Wednesday, May 19, 2010

"Κεραυνός εν αιθρία" για τις ευρωαγορές η απόφαση της Γερμανίας


"Κεραυνός εν αιθρία" για τις ευρωαγορές η απόφαση της Γερμανίας


Σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις πρωινές συναλλαγές της Τετάρτης. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο επίκεντρο, μετά την απόφαση της Γερμανίας για την απαγόρευση του «naked» short selling.

Η Γερμανία αποφάσισε χθες την απαγόρευση των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων στις μετοχές των δέκα σημαντικότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και σε συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) σε κυβερνητικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ. Η απόφαση θα ισχύει έως τις 31 Μαρτίου του 2011.

Αναλυτές, επενδυτές και κύκλοι της αγοράς ανησυχούν ότι η εν λόγω απόφαση, που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία χθες, θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία καθώς και τη διαχείριση ρίσκου για τις θέσεις σε ευρώ.

Η απόφαση περιορίζει τις επιλογές των επενδυτών που αναζητούν τρόπους να εκφράσουν την αρνητική τους θέση έναντι στην Ευρωζώνη, εκτιμά ο David Gilmore, της Foreign Exchange Analytics.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,54% στις 247,43 μονάδες. Ο Stoxx 50 καταγράφει πτώση 1,57%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες 1,90%.

Σε επίπεδο τοπικών δεικτών, ο FTSE100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 1,18%, ο γερμανικός DAX υποχωρεί 1,13%, ενώ ο γαλλικός CAC-40 κινείται στο -1,68%.

Απώλειες 2,58% σημειώνει και ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 2,11% υποχωρεί ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI καταγράφει πτώση 0,58%. Στην Πορτογαλία ο PSI20 σημειώνει απώλειες 1,23%.

Αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο -2,55% και τον Micex στο -1,98%.

source: capital.gr

No comments:

Share |