Monday, August 30, 2010

BoJ: Κατά 116 δισ. δολάρια διεύρυνε το πρόγραμμα τραπεζικού δανεισμού


BoJ: Κατά 116 δισ. δολάρια διεύρυνε το πρόγραμμα τραπεζικού δανεισμού


Το πρόγραμμα τραπεζικού δανεισμού αποφάσισε να διευρύνει η Τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας επιβραδύνεται και η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις για δράση στην BoJ.

Ειδικότερα, στην έκτακτη συνεδρίαση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας, αποφασίστηκε η αύξηση του συνολικού ποσού του προγράμματος δανεισμού των τραπεζών κατά 10 τρισ. γιεν (116 δισ. δολάρια).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Massaki Shirakawa, διέκοψε το ταξίδι του στις ΗΠΑ για να καλέσει τη συνεδρίαση, μετά από τις εντεινόμενες πιέσεις των πολιτικών προς την Τράπεζα να κινηθεί και να βοηθήσει ώστε να περιοριστεί η άνοδος του γιεν σε υψηλό 15 ετών.

Ωστόσο, εκτιμάται πως το μέγεθος της διεύρυνσης απογοήτευσε αρκετούς αναλυτές, καθώς το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας περιόρισε τα κέρδη του ενώ το γιεν ανέκτησε το χαμένο έδαφος που προκάλεσε η ανακοίνωση της είδησης.

Το περιορισμένο μέτρο, στρέφει πλέον την προσοχή στα κυβερνητικά σχέδια προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, με τους υπουργούς οικονομικών να συγκεντρώνονται αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να συζητήσουν ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα στήριξης.

«Η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση στην Ιαπωνία», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital στο Τόκιο, Kyohei Morita.

source: capital.gr

No comments:

Share |