Monday, August 30, 2010

Posco: 2,8 δισ. δολ. για τον έλεγχο της Daewoo International Corp.


Posco: 2,8 δισ. δολ. για τον έλεγχο της Daewoo International Corp.

Συμφωνία για την απόκτηση του ελέγχου της Daewoo International Corp. αντί ποσού 3,37 τρισ. ουόν (2,8 δισ. δολ.) με στόχο την επέκταση του δικτύου των πωλήσεών της και την απόκτηση πρώτων υλών, καθώς αυξάνονται οι τιμές τους, έκλεισε η Posco, η τρίτη σε μέγεθος χαλυβουργία στον κόσμο.

Η Posco θα αγοράσει το 68,15% της εταιρείας χάλυβα και αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τη σημερινή επίσημη ανακοίνωση. Η αγορά στην τιμή των 49.101,5 ουόν ανά μετοχή είναι 53% υψηλότερα από το κλείσιμο των μετοχών τις Daewoo International στις 27 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Posco προχωρά στη μεγαλύτερη εξαγορά καθώς το βασικό μέταλλο και οι τιμές του αργού σημείωσαν άνοδο έως 68% τα πέντε τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα της υψηλότερης ζήτησης από την Κίνα. Ο 62χρονος επικεφαλής πραγματοποιεί επέκταση της δυναμικότητας της Posco ύψους 30 δισ. δολ. σε διάφορες χώρες του κόσμου συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Ινδονησίας.

Οι μετοχές της Posco σημείωσαν άνοδο 2,5% φθάνοντας στα 496.500 ουόν η μία στις 10:58 π.μ. κατά τη διαπραγμάτευσή τους στη Σεούλ. Οι μετοχές της Daewoo International ισχυροποιήθηκαν 2,2% φθάνοντας στα 32.700 ουόν η μία. Οι μετοχές της Posco, της οποίας μέτοχος είναι η Berkshire Hathaway Inc. του Warren Buffett, έχουν σημειώσει φέτος απώλειες 21% καθώς αυξήθηκε το κόστος παραγωγής ατσαλιού.

Η εμπορική συναλλαγή θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την κρατική Korea Asset Management Corp. Στις 14 Μαΐου η Posco επελέγη ως ο προτιμώμενος πλειοδότης για την εξαγορά μεριδίου ελέγχου της Daewoo, από την Lotte Group, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πολυκαταστημάτων της χώρας.

Η Daewoo International κατέχει μερίδια σε ορυχείο νικελίου στη Μαδαγασκάρη, σε ορυχείο άνθρακα στην Αυστραλία και σε κοιτάσματα πετρελαίου στο Βιετνάμ. Τα αποθέματα νικελίου υπολογίζονται στα 125 εκατ. μετρικούς τόνους, από τα τέσσερα μεγαλύτερα στον κόσμο. Επίσης διαχειρίζεται έργο φυσικού αερίου στην Μυανμάρ.

Ο CEO της Posco συμφώνησε φέτος να αποκτήσει μερίδιο έως 15% στο project σιδηρομεταλλεύματος Roy Hill στην Αυστραλία και 7,8% σε ορυχείο άνθρακα στη Μοζαμβίκη. Επίσης τον Ιούλιο η εταιρεία συμφώνησε στην εξαγορά μεριδίου 24,5% στο έργο Australian Premium Iron στη Δυτική Αυστραλία και τον ίδιο μήνα συμφώνησε να αυξήσει το μερίδιό της στην Murchison Metals Ltd. στο 13,91%, και να καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος.

Φέτος η Vale SA και η BHP Billion Ltd. έσπασαν την παράδοση καθορισμού των τιμών σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα, επιτυγχάνοντας δύο αυξήσεις τιμών για τα τριμηνιαία συμβόλαια από τους μύλους επεξεργασίας.

Η Daewoo πραγματοποιεί το 98% των πωλήσεών της από το εμπόριο, με το ατσάλι και το μέταλλο να αποτελούν το 60% των εσόδων της. Η εταιρεία που διαχειρίζεται επίσης ένα εμπορικό κέντρο και πουλά εξαρτήματα αυτοκινήτων διαχειρίζεται περίπου το 1/4 των εξαγωγών ατσαλιού της Posco.

Πέρυσι οι πωλήσεις της Daewoo International διαμορφώθηκαν στα 11,1 τρισ. ουόν, και τα καθαρά της κέρδη σημείωσαν άνοδο 42% φθάνοντας στα 124,6 δισ. ουόν. Η Poscο, η οποία αντλεί περίπου το 70% των πωλήσεών της από την εσωτερική αγορά πραγματοποίησε πέρυσι κέρδη 3,2 τρισ. ουόν.

Την πώληση διαχειρίζεται η Samjong KPMG Advisory Inc. και η Βank of America Merrill Lynch Η Macquarie Group Ltd., η Woori Investment & Securities Co. και η Shinhan Investment Corp. είναι οι σύμβουλοι της Posco, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την World Steel Association η Posco είναι η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία ατσαλιού στον κόσμο από πλευράς παραγωγής μετά την ArcelorMittal και την κινεζική Baosteel Group Corp. Σύμφωνα με το American Institute for International Steel, η κορεατική χαλυβουργία είναι η τέταρτη σε μέγεθος, μετά την ArcelorMittal και τις κινεζικές Hebei Iron & Steel Group και Baosteel.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |