Wednesday, May 19, 2010

Εταιρίες: Δυο "λουκέτα" για κάθε έναρξη


Εταιρίες: Δυο "λουκέτα" για κάθε έναρξη


Περισσότερα λουκέτα απ’ότι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων καταγράφονται για πρώτη φορά στην εγχώρια αγορά, σε σημείο που δύο επιχειρήσεις να κλείνουν έναντι μιας που ιδρύεται.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αυτό δείχνει και την κλίμακα των επιπτώσεων της κρίσης κυρίως στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Οι προβλέψεις δε κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης το επόμενο διάστημα.

Αν και το 2008 η κρίση είχε πιέσει το ρυθμό ίδρυσης εταιριών, το ισοζύγιο παρέμενε θετικό, ενώ το 2009 άρχισε σταδιακά η ανατροπή της τάσης που φαίνεται να οδηγεί το 2010 σε συρρίκνωση του αριθμού των ενεργών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας στα τέλη του 2009, τα λουκέτα των επιχειρήσεων ανήλθαν σε 10.000 επιχειρήσεις ενώ προέβλεπε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί έως ότου τα μέτρα στήριξης που επεξεργάζονταν θα αποδώσουν.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στις αρχές του 2010 αύξανε τον αριθμό των λουκέτων σε 15.000 ενώ σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της, κ.Βασίλη Κορκίδη πλέον «για κάθε δύο επιχειρήσεις που κλείνουν, μια επιχείρηση ανοίγει».

Σύμφωνα με πρόσφατή έρευνα της ΕΣΕΕ, 65.000 επιχειρήσεις έχουν προβλήματα ρευστότητας, ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες και αδυναμία πρόσβασης σε νέο δανεισμό γεγονός που τις οδηγεί στη λύση του λουκέτου. Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ 100.000 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα προβούν σε απολύσεις ή λουκέτο καθώς μεγάλο πλήθος εξ αυτών απασχολούν ένα ή δύο άτομα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, κ.Βασίλη Αποστολόπουλο, από τις ενδείξεις τόσο των τελευταίων μηνών του 2009 όσο και των πρώτων μηνών του 2010, οι οποίες προέρχονται από τα 59 επιμελητήρια της χώρας που εκπροσωπεί η ΚΕΕΕ, διαφαίνεται ότι έχει πλήρως ανατραπεί η σχέση του 1/3 (όπου 1 επιχείρηση έκλεινε προς τρείς που άνοιγαν) στην ελληνική επικράτεια.

Μέχρι σήμερα, η ΚΕΕΕ δεν έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να δημοσιοποιήσει τους ακριβείς αριθμούς ενάρξεων και διαγραφών για το 2009 και τις αρχές του 2010, κίνηση στην οποία θα προβεί έως το τέλος του Μαίου, ωστόσο εκτιμά ότι τα στοιχεία που συγκεντρώνονται αποδεικνύουν το μέγεθος της κρίσης και των επιπτώσεων στην επιχειρηματικότητα.

Μεγαλύτερες «διαρροές» καταγράφονται στους κλάδους του εμπορίου, των ενδυμάτων, των οικοδομικών υλικών, των συνεργείων και των ναυπηγείων αλλά και των καφενείων και των εστιατορίων, σύμφωνα με τις ενδείξεις.

Ειδικότερα, με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία έως το 2008 υπήρχε θετικό ισοζύγιο ενάρξεων-διαγραφών. Συγκεκριμένα στα 34 μεγαλύτερα επιμελητήρια της χώρας κατά τη διάρκεια του 2008, οι εγγραφές επιχειρήσεων ανέρχονταν σε 51.262 ενώ οι διαγραφές σε 32.216 με αποτέλεσμα να υπάρχει θετικό ισοζύγιο 19.046 εγγραφών.

Το 2009 και για το διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου, οι εγγραφές ήταν 28.877, οι διαγραφές 19.518 και το καθαρό αποτέλεσμα 9.176 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μείωση κατά 15,5% των εγγραφών. Ακόμη, μείωση των νέων εγγραφών παρατηρήθηκε σε 25 από τα 34 επιμελητήρια, ενώ σε οκτώ από αυτά η μείωση ξεπερνά το 25% σε σχέση με το 2008 (Επιμελητήρια Καρδίτσας, Λευκάδας, ΕΒΕΑ, ΒΕΑ, Αιτωλοακαρνανίας, Μαγνησίας, Κεφαλληνίας, ΕΒΕΠ).

Επίσης σε δέκα επιμελητήρια της χώρας (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς, Καβάλας, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Λακωνίας, Καρδίτσας και Εβρου) οι διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα των επιμελητηρίων ήταν περισσότερες από τις νέες εγγραφές το διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου 2009.

Αχαρτογράφητη αγορά

Σύμφωνα με τον κ. Β.Αποστολόπουλο από την ΚΕΕΕ, η κρίση δεν έχει πλήρως χαρτογραφηθεί καθώς τα στοιχεία που συγκεντρώνουν τα επιμελητήρια εμπεριέχουν καθυστέρηση από τη στιγμή που μια επιχείρηση κλείνει έως ότου διαγραφεί από τα μητρώα των επιμελητηρίων.

Επιπλέον, τονίζει ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη το εργαλείο του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), στο οποίο θα καταγραφεί πλήρως κάθε επιχείρηση ανά την επικράτεια και το οποίο εκτός από διευκόλυνση στις επιχειρήσεις για κάθε νομικό, οικονομικό και ασφαλιστικό θέμα θα αποτελέσει αναπτυξιακό μέσο για την Πολιτεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο και μόνο η υιοθέτηση του ΓΕΜΗ σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την απλοποίηση ίδρυσης επιχειρήσεων, θα ανεβάσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας κατά 35-40 θέσεις στην κατάταξη που καταρτίζουν οι διεθνείς οργανισμοί.

Επίσης η ενημέρωση τόσο για ποσοτικά στοιχεία (π.χ. ενάρξεις –διαγραφές) όσο και για ποιοτικά στοιχεία θα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, δίνοντας έτσι μια πλήρη και άρα ευκολότερα διαχειρίσιμη εικόνα της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |