Friday, June 18, 2010

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο χρυσός- Μία ανάσα από τα 1.260 δολάρια

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο χρυσός- Μία ανάσα από τα 1.260 δολάρια

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο χρυσός σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερου ενθουσιασμού από τη μεριά των επενδυτών που βλέπουν σαφή ανοδική τροχιά για το μέταλλο, σε αντίθεση με άλλες τοποθετήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού ενισχύθηκαν σήμερα κατά 0,8% ή 9,60 δολάρια, κλείνοντας στα 1.258,30 δολάρια η ουγγιά. Από την αρχή της εβδομάδας έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 2,3%.
Χαρακτηριστικό είναι, δε, πως ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Mark Faber δηλώνει πως «οι κυβερνήσεις έχουν γίνει σαν τον καρκίνο, έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο πλέον το χρηματοοικονομικό σύστημα». Οπως τόνισε στo δίκτυο CNBC, το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η υπερβολική παρέμβαση. Οτι και αν ακουμπούν οι κυβερνήσεις, καταλήγουν να τα κάνουν χειρότερα από ότι ο ιδιωτικός τομέας.

Όπως πρόσθεσε, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έχουν σοβαρές και πολύ αρνητικές συνέπειες. Τελικά, η αγορά θα σπάσει την παρέμβαση και τα πάντα θα εκραγούν, τόνισε.

Ο Faber επεσήμανε πως, για όσους μιλούν για το τεράστιο πρόβλημα του αποπληθωρισμού στην Ιαπωνία, γιατί δεν δοκιμάζουν να πάνε για μία μέρα στο Τόκιο; Παραμένει η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής τόνισε πως αυτήν την στιγμή δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει τίποτα. «Μόνο χρυσό αγοράζω», τόνισε. «Δεν ξέρω τι άλλο να αγοράσω!»

Όπως υπογράμμισε, ο ίδιος αναμένει μία ακόμη χειρότερη κρίση να «σκάσει» σε πέντε με δέκα χρόνια, όταν «ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα θα καταρρεύσει».

Η FED, η EKT και άλλες κεντρικές τράπεζες, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να αγοράζουν «κακά» ομόλογα. Οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τελικά πως η δημιουργία υπερβολικού χρήματος και η δημιουργία υπερβολικού χρέους, οδηγούν στην επόμενη, ακόμη μεγαλύτερη κρίση. Και η ΕΚΤ, θα συνεχίσει να μιλά επιθετικά, αλλά να αντιδρά … ειρηνικά, όπως ακριβώς η Fed στις ΗΠΑ.

source: reporter.gr

No comments:

Share |