Wednesday, May 19, 2010

Το φθηνό ευρώ δείχνει ελκυστικό για την κεντρική τράπεζα της Κίνας


Το φθηνό ευρώ δείχνει ελκυστικό για την κεντρική τράπεζα της Κίνας



ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ (Dow Jones) – Το Πεκίνο έχει επιδείξει ήπια στάση απέναντι στην πτώση του ευρώ και με καλό λόγο.

Υπάρχει έντονη φημολογία στην αγορά ότι οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ονομάτων στην Ασία, αρχίζουν να ενοχλούνται από την πτώση του ευρώ, ακόμη και ότι ξεφορτώνονται μέρος των αποθεματικών τους.

Ίσως ποτέ να μην ξέρουμε με βεβαιότητα. Ωστόσο είναι σίγουρο ότι η People’s Bank of China δεν έχει σημαντικό κίνητρο – η πρωταθλήτρια της διασποράς αποθεμάτων στην Ασία – να ρίξει ευρώ στην αγορά.

Όχι και πολύ καιρό πριν, η Κίνα προειδοποιούσε τις ΗΠΑ αναφορικά με την επιδείνωση του αμερικανικού δολαρίου, θυμίζοντας στον κόσμο ότι είχε έννομο συμφέρον για την αξία του δολαρίου μέσω των τεράστιων αποθεμάτων της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Η ανάκαμψη του δολαρίου χάρη στην πτώση του ευρώ έχει καταλαγιάσει τις εν λόγω ανησυχίες. Η Κίνα πλέον νιώθει πιο βολικά με τα αποθέματα αμερικανικών τίτλων.

Και ενώ υπάρχουν φήμες ότι η PBOC ήταν ένας από τους αγοραστές του ευρώ στο απόγειο, δεν είναι απαραίτητο ότι θα πουλήσει στην πτώση.

Το ευρώ ξεκίνησε το 2009 γύρω στα 1,40 δολάρια, καταγράφοντας το υψηλό των 1,51 δολαρίων το Νοέμβριο. Στις αρχές του 2010, βρέθηκε ξανά κοντά στα 1,40 δολάρια, αν και πρόσφατα έφτασε και κάτω από τα 1,23 δολάρια.

Πρόκειται για πτώση της τάξης περίπου του 12% σε ένα χρόνο.

Ωστόσο αν το υπολογίσουμε από το ξεκίνημα του 2009, πρόκειται επίσης για πτώση 12% σε 17 μήνες, η οποία είναι πολύ λιγότερο τρομακτική.

Και δεν είναι τόσο το μέγεθος της πτώσης, αλλά ο ρυθμός που έχει σημασία για τους υπουργούς Οικονομικών και τις κεντρικές τράπεζες.

Το ευρώ υποχώρησε σε ποσοστό σχεδόν 2% την περασμένη εβδομάδα (11-18 Μαΐου). Την αμέσως προηγούμενη (4-11 Μαΐου) σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη πτώση 2,5%. Και την προηγούμενη από αυτή κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,4%. Οι μειώσεις αυτές δεν έχουν επιταχυνθεί πολύ.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών φαίνονται ανήσυχοι για το ευρώ, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κράτησε πολύ πιο ήπιους τόνους. Η PBOC θα χρησιμοποιούσε τον ίδιο αισιόδοξο τόνο με την ΕΚΤ.

Οι υπουργοί Οικονομικών λαμβάνουν περισσότερο υπόψη την κάθε στιγμή. Έχουν από τη μία τους εξαγωγείς και από την άλλη του βιομηχάνους να ανησυχούν.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν την τάση να ανησυχούν πολύ λιγότερο για τις καθημερινές διακυμάνσεις των νομισμάτων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για συσσώρευση των αποθεματικών τους. Θα παρέμβουν στις αγορές με σκοπό να εξομαλύνουν την κατάσταση, ωστόσο για την στρατηγική αποθεμάτων τους κοιτούν πιο μακροπρόθεσμα.

Η Κίνα εμμένει στο σχέδιό της να μετατρέψει ορισμένα νέα αποθεματικά σε τίτλους πέραν του δολαρίου, και το ευρώ θα αποτελούσε ένα εύλογο ποσοστό του της εν λόγω επένδυσης. Και όσο η PBOC εξακολουθεί να είναι πεπεισμένη ότι το ευρώ δεν πρόκειται να καταρρεύσει, και δεδομένου του δεδηλωμένου στόχου για τον περιορισμό της εξάρτησή της στο δολάριο, είναι πιθανό να μπει στον πειρασμό να αγοράσει ευρώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η βασική άποψη της Κίνας είναι πιθανώς ότι το αμερικανικό δολάριο βρίσκεται σε τροχιά μακροπρόθεσμης δομικής πτώσης. Στο πέρασμα του χρόνου λιγότερες συναλλαγές θα γίνονται σε δολάρια. Είναι προς το συμφέρον της Κίνας να κρατήσει ευρώ στα βιβλία της και να τα αυξήσει όπως και όταν μπορεί.

source: capital.gr

No comments:

Share |