Friday, June 18, 2010

Νέο ρεκόρ ο χρυσός

Νέο ρεκόρ ο χρυσός

Σε νέο ιστορικό υψηλό ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης η τιμή του χρυσού, ξεπερνώντας το ρεκόρ που σημείωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα καθώς τα απογοητευτικά μάκρο που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για την αμερικανική οικονομία αναζωπύρωσαν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως ασφαλές καταφύγιο.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου κέρδισε 18,20 δολ. ή 1,5% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.248,70 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε στις 8 Ιουνίου όταν ο χρυσός έκλεισε στα 1.245,60 δολ. ανά ουγγιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλά της ημέρας ο χρυσός αναρριχήθηκε έως τα 1.252,50 δολ. ξεπερνώντας το προηγούμενο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ που σημειώθηκε στις 12 Μαΐου όταν ο χρυσός έφτασε τα 1.246,50 δολ.

Τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα αναζωπύρωσαν την όρεξη των επενδυτών για το πολύτιμο μέταλλο. Η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Φιλαδέλφειας συνέχισε να αναπτύσσεται τον Ιούνιο, αν και με βραδύτερο ρυθμό, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve Bank of Philadelphia.

Νωρίτερα, το Conference Board ανακοίνωσε ότι αναμένει βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης για το υπόλοιπο του έτους καθώς ο σύνθετος δείκτης των κορυφαίων οικονομικών ενδείξεων σημείωσε άνοδο 0,4% το Μάιο.

Ο χρυσός ωφελήθηκε ταυτόχρονα από τις ανακοινώσεις για τις αιτήσεις ανεργίας και τις τιμές καταναλωτή.

Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,2% το Μάιο, αφήνοντας περιθώριο στην αμερικανική κεντρική τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά τους τα βασικά της επιτόκια. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι τα χαμηλά επιτόκια τροφοδοτούν την άνοδο του χρυσού καθώς οι επενδυτές στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο αναζητώντας μεγαλύτερες αποδόσεις.

Την ίδια στιγμή οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας σημείωσαν απροσδόκητη άνοδο για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουνίου. Η εβδομαδιαία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών έδειξε ότι οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 12.000 στις 472.000 την εβδομάδα που έληξε στις 12 Ιουνίου, ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση κατά 6.000.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, το ασήμι Ιουλίου κέρδισε 33 cents ή 1,8% στα 18,77 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,3% στα 481,25 δολ. ανά ουγγιά. Η πλατίνα Ιουλίου κέρδισε 4,50 δολ. ή 0,3% στα 1.572 δολ. ανά ουγγιά.

Στον αντίποδα, ο χαλκός Ιουλίου υποχώρησε 9 cents ή 3% στα 2,9055 δολ η λίβρα.

source: capital.gr

No comments:

Share |