Wednesday, May 19, 2010

Πρόταση SEC για πρόγραμμα "αυτόματων διακοπτών"


Πρόταση SEC για πρόγραμμα "αυτόματων διακοπτών"

Τη χρήση ενιαίου συστήματος αυτόματων διακοπτών (circuit-breaker system) για όλα τα χρηματιστήρια πρότεινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Το σύστημα θα μπλοκάρει ή θα επιβραδύνει τις συναλλαγές μιας συγκεκριμένης μετοχής όταν η τιμή της σημειώνει μεταβολή 10% ή και περισσότερο για διάστημα μεγαλύτερο των 5 λεπτών.

Η πρόταση θα γίνει πράξη στις 10 Δεκεμβρίου του 2010 στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος. Οι συζητήσεις μεταξύ της SEC και στελεχών μεγάλων χρηματιστηρίων ξεκίνησαν με αφορμή την αιφνίδια πτώση σχεδόν 1.000 μονάδων του Dow Jones στις 6 Μαΐου που αποδόθηκε σε τεχνικό λάθος. Εκείνη την ημέρα, ο βιομηχανικός δείκτης βρέθηκε να χάνει σχεδόν 481 μονάδες σε διάστημα έξι λεπτών και να ανακάμπτει κατά 502 μονάδες δέκα λεπτά αργότερα.

Η SEC διαπίστωσε ότι στη διάρκεια της «βουτιάς» τουλάχιστον 30 μετοχές του S&P 500 σημείωσαν πτώση άνω του 10% σε διάστημα 5 λεπτών.

Η πρόεδρος της SEC, Mary Schapiro τόνισε την ανάγκη συμφωνίας όλων των χρηματιστηρίων για την εφαρμογή προγράμματος αυτόματων διακοπτών που θα ενεργοποιούνται όταν είναι απαραίτητο.

source: capital.gr

No comments:

Share |