Tuesday, August 31, 2010

MPB: Στα €60,8 εκατ. τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου


MPB: Στα €60,8 εκατ. τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου

Καθαρά κέρδη 60,8 εκατ. ευρώ -εξαιρουμένης της έκτακτης φορολογικής εισφοράς- ανακοίνωσε ο τραπεζικός όμιλος Marfin Popular Bank για το α΄ εξάμηνο του 2010.

Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους μετά από φόρους και την έκτακτη φορολογική εισφορά ύψους 8,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν σε 52,6 εκατ. ευρώ, έναντι 90,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2009.

Επίσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα οργανικά κέρδη από τραπεζικές εργασίες προ προβλέψεων της MPB ενισχύθηκαν κατά 44% και διαμορφώθηκαν σε 143,8 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τη σημαντική αύξηση της οργανικής ανάπτυξης του ομίλου σε συνδυασμό με την επιτυχή βελτίωση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου και τη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν σημαντική ενίσχυση κατά 24% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 355,1 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2010. Περαιτέρω βελτίωση παρουσίασαν τα καθαρά έσοδα από τόκους και σε τριμηνιαία βάση, καθώς αυξήθηκαν κατά 1,2% σε 178,7 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2010, ήτοι 7% υψηλότερα από το μέσο όρο των καθαρών εσόδων από τόκους των τελευταίων πέντε τριμήνων.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η βελτίωση στην εξέλιξη των καθαρών εσόδων από τόκους αντικατοπτρίζει κυρίως την επιτυχία της πολιτικής του ομίλου για ανατιμολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε σημαντικά από 1,54% το α’ εξάμηνο 2009 σε 1,80% το α’ εξάμηνο 2010, ενώ διατηρήθηκε αμετάβλητο στο επίπεδο του 1,80% τα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους.

Δάνεια & Καταθέσεις

Παρά τη σημαντική μείωση της πιστωτικής επέκτασης στις χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος, το α’ εξάμηνο 2010, το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου (προ προβλέψεων) του ομίλου κατέγραψε ετήσια άνοδο 11%, ενώ οι χορηγήσεις στις δύο κύριες αγορές, Ελλάδα και Κύπρο, σημείωσαν άνοδο 8% και 16% αντίστοιχα. Η γεωγραφική κατανομή των δανείων στις 30 Ιουνίου 2010 διαμορφώθηκε ως εξής: 46% Ελλάδα, 37% Κύπρος, 7% αναπτυγμένες αγορές, 4% νοτιοανατολική Ευρώπη, και 6% ναυτιλιακά δάνεια εταιριών που δραστηριοποιούνται διεθνώς.

Σε επίπεδο ομίλου, τα στεγαστικά δάνεια σημείωσαν σημαντική άνοδο 15% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο 2010, ενώ ήταν 3% αυξημένα σε σχέση με το Μάρτιο 2010. Την ίδια χρονική περίοδο, τα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 13%, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν κατά 1%. Η κατανομή του δανειακού χαρτοφυλακίου ανά προϊόν διαμορφώθηκε σε 69% επιχειρηματικά δάνεια, και 31% δάνεια σε ιδιώτες (17% στεγαστικά, 14% καταναλωτικά).

Η ρευστότητα του Ομίλου είναι από τις πιο υγιείς στον ευρύτερο Ελλαδικό τραπεζικό χώρο. Οι καταθέσεις του Ομίλου σημείωσαν άνοδο 2% σε ετήσια και σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 25,3 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις αποτελούν το 66% της χρηματοδότησης του Ομίλου.

Σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις στην Κύπρο παρουσίασαν αύξηση κατά 11%, απόρροια της βελτιωμένης δραστηριότητας της Διεύθυνσης Διεθνής Τραπεζικής (International Business Banking), όπου οι καταθέσεις παρουσίασαν σημαντική αύξηση 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 19% σε σχέση με το Μάρτιο 2010, αντανακλώντας την αυξημένη δραστηριότητα των πελατών της Διεύθυνσης, καθώς και την προσέλκυση νέας πελατείας.

Στην Ελλάδα οι καταθέσεις παρουσίασαν μείωση 11% σε ετήσια βάση και 5% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε €10.0 δισ. στις 30 Ιουνίου 2010. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στην κρίσιμη περίοδο του α’ εξαμήνου 2010, όπου το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχασε καταθέσεις ύψους €22 δισ., η Τράπεζα στην Ελλάδα κατέγραψε εκροές ύψους 700 εκατ. ευρώ ή 3,1% του συνόλου των εκροών του συστήματος, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το μερίδιο αγοράς που της αντιστοιχεί.

Για τον όμιλο, ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 104,9% στις 30 Ιουνίου 2010 έναντι 96,5% ένα χρόνο νωρίτερα και παραμένει ένας από τους πιο ικανοποιητικούς σε σχέση με τον ανταγωνισμό στον Ελλαδικό αλλά και τον Ευρωπαϊκό χώρο.

Κεφαλαιακή βάση

Ιδιαίτερα ισχυρή διατηρήθηκε η κεφαλαιακή βάση του Ομίλου το α’ εξάμηνο 2010 ως αποτέλεσμα της οργανικής κερδοφορίας του Ομίλου, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη έκδοση υβριδικών κεφαλαίων ύψους περίπου €300 εκατ. το β’ τρίμηνο του έτους. Το σύνολο των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (TierI) του Ομίλου αυξήθηκε κατά 14% σε 2,8 δισ. ευρώ ξεπερνώντας την κατά 6% αύξηση του σταθμισμένου ενεργητικού. Ως αποτέλεσμα ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (TierI) ανήλθε σε 9,8% και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε 11,5% στις 30 Ιουνίου 2010. Ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (coreTierI) διαμορφώθηκε σε 9,8%, μετά την αφαίρεση των άυλων περιουσιακών στοιχείων από τα υβριδικά κεφάλαια.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2010 ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Marfin Popular Bank (MPB) κ. Ευθύμιος Μπουλούτας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
‘Η ισχυρή λειτουργική απόδοση του Ομίλου μας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 αντικατοπτρίζει τη συνέχιση της επιτυχημένης στρατηγικής μας η όποια βασίζεται στην συνετή διαχείριση του ενεργητικού και στην αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων, σε συνδυασμό με την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους πελάτες μας. Σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον ο Όμιλος μας πέτυχε περαιτέρω αύξηση της οργανικής κερδοφορίας του, ενώ παράλληλα διατήρησε ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και υψηλά επίπεδα ρευστότητας. Τόσο η ποιότητα των εσόδων του Ομίλου όσο και η προ-προβλέψεων οργανική κερδοφορία σημείωσαν αισθητή βελτίωση σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ η ροή των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημείωσε σημαντική μείωση. Ο συνδυασμός αυτός μαζί με τη δημιουργία επιπλέον προβλέψεων συνέβαλε στην περαιτέρω βελτίωση του δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δάνειων και της θωράκισης του Ομίλου απέναντι σε μελλοντικές εξελίξεις.

Ο Όμιλος μας αντιλαμβανόμενος τον κοινωνικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σε αυτές τις δυσμενείς παγκοσμίως, αλλά και ιδιαίτερα για την Ελλάδα συνθήκες, έχει συνεχίσει την απρόσκοπτη παροχή πιστώσεων προς το σύνολο των πελατών του. Για το α’ εξάμηνο 2010, τα μερίδια αγοράς στην εκταμίευση νέων δανείων ήταν πάνω από 25% στην Κύπρο (υψηλότερη επίδοση) και 21% στην Ελλάδα (δεύτερη υψηλότερη επίδοση).

Με αυτές τις δράσεις εκτιμούμε ότι συνεισφέρουμε έμπρακτα και ουσιαστικά στην προσπάθεια προσαρμογής και ανάκαμψης των πελατών μας και των οικονομιών στις κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε."

source: capital.gr

No comments:

Share |