογία, κατά 10% στα 163 εκατ. ευρώ (σε σχέση με πέρυσι) ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου για το α΄εξάμηνο του έτους.

Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 27% διαμορφούμενα στα 328 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, και όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, σημειώθηκε θετική συνεισφορά στα κέρδη από όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται το Συγκρότημα. Τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν ετήσια αύξηση 28% και ανήλθαν σε €496 εκατ. το α’ εξάμηνο 2010, αποδεικνύοντας την ικανότητα του Συγκροτήματος να πετυχαίνει αυξημένα επαναλαμβανόμενα έσοδα ακόμα και σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες.


Προμέρισμα


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, την αναμενόμενη κερδοφορία για ολόκληρο το έτος, το ύψος των αποθεματικών, τη νομοθεσία όσον αφορά τη διανομή μερίσματος καθώς και τη μερισματική πολιτική που ακολουθεί, αποφάσισε την καταβολή προμερίσματος για το 2010 σε μετρητά και υπό μορφή μετοχών. Το προμέρισμα σε μετρητά καθορίστηκε σε €0,06 κατά μετοχή και η ειδική διανομή προμερίσματος υπό μορφή μετοχών σε €0,50 κατά μετοχή, με τιμή έκδοσης €3,25.


Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για πληρωμή προμερίσματος υπό μορφή μετοχών θα τεθεί προς έγκριση σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου 2010. Επισημαίνεται ότι δικαιούχοι του προμερίσματος σε μετρητά και υπό μορφή μετοχών πέραν των κατόχων μετοχών της Τράπεζας κατά την ημερομηνία αρχείου που έχει ορισθεί ως η Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010, θα είναι και οι επενδυτές οι οποίοι θα είναι κάτοχοι των νέων μετοχών που θα προκύψουν από την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης που θα εκδώσει η Τράπεζα.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων στις καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούλιο


ΗΠΑ: Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων στις καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούλιο

Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα 30/8 το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Ειδικότερα, οι δαπάνες σημείωσαν άνοδο 0,4% επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.Αντίθετα το προσωπικό εισόδημα σημείωσε άνοδο 0,2% ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο 0,3%. Τέλος, το ποσοστό αποταμίευσης υποχώρησε στο 5,9% από 6,2%.

source: capital.gr

Citi: Συστήνει αποφυγή της Νότιας Ευρώπης


Citi: Συστήνει αποφυγή της Νότιας Ευρώπης

Πουλήστε Ελλάδα, Πορτογαλία, Βέλγιο και Ιρλανδία και ασχοληθείτε με χώρες όπως η Αυστρία, η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Σουηδία, συστήνει η Citigroup σε ανάλυσή της με ημερομηνία 26 Αυγούστου.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το τελευταίο έτος κινούνται σε ένα σφιχτό εύρος. «Βασική στρατηγική για τους επενδυτές υπήρξε το να μην κυνηγούν την αγορά πάνω ή κάτω».

Τονίζει ακόμη πως η στρατηγική επενδύσεων με βάση τον κλάδο είναι πιο σημαντική σε σχέση με αυτή που βάση έχει τις χώρες.

Για το 2010, προτιμά τη Βόρεια από τη Νότια Ευρώπη.

Επισημαίνει ακόμη ότι η Γαλλία από την αρχή του έτους έχει καταγράψει μία από τις χειρότερες πορείες μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, με τον CAC 40 να βρίσκεται κοντά σε χαμηλό 12 μηνών.

source: capital.gr

Hewlett-Packard: Επαναγορές ιδίων μετοχών αξίας $10 δισ.


Hewlett-Packard: Επαναγορές ιδίων μετοχών αξίας $10 δισ.


Η Hewlett-Packard Co. ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε επαναγορές ιδίων μετοχών έως το ποσό των 10 δισ. δολ. όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο τίτλος της εταιρείας βρέθηκε να σημειώνει άνοδο 2,6% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση της εταιρείας.

"Ο ισολογισμός της HP είναι ισχυρός", σχολίασε η Cathie Lesjak, επικεφαλής Οικονομικών Υπηρεσιών και αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος. "Σχεδιάζουμε να δραστηριοποιηθούμε ενεργά στις επαναγορές και αναμένουμε να ολοκληρώσουμε αγορές αξίας τουλάχιστον 3 δισ. δολ. το δ΄ τρίμηνο χρήσης στα υφιστάμενα επίπεδα τιμών".

Το γ΄ τρίμηνο χρήσης η εταιρεία προχώρησε σε επαναγορές αξίας σχεδόν 2,6 δισ. δολ.

source: capital.gr

Ιαπωνία: Νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 920 δισ. γεν


Ιαπωνία: Νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 920 δισ. γεν


Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα τις πρώτες λεπτομέρειες για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης αξίας 920 δισ. γεν με στόχο να αντισταθμίσει τον αρνητικό αντίκτυπο από την ενίσχυση του γεν και να καταπολεμηθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού.

Η κυβέρνηση "ανακοίνωσε το περίγραμμα του νέου πακέτου σήμερα για να δείξει ότι τα οικονομικά μέτρα και η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας είναι επαρκώς συντονισμένα", δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής, Satoshi Arai σε συνέντευξη τύπου, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σύσταση ειδικής κυβερνητικής επιτροπής που θα εξετάσει νέους τρόπους για την οικονομική επέκταση και την υποστήριξη των νέων που αναζητούν εργασία

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από κονδύλια έκτακτης ανάγκης από τους προϋπολογισμούς προηγούμενων ετών, έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Σε σχετική ανακοίνωση η ιαπωνική κυβέρνηση επισημαίνει ότι τα νέα οικονομικά μέτρα έχουν στόχο να αποτρέψουν ενδεχόμενη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών λόγω της ενίσχυσης του γεν. Το Τόκιο "θα αναλάβει αποφασιστικά μέτρα (στις αγορές ξένου συναλλάγματος) αν χρειαστεί", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός Naoto Kan διέταξε την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου τόνωσης της οικονομίας μετά τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας που έδειξαν αύξηση του ΑΕΠ μόλις 0,4% σε ετήσια βάση το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου από 4,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Τρίτος διαδοχικός μήνας βελτίωσης του οικονομικού κλίματος


Ευρωζώνη: Τρίτος διαδοχικός μήνας βελτίωσης του οικονομικού κλίματος

Περισσότερο αισιόδοξοι για το outlook της οικονομίας και με λιγότερους φόβους ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, εμφανίστηκαν οι καταναλωτές της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, οδηγώντας στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του κοινού νομίσματος.

Ειδικότερα, σε μηνιαία δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν ESI, ενισχύθηκε στις 101,8 μονάδες από 101,1 μονάδες, σε αναλογία με τις εκτιμήσεις ενώ πρόκειται για την Τρίτη διαδοχική μηνιαία αύξηση.

Αυτό υποδηλώνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στους επόμενους μήνες.

Ο δείκτης μέτρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε σημαντικά στο -11, από -14. Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν εκτίμησε ότι θα ενισχυόταν στο -11,7 ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για -12.

«Η εμπιστοσύνη στις τάξεις των καταναλωτών βελτιώθηκε σημαντικά», ανέφερε η Κομισιόν. «Το ευρύ αίσθημα αισιοδοξίας για τις γενικές οικονομικές συνθήκες καθώς και ο περαιτέρω μετριασμός των φόβων ανεργίας καθόρισαν το αποτέλεσμα».

source: capital.gr

RBS: Berkshire και Allstate ενδιαφέρονται για την ασφαλιστική της


RBS: Berkshire και Allstate ενδιαφέρονται για την ασφαλιστική της

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Το επενδυτικό όχημα του Warren Buffett, Berkshire Hathaway Inc και η Allstate Corp εξέφρασαν ενδιαφέρον για την αγορά των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Royal Bank of Scotland, Direct Line, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Times, το οποίο ωστόσο δεν επικαλείται συγκεκριμένες πηγές.

Η αύξηση των αποζημιώσεων για αυτοκινητιστικά ατυχήματα έχουν οδηγήσει σε σοβαρές ζημιές τη θυγατρική ασφαλειών, η οποία κατέχει επίσης τη φίρμα Churchill. Παρά το γεγονός ότι η θυγατρική προετοιμαζόταν για εισαγωγή στο χρηματιστήριο, οι φτωχές οικονομικές επιδόσεις θεωρείται ότι κατέστρεψαν τα εν λόγω σχέδια, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η RBS την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε διαγωνισμό για τους συμβούλους που θα χειριστούν την πώληση.

Εκπρόσωπος της RBS αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ωστόσο σημείωσε ότι η εταιρεία έχει περιθώριο να πουλήσει στις δραστηριότητες ασφαλειών έως το 2013, όωπς διέταξε η Κομισιόν μετά την παροχή βοήθειας από τη βρετανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης.


source: capital.gr

Sanofi-Aventis:Προσφορά 18,5 δισ. για την Genzyme


Sanofi-Aventis:Προσφορά 18,5 δισ. για την Genzyme


Η Sanofi-Aventis αποφάσισε να δημοσιοποιήσει προσφορά εξαγοράς 18,5 δις. δολ. για την Genzyme, σε μία προσπάθεια δελεασμού των μετόχων της τελευταίας μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες διαπραγμάτευσης με το διοικητικό της συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του επικεφαλής της Sanofi, Chris Viehbacher προς τον ομόλογό του στη Genzyme, Henri Termeer, κοινοποιείται η προσφορά που αντιστοιχεί στα 69 δολ. ανά μετοχή. Η Sanofi ανακοίνωσε ότι εξετάζει όλες τις προοπτικές για να ολοκληρώσει τη συμφωνία εξαγοράς της αμερικανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας, υποδηλώνοντας ότι εξετάζεται και η επιθετική πρόταση εξαγοράς.

«Εμείς προτιμούμε να δουλέψουμε μαζί και με το συμβούλιο της Genzyme προκειμένου να φθάσουμε σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία» αναφέρει o Viehbacher και συμπληρώνει πως «η συνεχιζόμενη άρνησή σας να ξεκινήσουμε εποικοδομητικές συνομιλίες, αναμένεται να οδηγήσει μόνο σε επιπλέον καθυστέρηση της ευκαιρίας που έχουν οι μέτοχοί σας να λάβουν την αξία που αντανακλά η πρότασή μας».

source: euro2day.gr

Posco: 2,8 δισ. δολ. για τον έλεγχο της Daewoo International Corp.


Posco: 2,8 δισ. δολ. για τον έλεγχο της Daewoo International Corp.

Συμφωνία για την απόκτηση του ελέγχου της Daewoo International Corp. αντί ποσού 3,37 τρισ. ουόν (2,8 δισ. δολ.) με στόχο την επέκταση του δικτύου των πωλήσεών της και την απόκτηση πρώτων υλών, καθώς αυξάνονται οι τιμές τους, έκλεισε η Posco, η τρίτη σε μέγεθος χαλυβουργία στον κόσμο.

Η Posco θα αγοράσει το 68,15% της εταιρείας χάλυβα και αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τη σημερινή επίσημη ανακοίνωση. Η αγορά στην τιμή των 49.101,5 ουόν ανά μετοχή είναι 53% υψηλότερα από το κλείσιμο των μετοχών τις Daewoo International στις 27 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Posco προχωρά στη μεγαλύτερη εξαγορά καθώς το βασικό μέταλλο και οι τιμές του αργού σημείωσαν άνοδο έως 68% τα πέντε τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα της υψηλότερης ζήτησης από την Κίνα. Ο 62χρονος επικεφαλής πραγματοποιεί επέκταση της δυναμικότητας της Posco ύψους 30 δισ. δολ. σε διάφορες χώρες του κόσμου συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Ινδονησίας.

Οι μετοχές της Posco σημείωσαν άνοδο 2,5% φθάνοντας στα 496.500 ουόν η μία στις 10:58 π.μ. κατά τη διαπραγμάτευσή τους στη Σεούλ. Οι μετοχές της Daewoo International ισχυροποιήθηκαν 2,2% φθάνοντας στα 32.700 ουόν η μία. Οι μετοχές της Posco, της οποίας μέτοχος είναι η Berkshire Hathaway Inc. του Warren Buffett, έχουν σημειώσει φέτος απώλειες 21% καθώς αυξήθηκε το κόστος παραγωγής ατσαλιού.

Η εμπορική συναλλαγή θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την κρατική Korea Asset Management Corp. Στις 14 Μαΐου η Posco επελέγη ως ο προτιμώμενος πλειοδότης για την εξαγορά μεριδίου ελέγχου της Daewoo, από την Lotte Group, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πολυκαταστημάτων της χώρας.

Η Daewoo International κατέχει μερίδια σε ορυχείο νικελίου στη Μαδαγασκάρη, σε ορυχείο άνθρακα στην Αυστραλία και σε κοιτάσματα πετρελαίου στο Βιετνάμ. Τα αποθέματα νικελίου υπολογίζονται στα 125 εκατ. μετρικούς τόνους, από τα τέσσερα μεγαλύτερα στον κόσμο. Επίσης διαχειρίζεται έργο φυσικού αερίου στην Μυανμάρ.

Ο CEO της Posco συμφώνησε φέτος να αποκτήσει μερίδιο έως 15% στο project σιδηρομεταλλεύματος Roy Hill στην Αυστραλία και 7,8% σε ορυχείο άνθρακα στη Μοζαμβίκη. Επίσης τον Ιούλιο η εταιρεία συμφώνησε στην εξαγορά μεριδίου 24,5% στο έργο Australian Premium Iron στη Δυτική Αυστραλία και τον ίδιο μήνα συμφώνησε να αυξήσει το μερίδιό της στην Murchison Metals Ltd. στο 13,91%, και να καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος.

Φέτος η Vale SA και η BHP Billion Ltd. έσπασαν την παράδοση καθορισμού των τιμών σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα, επιτυγχάνοντας δύο αυξήσεις τιμών για τα τριμηνιαία συμβόλαια από τους μύλους επεξεργασίας.

Η Daewoo πραγματοποιεί το 98% των πωλήσεών της από το εμπόριο, με το ατσάλι και το μέταλλο να αποτελούν το 60% των εσόδων της. Η εταιρεία που διαχειρίζεται επίσης ένα εμπορικό κέντρο και πουλά εξαρτήματα αυτοκινήτων διαχειρίζεται περίπου το 1/4 των εξαγωγών ατσαλιού της Posco.

Πέρυσι οι πωλήσεις της Daewoo International διαμορφώθηκαν στα 11,1 τρισ. ουόν, και τα καθαρά της κέρδη σημείωσαν άνοδο 42% φθάνοντας στα 124,6 δισ. ουόν. Η Poscο, η οποία αντλεί περίπου το 70% των πωλήσεών της από την εσωτερική αγορά πραγματοποίησε πέρυσι κέρδη 3,2 τρισ. ουόν.

Την πώληση διαχειρίζεται η Samjong KPMG Advisory Inc. και η Βank of America Merrill Lynch Η Macquarie Group Ltd., η Woori Investment & Securities Co. και η Shinhan Investment Corp. είναι οι σύμβουλοι της Posco, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την World Steel Association η Posco είναι η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία ατσαλιού στον κόσμο από πλευράς παραγωγής μετά την ArcelorMittal και την κινεζική Baosteel Group Corp. Σύμφωνα με το American Institute for International Steel, η κορεατική χαλυβουργία είναι η τέταρτη σε μέγεθος, μετά την ArcelorMittal και τις κινεζικές Hebei Iron & Steel Group και Baosteel.

source: naftemporiki.gr

Intel: Εξαγοράζει τη μονάδα ασύρματης επικοινωνίας της Infineon


Intel: Εξαγοράζει τη μονάδα ασύρματης επικοινωνίας της Infineon

Σε συμφωνία για την εξαγορά της μονάδας ασύρματης επικοινωνίας της γερμανικής Infineon κατέληξε η Intel έναντι τιμήματος 1,4 δισ. δολαρίων, επεκτείνοντας την παρουσία της στην αγορά «έξυπνων» τηλεφώνων.

Η συναλλαγή, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μετρητά, αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2011, αναφέρει η Infineon σε σημερινή ανακοίνωσή της. Όπως σημειώνει, η εν λόγω μονάδα θα παραμείνει ανεξάρτητη.

Άτομα προσκείμενα στο θέμα ανέφεραν την Παρασκευή στο Reuters ότι οι δύο εταιρείες ήταν πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας αναφορικά με την εν λόγω μονάδα.

Οι μετοχές της Infineon έκλεισαν την Παρασκευή στη Φρανκφούρτη με πτώση 0,9% στα 4,61 ευρώ, ανακτώντας μέρος των απωλειών που κατέγραψαν μετά την προειδοποίηση της Intel ότι τα έσοδά της θα είναι χαμηλότερα των προσδοκιών το τρίτο τρίμηνο.

Οι μετοχές της Intel έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητες στα 18,37 δολάρια.

Η συμφωνία έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Intel ότι προσφέρει 7,7 δισ. δολάρια για την εξαγορά της McAfee.

source: naftemporiki.gr

BoJ: Κατά 116 δισ. δολάρια διεύρυνε το πρόγραμμα τραπεζικού δανεισμού


BoJ: Κατά 116 δισ. δολάρια διεύρυνε το πρόγραμμα τραπεζικού δανεισμού


Το πρόγραμμα τραπεζικού δανεισμού αποφάσισε να διευρύνει η Τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας επιβραδύνεται και η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις για δράση στην BoJ.

Ειδικότερα, στην έκτακτη συνεδρίαση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας, αποφασίστηκε η αύξηση του συνολικού ποσού του προγράμματος δανεισμού των τραπεζών κατά 10 τρισ. γιεν (116 δισ. δολάρια).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Massaki Shirakawa, διέκοψε το ταξίδι του στις ΗΠΑ για να καλέσει τη συνεδρίαση, μετά από τις εντεινόμενες πιέσεις των πολιτικών προς την Τράπεζα να κινηθεί και να βοηθήσει ώστε να περιοριστεί η άνοδος του γιεν σε υψηλό 15 ετών.

Ωστόσο, εκτιμάται πως το μέγεθος της διεύρυνσης απογοήτευσε αρκετούς αναλυτές, καθώς το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας περιόρισε τα κέρδη του ενώ το γιεν ανέκτησε το χαμένο έδαφος που προκάλεσε η ανακοίνωση της είδησης.

Το περιορισμένο μέτρο, στρέφει πλέον την προσοχή στα κυβερνητικά σχέδια προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, με τους υπουργούς οικονομικών να συγκεντρώνονται αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να συζητήσουν ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα στήριξης.

«Η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση στην Ιαπωνία», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital στο Τόκιο, Kyohei Morita.

source: capital.gr

HΒ: Κέρδη €11 εκ. το εξάμηνο


HΒ: Κέρδη €11 εκ. το εξάμηνο


Καθαρά κέρδη €11,1 εκ. κατέγραψε το εξάμηνο του 2010 η Ελληνική Τράπεζα έναντι κερδών €2,1 εκ. το εξάμηνο του 2009 και €14 εκ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων αποδίδεται κυρίως στη μείωση των ζημιών στην Ελλάδα.

source: stockwatch.com.cy

Sunday, August 29, 2010

Hiring, Manufacturing Probably Cooled on Signs U.S. Recovery Is Stumbling


Hiring, Manufacturing Probably Cooled on Signs U.S. Recovery Is Stumbling

Hiring and manufacturing probably cooled in August, showing companies are scaling back as the U.S. recovery shows signs of stumbling, economists said before reports this week.

Private payrolls that exclude government agencies rose by 47,000 this month after a 71,000 July gain, while the unemployment rate rose to 9.6 percent, according to the median estimate of 33 economists surveyed by Bloomberg News. Factories expanded at the weakest pace in almost a year, an Institute for Supply Management report is forecast to show.

Federal Reserve Chairman Ben S. Bernanke said last week the central bank will do “all that it can” to sustain an expansion that’s still restrained by weaker-than-anticipated consumer spending and “painfully slow” job growth. Other reports this week may show household purchases are stagnating and service industries, the biggest part of the economy, decelerated.

“We have a lot to worry about for the second half, as this recovery is losing steam,” said Scott Brown, chief economist at Raymond James & Associates Inc. in St. Petersburg, Florida. “The job market will remain pretty lackluster. There is no magic fix in terms of policy.”

The jobs report, due from the Labor Department on Sept. 3, will also show overall payrolls fell 100,000 this month, reflecting the dismissal of temporary workers hired by the government to conduct the census, according to the survey median. The unemployment rate probably rose from 9.5 percent.

Manufacturing Cools

The Tempe, Arizona-based ISM’s factory gauge dropped in August to 52.8, the median estimate in the Bloomberg survey. The report is due on Sept. 1 and figures greater than 50 signal expansion.

The projected figure would be the weakest since September 2009, indicating manufacturing, which spearheaded the recovery as customers rebuilt inventories and shipped more goods overseas, may be starting to pull back.

The supply management’s group may report on Sept. 3 that its services index, which covers almost 90 percent of the economy, declined to a six-month low of 53.2 in August from 54.3, according to the survey.

A report from the Commerce Department last week showed orders for non-defense capital goods excluding aircraft, a proxy for future business investment, slumped 8 percent in July.

Intel Corp., the world’s biggest chipmaker, last week cut its third-quarter revenue forecast. Sales are getting hurt by “weaker than expected demand for consumer PCs in mature markets,” Santa Clara, California-based Intel said in a statement, referring to personal computers.

‘Painfully Slow’

“The painfully slow recovery in the labor market has restrained growth in labor income, raised uncertainty about job security and prospects, and damped confidence,” Bernanke said at the Kansas City Fed’s annual monetary symposium in Jackson Hole, Wyoming, on Aug. 27.

The Fed “is prepared to provide additional monetary accommodation through unconventional measures if it proves necessary, especially if the outlook were to deteriorate significantly,” Bernanke said.

Stocks rallied and Treasuries retreated after Bernanke pledged to safeguard the economy. The Standard & Poor’s 500 Index gained 1.7 percent to 1,064.59 at the 4 p.m. close in New York on Aug. 27. The yield on the 10-year Treasury surged to 2.65 percent from 2.48 percent late on the previous day.

Fed Meeting Minutes

The Fed on Aug. 31 will release the minutes of its last meeting, during which policy makers retained their commitment to keep the benchmark interest rate close to zero for an “extended period” and decided to maintain their holdings of securities to stop money from draining out of the financial system.

Cooling growth and a sluggish labor market may also feed voter discontent heading into the November elections that will determine which party controls Congress.

Polls show the public is increasingly skeptical of President Barack Obama’s performance. Public approval for the president’s handling of the economy was at 41 percent in an Aug. 11-16 Associated Press-GfK survey, an all-time low and down from 50 percent last July.

Households are trying to pay off debt and limit purchases after the U.S. lost more than 8 million jobs since the recession began in December 2007. Consumer spending rose in July as auto sales rebounded from the lowest level in four months, a report tomorrow is projected to show.

Consumer Spending

Purchases climbed 0.3 percent after no change the prior month, according to the survey median. The increase in spending probably also reflected the biggest gain in prices in a year, indicating the advance will be almost wiped away when the figures are adjusted for inflation.

The lack of employment is restraining sentiment, raising the risk that household spending, which accounts for about 70 percent of the economy, will falter. The Conference Board’s index of consumer confidence, due on Aug. 31, was little-changed at 50.9 this month after 50.4 in July, according to the median forecast in a Bloomberg survey.

Housing is also retreating. Gains in home prices probably cooled in June, a, Aug. 31 report from S&P/Case-Shiller is projected to show. Two days later, data from the National Association of Realtors may show pending home sales, or the number of contracts to purchase previously owned houses, fell in July for the third consecutive month.

Bloomberg Survey

==============================================================
Release Period Prior Median
Indicator Date Value Forecast
==============================================================
Pers Inc MOM% 8/30 July 0.0% 0.3%
Pers Spend MOM% 8/30 July 0.0% 0.3%
Case Shiller Monthly YO 8/31 June 4.6% 3.6%
Chicago PM Index 8/31 Aug. 62.3 57.0
Consumer Conf Index 8/31 Aug. 50.4 50.9
ADP Payroll ,000’s 9/1 Aug. 42 17
ISM Manu Index 9/1 Aug. 55.5 52.8
Construct Spending MOM% 9/1 July 0.1% -0.5%
Initial Claims ,000’s 9/2 28-Aug 473 475
Factory Orders MOM% 9/2 July -1.2% 0.4%
Pending Homes MOM% 9/2 July -2.6% -1.0%
Nonfarm Payrolls ,000’s 9/3 Aug. -131 -100
Private Payrolls ,000’s 9/3 Aug. 71 47
Manu Payrolls ,000’s 9/3 Aug. 36 10
Unemploy Rate % 9/3 Aug. 9.5% 9.6%
ISM NonManu Index 9/3 Aug. 54.3 53.2
==============================================================

source: bloomberg.com

Saturday, August 28, 2010

«Πόλεμος» HP-Dell


«Πόλεμος» HP-Dell

«Πόλεμος προσφορών» έχει ξεσπάσει μεταξύ Hewlett-Packard και Dell για την εξαγορά της 3PAR, με την Η-Ρ να υψώνει τον πήχη στα 2 δισ. δολάρια και να υποσκελίζει -για μία ακόμη φορά- την αντιπροσφορά της Dell, επιδεικνύοντας ότι διαθέτει τη ρευστότητα που χρειάζεται, ώστε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της εταιρείας αποθήκευσης δεδομένων.

Η νέα προσφορά της Η-Ρ -στα τριάντα δολάρια ανά μετοχή- κατατέθηκε περίπου τρεις ώρες αφότου η Dell ανακοίνωσε ότι η 3PAR είχε αποδεχθεί την προσφορά της, ύψους 27 δολαρίων ανά μετοχή, η οποία κυμαινόταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη προσφορά της Η-Ρ.

Η συμφωνία της Dell με την 3PAR επιτρέπει στην εταιρεία να αντικρούει ανταγωνιστικές προσφορές, όμως οι αναλυτές θεωρούν ότι η Η-Ρ αποτελεί πιο ισχυρό παίκτη, καθώς διαθέτει ετήσια έσοδα, ύψους 114 δισ. δολαρίων, έναντι ετήσιων εσόδων στα 53 δισ. δολάρια για την Dell.

Παράλληλα, οι προσφορές της Η-Ρ ήταν πιο τολμηρές. «Η 3PAR είναι στρατηγικά σημαντική και για τις δύο εταιρείες. Δεδομένου όμως του "πολέμου προσφορών" που έχει ξεσπάσει, είναι πιο πιθανό να αναδειχθεί νικητής η Η-Ρ», εκτιμά αναλυτής της Gleacher & Co.

Οι αντιπροσφορές για 3PAR διατυπώνονται την ώρα που Dell, Η-Ρ και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επεκτείνονται σε νέους τομείς, ώστε να προσφέρουν ευρύτερης κλίμακας προϊόντα και υπηρεσίες.

source: naftemporiki.gr

Σωρεία εξαγορών και συγχωνεύσεων ασφαλιστικών


Σωρεία εξαγορών και συγχωνεύσεων ασφαλιστικών

Σε μία από τις καλύτερες χρονιές όλων των εποχών για τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο των ασφαλειών αναδεικνύεται η φετινή. Σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, από τις αρχές του έτους έχουν ανακοινωθεί συμφωνίες συνολικού ύψους 44,8 δισ. δολαρίων στον κλάδο.

Την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν ανακοινωθεί συμφωνίες ύψους 28 δισ. δολαρίων, ποσό περίπου 60% χαμηλότερο σε σχέση με το φετινό. Μεγάλες συμφωνίες αναμένεται να ανακοινωθούν και τους επόμενους μήνες, καθώς χρηματοοικονομικοί κολοσσοί, όπως οι Bank of America Αegon και Royal Bank of Scotland, αναζητούν σύμφωνα με το Bloomberg αγοραστή για ασφαλιστικές δραστηριότητες συνολικής αξίας 10 δισ. δολαρίων.

Η χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία άσκησε ισχυρότατες πιέσεις σε μεγαθήρια, όπως η American International Group, φέρνει σήμερα στο φως αγοραστικές ευκαιρίες για ανταγωνιστές, όπως η MetlLife και η Prudential Financial, οι οποίες ανέκαμψαν γρήγορα από την κρίση και αναζητούν σήμερα προοπτικές ανάπτυξης σε νέες αγορές.

Η AIG έχει πωλήσει περισσότερα από 30 στοιχεία ενεργητικού από τη διάσωσή της το 2008 έως σήμερα, ενώ η βρετανική RBS και η ολλανδική ING Groep έχουν κληθεί από τις ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. να πωλήσουν ασφαλιστικές δραστηριότητες, προκειμένου τα κρατικά σχέδια στήριξής τους να λάβουν την τελική έγκριση, και σύμφωνα με πληροφορίες υποψήφιοι αγοραστές έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη συμφωνία της φετινής χρονιάς ναυάγησε, όταν οι μέτοχοι της Prudential έκριναν ότι το αντίτιμο των 35,5 δισ. δολαρίων, που προσέφερε η εταιρεία για την εξαγορά της AIA, ασιατικής μονάδας της AIG, ήταν υπερβολικά υψηλό, και το διοικητικό συμβούλιο του αμερικανικού κολοσσού από την πλευρά του αρνήθηκε να δεχθεί μείωσή του.

Παρ' όλα αυτά οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι οι συμφωνίες θα υπερβούν φέτος τα επίπεδα τόσο του 2009 όσο και του 2008, όταν η αξία των εξαγορών και των συγχωνεύσεων είχε διαμορφωθεί στα 53 δισ. και 58 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο φετινός απολογισμός να είναι πολύ κοντά στα επίπεδα του 2007, όταν είχαν ανακοινωθεί συμφωνίες ύψους 90 δισ. δολαρίων στον ασφαλιστικό κλάδο.

source: naftemporiki.gr

Whitney:Επιπλέον κεφάλαια χρειάζονται οι τράπεζες


Whitney:Επιπλέον κεφάλαια χρειάζονται οι τράπεζες


"Επιπλέον στήριξη της κεφαλαιακής τους επάρκειας χρειάζονται οι αμερικανικές τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την νέα κρίση στην στεγαστική αγορά", τόνισε η κορυφαία αναλύτρια Meredith Whitney.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη της στο Bloomberg, η Meredith Whitney προειδοποίησε ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη διπλού πάτου ύφεση στην στεγαστική αγορά.

"Θα χρειαστεί ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών" σημείωσε μεταξύ άλλων.

source: euro2day.gr

Friday, August 27, 2010

Στα 146 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της ΕΤΕ το α 6μηνο του 2010


Στα 146 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της ΕΤΕ το α 6μηνο του 2010

Σε €146 εκατ. διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της ΕΤΕ το α’ 6μηνο του 2010, επιβαρυμένα από έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, ζημίες από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών. Τα αποτελέσματα της ΕΤΕ ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στα 110 εκατ. ευρώ.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να αυξήσει την προ προβλέψεων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων κερδοφορία της κατά +6% και κυρίως, να διατηρήσει την υψηλή ρευστότητά της και την ισχυρή κεφαλαιακή της επάρκεια θωρακίζοντας παράλληλα τον Ισολογισμό της με αυξημένες προβλέψεις, οι οποίες ανήλθαν σε €649 εκατ. αυξημένες κατά +31% έναντι του α’ 6μήνου του 2009.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ειδικά στο β’ 3μηνο ανήλθαν σε €125 εκατ. έναντι €21 εκατ. το προηγούμενο 3μηνο ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των ζημιών από διαπραγματευτικές πράξεις και της μη επανάληψης έκτακτων φόρων που επιβάρυναν το α’ 3μηνο.
Η διατήρηση της κερδοφορίας από τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και η γεωγραφική διασπορά των πηγών εσόδων του Ομίλου, καταδεικνύουν την αντοχή του επιχειρηματικού μοντέλου ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Συγκεκριμένα :

-Τα έσοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων, σημείωσαν αύξηση +6% κυρίως λόγω των καλύτερων επιδόσεων του επιτοκιακού αποτελέσματος (+8% σε σχέση με το α’ 6μηνο του 2009).

-Το επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε στο επίπεδο του 4%, παρά τις έντονες πιέσεις στην τιμολόγηση των καταθέσεων εξαιτίας της έντασης του ανταγωνισμού.

-Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο 6μηνο του προηγουμένου έτους αλλά μειώθηκαν κατά 2% σε σχέση με το μέσο όρο του 2009, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι τα τελευταία 3μηνα τα λειτουργικά έξοδα βρίσκονται σε σταθερή πορεία περιστολής.

Η εικόνα της κερδοφορίας του Ομίλου ανά περιοχή δραστηριότητας διαμορφώνεται ως εξής:

-Ελλάδα: Οι ζημίες από δραστηριότητες στην Ελλάδα ανήλθαν σε €159 εκατ. και οφείλονται σε εφάπαξ φορολογικές επιβαρύνσεις ύψους €93 εκατ. (έκτακτη φορολογική εισφορά για το 2009 και έκτακτη για το 2009 αναδρομική φορολόγηση εσόδων από ομόλογα) και, ιδίως, στις ζημίες από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους €249 εκατ. (έναντι κερδών €272 εκατ. στο α’ 6μηνο του 2009). Επίσης, τα αποτελέσματα του 6μήνου στην Ελλάδα επηρεάστηκαν και από την κατά +55% αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που ανήλθαν σε €467 εκατ. (έναντι €301 εκατ. το α’ 6μηνο του 2009). Εντούτοις, τα οργανικά αποτελέσματα στην Ελλάδα (προ φόρων, προβλέψεων και διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων) αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το α’ 6μηνο του προηγούμενου έτους επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των οργανικών πηγών κερδοφορίας της Τράπεζας παρά την εντεινόμενη ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας.

-Τουρκία: Συνεχίζοντας τη θετική τους τροχιά, τα καθαρά κέρδη της Finansbank στο α’ 6μηνο του 2010 ανήλθαν σε €251 εκατ. (TRY507 εκατ.) αυξημένα κατά 8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2009. Σε τριμηνιαία βάση η κερδοφορία της Finansbank διατηρήθηκε στο ιστορικό υψηλό επίπεδο του α’ 3μήνου 2010 (TRY253 εκατ.) επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της Τράπεζας.

-Ν.Α. Ευρώπη: Παρά τα υψηλά επίπεδα προβλέψεων και τις γενικότερες επιπτώσεις της κρίσης ο Όμιλος συνεχίζει να εμφανίζει κέρδη σε όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε €50 εκατ., μειωμένα κατά 11% έναντι του α’ 6μήνου 2009 λόγω των αυξημένων προβλέψεων που ανήλθαν σε €96 εκατ. (+31% σε σχέση με το α’ 6μηνο του 2009). Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώνονται σε €150 εκατ., αυξημένα κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Ποιότητα χαρτοφυλακίου

Τα παραπάνω αποτελέσματα επιτεύχθηκαν μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον που συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τον τραπεζικό κλάδο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, επιδεινώνοντας την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου ως προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε σε 6.4% ενώ οι καθυστερήσεις ανέρχονται στο 7.4% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Είναι σημαντικό ότι στην Τουρκία παρατηρείται κατά τα τελευταία 3μηνα κάμψη του ρυθμού δημιουργίας νέων καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση του ύψους των καθυστερήσεων ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου σε 5.6% έναντι 5.7% το προηγούμενο 3μηνο.

Ο Όμιλος διενήργησε €649 εκατ. προβλέψεις το α’ 6μηνο του 2010 (εκ των οποίων €335 εκατ. στο β’ 3μηνο του έτους) έναντι €494 εκατ. (+31%) το α’ 6μηνο του 2009 με αποτέλεσμα οι συσσωρευμένες προβλέψεις να ανέρχονται σε €3.1 δισ., ήτοι 4.1% των συνολικών χορηγήσεων του Ομίλου. Το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει σταθερά στο 63%, πριν βεβαίως ληφθούν υπόψη οι πάσης φύσεως εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Ελλάδα: Αύξηση των χορηγήσεων παρά την ύφεση Σε €2.7 δισ. ή +6% σε σχέση με το α’ 6μηνο του 2009 διαμορφώθηκε η καθαρή αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, το οποίο ανέρχεται στα €51.3 δισ., εξέλιξη που αποδεικνύει την ενεργή στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την Τράπεζα στην εξαιρετικά δυσμενή αυτή συγκυρία για την ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και τη συνεπακόλουθη κάμψη της ζήτησης για δανειακά προϊόντα, η πιστωτική επέκταση της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα κινήθηκε σε ρυθμούς διπλάσιους της αγοράς.

Τα στεγαστικά δάνεια και οι χορηγήσεις σε επιχειρήσεις, πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια ενίσχυσης της χρηματοδότησης της οικονομίας. Συγκεκριμένα:

-Αύξηση κατά +6% σε σχέση με το α’ 6μηνο του 2009 καταγράφουν τα στεγαστικά δάνεια τα οποία ανέρχονται σε €20.9 δισ.

-Οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων στους πρώτους 6 μήνες του 2010 ανήλθαν σε €971 εκατ. αντιπροσωπεύοντας το 28% των συνολικών εκταμιεύσεων της αγοράς γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση του μεριδίου της Τράπεζας σε 25.3%.

-Τα καταναλωτικά δάνεια και τα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν με ρυθμό +4% σε σχέση με τον Ιούνιο 2009 παρά τη γενικότερη συρρίκνωση της αγοράς καταναλωτικής πίστης.

-Οι χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανήλθαν στο τέλος του α’ 6μήνου 2010 σε €4.4 δισ. παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται ο κλάδος στην Ελλάδα.

-Τέλος, το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας προς μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύθηκε κατά 7% σε σχέση με το α’ 6μηνο 2009 και αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξης του 8% σε ετησιοποιημένη βάση, προσεγγίζοντας ήδη τα €18.8 δισ. Η συνεχιζόμενη αρνητική μακροοικονομική συγκυρία στη χώρα και η διαρκώς μειούμενη ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνετέλεσαν στη μείωση των καταθέσεων της Τράπεζας στην Ελλάδα κατά 6% από την αρχή του έτους. Σημειώνεται πως οι επιπτώσεις της γενικότερης τάσης μείωσης των καταθέσεων στην Ελλάδα ήταν σαφώς πιο ήπιες για την Τράπεζα έναντι της υπόλοιπης αγοράς, επιτρέποντάς της να ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιό της έναντι του Δεκεμβρίου 2009, που στις καταθέσεις ταμιευτηρίου ανήλθε στο 33.4% έναντι 31.9%, δηλαδή σημείωσε αύξηση κατά 1.5 ποσοστιαία μονάδα, γεγονός που πιστοποιεί τη σχέση εμπιστοσύνης της Τράπεζας με τους πελάτες της.

Η Τράπεζα εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικό ύψος στοιχείων ενεργητικού επιλέξιμων ως ενέχυρο ή καλύμματα για μελλοντικές εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών, διατηρώντας την ευελιξία για άντληση ρευστότητας μέσω των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ. Ο συνδυασμός διαθέσιμων καλυμμάτων και χαμηλής μόχλευσης (σχέση δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα μόλις 90%) αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα της Τράπεζας στην τρέχουσα συγκυρία, όπου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Finansbank: Σε δυναμικά αναπτυξιακή πορεία

Σε €251 εκατ. (TRY507 εκατ.) ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Finansbank το α’ 6μηνο του 2010, αυξημένα κατά 8% έναντι του α’ 6μήνου 2009.

Η ανάκαμψη της Τουρκικής οικονομίας δημιουργεί προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της Finansbank. Συγκεκριμένα:

-Αύξηση κατά 7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2009 καταγράφεται στο καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα το οποίο ανήλθε σε €520 εκατ. (TRY 1 050 εκατ.).

-Τα μέτρα εξορθολογισμού του κόστους της Finansbank είχαν ως αποτέλεσμα ο ρυθμός αύξησης των λειτουργικών δαπανών να περιοριστεί στα επίπεδα του πληθωρισμού (9%) έναντι του α’ 6μήνου 2009. Ο δείκτης αποτελεσματικότητας (δαπάνες προς έσοδα) διαμορφώθηκε σε 43%, επίπεδο που την τοποθετεί μεταξύ των πλέον αποδοτικών τραπεζών διεθνώς.

Τον Ιούνιο του 2010, οι συνολικές χορηγήσεις της Finansbank ανέρχονταν σε TRY28.5 δισ. (€14.7 δισ.) σημειώνοντας αύξηση κατά 25% έναντι του α’ εξαμήνου 2009, ξεπερνώντας τις προβλέψεις μας. Η επίδοση αυτή υπογραμμίζει τη θετική πορεία της Τουρκικής οικονομίας και πιστοποιεί την αναπτυξιακή δυναμική της θυγατρικής μας στη γειτονική χώρα.

Οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής εξακολουθούν να αποτελούν την αιχμή της αναπτυξιακής δυναμικής της Finansbank και συνεχίζουν να αυξάνονται εντυπωσιακά (30% από το α’ 6μηνο 2009). Το συνολικό ύψος των χορηγήσεων λιανικής τον Ιούνιο 2010 ανήλθε σε TRY14.3 δισ. (€7.4 δισ.). Ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις καταγράφονται στις χορηγήσεις στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης. Συγκεκριμένα:

-Τα υπόλοιπα στεγαστικής πίστης ανήλθαν σε TRY5.6 δισ. (€2.9 δισ.) έναντι TRY4.5 δισ. τον Ιούνιο 2009, αυξημένα κατά 24%. Το μερίδιο αγοράς της Finansbank στη στεγαστική πίστη διαμορφώθηκε σε 10.4% έναντι 10.6% τον Ιούνιο του 2009.

-Τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων ανήλθαν σε TRY3.3 δισ. (€1.7 δισ.) έναντι TRY2.3 δισ. τον Ιούνιο 2009, σημειώνοντας αύξηση 45%. Στα καταναλωτικά δάνεια το μερίδιο της Finansbank διαμορφώθηκε σε 4.8% από 3.5% τον Ιούνιο του 2009.

-Τα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών ανήλθαν σε TRY5.4 δισ. (€2.8 δισ.) έναντι TRY4.3 δισ. τον Ιούνιο 2009, καταγράφοντας αύξηση 28%. Στις πιστωτικές κάρτες η Finansbank ελέγχει ήδη το 12% της αγοράς έναντι 11.1% τον Ιούνιο του 2009.

Οι χορηγήσεις επιχειρηματικής πίστης ανήλθαν το α’ 6μηνο του 2010 σε TRY14.2 δισ. (€7.3 δισ.), σημειώνοντας ρυθμό αύξησης πάνω από 20% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας τη γενικότερη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του α’ 6μήνου διαμορφώθηκαν σε 5.6% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου, σημειώνοντας βελτίωση σε σχέση με τα επίπεδα του τέλους 2009 εξέλιξη που συμβαδίζει με την ανάκαμψη της Τουρκικής οικονομίας και σηματοδοτεί τη δραστική αποκλιμάκωση του ρυθμού παραγωγής νέων επισφαλειών. Παράλληλα αυξάνονται οι ανακτήσεις από επισφαλείς χορηγήσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τη σημαντική αποκλιμάκωση των νέων καθυστερήσεων είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση του ύψους των προβλέψεων κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο.

Θετικές επιδόσεις επιτεύχθηκαν στις καταθέσεις της Finansbank οι οποίες εξακολουθούν να αυξάνονται σαν αποτέλεσμα της στρατηγικής της τράπεζας να διευρύνει την καταθετική της βάση, καταγράφοντας αύξηση 29% τους τελευταίους 12 μήνες. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση των καταθέσεων σε τοπικό νόμισμα που ανήλθε σε 49% έναντι του Ιουνίου 2009.

Τον Ιούνιο του 2010 η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις της τράπεζας διαμορφώθηκε σε 128% με τις καταθέσεις να αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης των εργασιών της.

ΝΑ Ευρώπη: Ικανοποιητική οργανική κερδοφορία

Σε €50 εκατ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη το α’ 6μηνο του 2010 έναντι €56 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009, επιβαρυμένα από υψηλές προβλέψεις που ανήλθαν σε €96 εκατ.

Tα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε €150 εκατ. έναντι €134 εκατ. το α’ 6μηνο του 2009. Παρά το σχηματισμό υψηλών προβλέψεων όλες οι θυγατρικές του Ομίλου στην περιοχή παρέμειναν κερδοφόρες, αφού η διατήρηση της οργανικής κερδοφορίας στα επίπεδα του προηγουμένου έτους απορρόφησε τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Τα λειτουργικά έξοδα στην περιοχή εξακολουθούν να βρίσκονται υπό έλεγχο με την αύξηση να περιορίζεται στο 1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγουμένου έτους. Η σχέση δαπανών προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 46% έναντι 49% το α’ 6μηνο του 2009.

Το συνολικό ύψος χορηγήσεων στη ΝΑ Ευρώπη ανέρχεται σε €7.8 δισ., καταγράφοντας μικρή κάμψη της τάξης του 4% έναντι του α’ 6μήνου 2009 (€8.2 δισ.).

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε €4.5 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4% έναντι του α’ 6μήνου 2009, εξέλιξη ενθαρρυντική καθώς ο Όμιλος διευρύνει έτσι τις πηγές χρηματοδότησής του με αποτέλεσμα να βελτιώνεται περαιτέρω ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στη ΝΑ Ευρώπη κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα έτος. Η επίδοση αυτή επαληθεύει την εκτίμηση μας ότι μεσοπρόθεσμα οι θυγατρικές μας στην περιοχή θα καταστούν πρακτικά αυτοχρηματοδοτούμενες.

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αντανακλά το γενικότερο περιβάλλον της αγοράς και ιδιαίτερα της οικονομίας της Βουλγαρίας με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ανέρχονται στο 10.6% του συνολικού χαρτοφυλακίου από 6.8% την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Ισχυρή κεφαλαιακή βάση

Ο Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Tier I) του Ομίλου διαμορφώνεται σε 10.5% ή 10.7% αν συνυπολογιστεί και η πρόσφατη έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης ύψους €450 εκατ., με βάση τον οποίο η Εθνική κατατάσσεται στις ισχυρότερες κεφαλαιακά τράπεζες της Ευρώπης. Εξαιρουμένων των υβριδικών κεφαλαίων, των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου και των δικαιωμάτων μειοψηφίας ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) υπολογίζεται σε 9.6% επίπεδο κορυφαίο τόσο από πλευράς απόλυτου μεγέθους όσο και ποιοτικής διάρθρωσης των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2010 η Τράπεζα συμμετείχε με επιτυχία στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress testing) την οποία συντόνισε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Εποπτείας των Τραπεζών (CEBS) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς υποθέσεις των stress tests για την εξέλιξη της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου που είχαν σαν αποτέλεσμα οι σωρευτικές προβλέψεις του Ομίλου για τη διετία 2010 – 2011 να εκτιμηθούν σε €5.1 δισ. (ήτοι 700 μονάδες βάσης κόστος προβλέψεων έναντι 182 στο τρέχον 6μηνο), η προ φόρων και προβλέψεων κερδοφορία της Τράπεζας απορρόφησε την επίδραση των ακραίων υποθέσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της άσκησης και με βάση τις υποθέσεις του δυσμενούς σεναρίου, ο εκτιμώμενος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 υπό συνθήκες ακραίων καταστάσεων θα διαμορφώνονταν σε 9.6% το 2011 έναντι 11.3% στο τέλος του 2009.

Λαμβάνοντας υπόψη πρόσθετα αφαιρετικά στοιχεία ύψους €2 δισ. που προκύπτουν από το δημοσιονομικό κίνδυνο της χώρας ο δείκτης διαμορφώνεται σε 7.4% στο τέλος του 2011 επίπεδο που υπερβαίνει το όριο του 6% που είχε τεθεί από την ΕΚΤ αποκλειστικά για τους σκοπούς αυτής της άσκησης. Μάλιστα, υπό ένα πιο ρεαλιστικό σύνολο υποθέσεων σχετικά με τη Τουρκία, τα εγχώρια επιχειρηματικά δάνεια και λαμβάνοντας υπόψη την έκδοση €450 εκατ. του Tier II, ο παραπάνω δείκτης θα μπορούσε να αναμορφωθεί κατά 200 μονάδες βάσης σε 9.4% περίπου.

Οι παραπάνω επιδόσεις της Τράπεζας στο πανευρωπαϊκό stress test της CEBS επιβεβαιώνουν την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας που της επιτρέπει να απορροφά ακόμη και τα πλέον ακραία σενάρια, τόσο σχετικά με τις εξελίξεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όσο και τη δημοσιονομική συγκυρία της Ελλάδας. Παρά τις επιδόσεις αυτές, προτεραιότητα του Ομίλου παραμένει η διατήρηση υψηλών αποθεμάτων ρευστότητας και η διαρκής ενίσχυση της κεφαλαιακής του επάρκειας. Η πρόσφατη, εξαιρετικά επιτυχημένη, έκδοση του 10ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €450 εκατ. – η πρώτη από την εκδήλωση της κρίσης – ήταν ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης


ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Άνοδο μικρότερη των εκτιμήσεων σημείωσε τον Αύγουστο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν σε συνεργασία με το Reuters.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, ο δείκτης αυξήθηκε στις 68,9 μονάδες από 67,8 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ στις αρχικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί στις 13/8 είχε τοποθετηθεί στις 69,6 μονάδες.

Σημειώνεται πως σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν ανέμεναν άνοδο στις 69,9 μονάδες.

source: capital.gr

Bernanke: Έτοιμη η Fed να στηρίξει εκ νέου την οικονομία


Bernanke: Έτοιμη η Fed να στηρίξει εκ νέου την οικονομία


Την ετοιμότητα της Federal Reserve να δρομολογήσει νέα έκτακτα μέτρα για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία επανέλαβε ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Ben Bernanke.

Ο επικεφαλής της Federal Reserve εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2011 και τα επόμενο χρόνια. Την ίδια στιγμή επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει σε ετοιμότητα για να αναλάβει δράση αν χρειαστεί προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία και να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό, αν και σημείωσε ότι δεν βλέπει την αμερικανική οικονομία να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

"Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed είναι έτοιμη για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση μέσω έκτακτων μέτρων εάν καταστεί αναγκαίο και ιδιαίτερα αν το outlook φτάσει να επιδεινωθεί σημαντικά", δήλωσε ο Bernanke.

Πρόσθεσε ότι η Fed έχει στο "οπλοστάσιο" της αρκετές επιλογές για να ενισχύσει την οικονομία χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα ή πιθανές παρεμβάσεις. Διευκρίνισε παράλληλα ότι οι αξιωματούχοι της Fed δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κεντρική τράπεζα να αναλάβει δράση.

"Αν αποδειχθεί ότι χρειάζεται περαιτέρω δράση, υπάρχουν επιλογές πολιτικής για την παροχή πρόσθετης στήριξης", δήλωσε ο Bernanke. "Η χρησιμοποίηση αυτών των επιλογών απαιτεί ωστόσο προσεκτική σύγκριση του οφέλους και του κόστους", πρόσθεσε.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Ανώτερη των εκτιμήσεων η ανάπτυξη του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο


ΗΠΑ: Ανώτερη των εκτιμήσεων η ανάπτυξη του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο

Με βραδύτερους ρυθμούς αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το β΄ τρίμηνο του έτους σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο κατάφερε να ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Το αμερικάνικο ΑΕΠ αναπτύχθηκε 1,6% το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, επιβραδύνοντας σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο όταν είχε σημειώσει άνοδο 3,7%.

Τα αρχικά στοιχεία του αμερικανικού Εμπορίου είχαν δείξει αύξηση 2,4% του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο. Ωστόσο, τα αναθεωρημένα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3%.

Τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν μεγάλη πτώση των επιχειρηματικών κερδών το τελευταίο τρίμηνο. Τα κέρδη μετά φόρων σημείωσαν οριακή άνοδο 0,1%, αν και το προηγούμενο τρίμηνο είχαν σημειώσει άνοδο 11,4%. Το μέγεθος του α΄ τριμήνου αναθεωρήθηκε καθοδικά από εκτίμηση για άνοδο 12,1%.

Από την άλλη πλευρά τα σημερινά στοιχεία έδειξαν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες στο +2,0% από άνοδο 1,6% που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Το πρώτο τρίμηνο οι δαπάνες είχαν σημειώσει άνοδο 1,9%.

Οι επιχειρηματικές δαπάνες σε εξοπλισμό και λογισμικό επίσης παρέμειναν ισχυρές αν και τα τελευταία στοιχεία αναθεωρήθηκαν καθοδικά για να δείξουν άνοδο 17,6% από την αρχική εκτίμηση για άνοδο 21,9%.

source: capital.gr
Share |