Friday, June 18, 2010

Μείωση τιμών ακινήτων βλέπει η ΚΤ

Μείωση τιμών ακινήτων βλέπει η ΚΤ

Μείωση της τάξης του 4% αναμένεται να καταγράψουν οι τιμές των οικιστικών ακινήτων το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας έναντι μείωσης 8% το 2009. Η εκτίμηση της ΚΤ βασίζεται σε στοιχεία εκτιμήσεων ακινήτων που συλλέγει καθώς και άλλα στοιχεία που αφορούν τον τομέα των ακινήτων γενικότερα μέχρι και τον τέταρτο μήνα του 2010.

Όπως τονίζεται στο οικονομικό δελτίο Ιουνίου 2010 της νομισματικής αρχής, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2010 η δραστηριότητα στον εγχώριο τομέα των ακινήτων φαίνεται να παρουσιάζει σημεία σταθεροποίησης, αν και η γενική εικόνα παραμένει υποτονική.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον για οικιστικά ακίνητα τόσο από Κυπρίους όσο και από αλλοδαπούς εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Αναφέρεται επίσης ότι η αύξηση στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης των στεγαστικών δανείων που παρουσιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2010 ενδέχεται να συμβάλει, σε κάποιο βαθμό, στην ανακοπή της καθοδικής πορείας της ζήτησης για οικιστικά ακίνητα.

Όπως υποστηρίζει η ΚΤ, οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να συμβάλουν γενικά στον περιορισμό των αρνητικών επιδράσεων της οικονομικής ύφεσης που υφίσταται την Κύπρο στις τιμές των οικιστικών ακινήτων το 2010.

Η εποπτική αρχή δεν παραλείπει να σημειώσει για μία ακόμη φορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την έκθεση των τραπεζών στο συγκεκριμένο κλάδο. Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι, σημειώνει, αν η διολίσθηση των τιμών ακινήτων είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

«Οι κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα μπορούν να εστιαστούν στις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης μεγαλύτερης του προβλεπομένου διόρθωσης των τιμών των κατοικιών όπως, επίσης, και στην περαιτέρω εξασθένηση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τον τομέα των οικιστικών ακινήτων», αναφέρει η ΚΤ.

Εντούτοις, το σενάριο απότομης πτώσης των τιμών ακινήτων παραμένει απομακρυσμένο για την ΚΤ.
«Παρόλο ότι μια αισθητή και απότομη πτώση των τιμών των κατοικιών, η οποία θα οδηγούσε σε μείωση της καθαρής αξίας των νοικοκυριών, θα μπορούσε να μεγεθύνει τους κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, η πιθανότητα ενός τέτοιου συμβάντος βραχυπρόθεσμα παραμένει χαμηλή», αναφέρεται.

Πέραν των κινδύνων που υπάρχουν από την πορεία των τιμών, η ΚΤ σημειώνει τους κινδύνους που συνδέονται με τα εισοδήματα των νοικοκυριών λόγω της ανεργίας.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |