Wednesday, May 19, 2010

Μνήμες του '87 στη Wall Street


Μνήμες του '87 στη Wall Street

Τον Οκτώβριο του 1987, μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά απώλεσε το 1/3 της αξίας της, στο δεύτερο μεγάλο «κραχ» στην ιστορία των ΗΠΑ.

Μερίδα αναλυτών «βλέπει» επικίνδυνες ομοιότητες της σημερινής κατάστασης με την ταραχώδη εκείνη περίοδο και προειδοποιεί για μία νέα, αν και πιθανότατα μικρότερης έκτασης, κατρακύλα της Wall Street. Τι είναι αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο; Οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Οι μετοχές είναι σήμερα πιο υπερτιμημένες ακόμη και από ό,τι την περίοδο πριν από τη «Μαύρη Δευτέρα» του '87.

Σύμφωνα με στοιχεία του CNN το φθινόπωρο του 1987 μία τεράστια «φούσκα» απειλούσε τη Wall Street.

Η αναλογία P/E (μετοχική τιμή προς εκτιμώμενα κέρδη εταιρείας) βρισκόταν στο 18,3, όταν κατά μέσο όρο από την ίδρυση του αμερικανικού χρηματιστηρίου έως σήμερα βρίσκεται στο 14.

Παράλληλα, η μερισματική απόδοση ήταν μόλις 2,6%, πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο του 4,5%. Όταν άρχισε να επανέρχεται η ηρεμία στις αγορές, μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις των δύο εβδομάδων, ο δείκτης P/E είχε υποχωρήσει στο 13,3 και η μερισματική απόδοση πλησίαζε το 4%.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το κραχ του 1987, αν και απέφερε τεράστιες ζημίες για τους επενδυτές, δεν είχε οδηγήσει σε κατάρρευση της αξίας των μετοχών. Είχε απλώς οδηγήσει σε πιο λογικές αποτιμήσεις.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και την περίοδο από τις αρχές του 2008 έως το Μάρτιο του 2009. Οι μετοχές υποχώρησαν αισθητά, αν και η διόρθωση ολοκληρώθηκε σε αρκετούς μήνες και όχι σε λίγες ημέρες.

Εκείνη την περίοδο ο δείκτης P/E είχε υποχωρήσει από το 20 στο 13,3. Σήμερα η αναλογία τιμής προς εκτιμώμενα κέρδη έχει σύμφωνα με στοιχεία CNN εκτιναχθεί στο 22, ενώ η μερισματική απόδοση έχει συρρικνωθεί στο 1,8%. Τα μεγέθη αυτά ξυπνούν μνήμες του '87 και θα μπορούσαν να προοιωνίζονται μία διόρθωση. Πόσο μεγάλη θα μπορούσε να είναι αυτή;

Για να επιστρέψει ο δείκτης P/E των αμερικανικών μετοχών κοντά στο 14, θα πρέπει ο δείκτης S&P 500 να κάνει «βουτιά» 33%. Το εφιαλτικό σενάριο αυτό, βεβαίως, συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες, καθώς την ίδια ώρα μία σειρά από παράγοντες, όπως τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, η ανάκαμψη της οικονομίας και η διατήρηση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα προσφέρουν στήριγμα στις μετοχές. Μία πιο μετριοπαθής διόρθωση, ωστόσο, θεωρείται από τους αναλυτές αρκετά πιθανή.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |