Friday, June 18, 2010

PwC: Νάρκη στο οικονομικό μέλλον

PwC: Νάρκη στο οικονομικό μέλλον

Την απόλυτη αντίθεσή της στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή εκφράζει η PricewaterhouseCoopers που καλεί την κυβέρνηση να την ανακαλέσει.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελεγκτικού οίκου, «το στέρεο οικοδόμημα της κυπριακής οικονομίας είχε ως θεμέλια τη σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα του φορολογικού συστήματος που ενέπνεε ασφάλεια και σιγουριά. Αυτά ήταν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά που κατέστησαν την Κύπρο διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο κύρους και προσέλκυσαν χιλιάδες διεθνείς επιχειρήσεις και επενδύσεις».

«Το αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί μία οικονομία αιχμής στο χρηματοοικονομικό τομέα. Δημιουργήθηκαν πολλές θέσεις εργασίας. Το κράτος απέκτησε έσοδα. Και τελικά διασφαλίστηκε ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο», προσθέτει, για να τονίσει ότι η απόφαση αύξησης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή «χτυπά επώδυνα την οικονομία. Διώχνει επενδύσεις. Τραυματίζει την ανάπτυξη. Βάζει φρένο στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Εγκλωβίζει στη στασιμότητα δημιουργικές επιχειρηματικές προοπτικές».

«Η Κύπρος, ένα υπόδειγμα φορολογικής σταθερότητας, μπορεί να μετατραπεί σε παράδειγμα φορολογικής ανευθυνότητας. Σε εποχές που μόνος στόχος πρέπει να είναι τα κίνητρα και οι ρεαλιστικές προτάσεις για ανάπτυξη, κινδυνεύουμε να παρασυρθούμε σε μία δίνη αναξιοπιστίας προς τις διεθνείς αγορές», αναφέρει.

Όπως τονίζεται, «οι μεγάλες προκλήσεις της οικονομίας απαιτούν υπευθυνότητα και αποφάσεις που να έχουν στρατηγικά χαρακτηριστικά. Να εξασφαλίζουν μακροχρόνια αποτελέσματα. Η ευθύνη θα είναι βαριά προς εκείνους που σχεδιάζουν εφήμερα, ναρκοθετώντας το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον του τόπου μας».

«Η απόφαση αύξησης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή επιβάλλεται να ανακληθεί αμέσως. Ακόμα και η συζήτηση επ’ αυτού προκαλεί βλάβη στην οικονομία», καταλήγει.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |