Wednesday, February 17, 2010

"Κερδισμένη από τα ελληνικά swaps η Goldman Sachs"


"Κερδισμένη από τα ελληνικά swaps η Goldman Sachs"

Η Goldman Sachs, τουλάχιστον στις έξι από τις δέκα διαθέσεις ομολόγων που διαχειρίστηκε για την ελληνική κυβέρνηση, δεν έκανε καμία αναφορά στις συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων (currency swaps) που διακανόνισε για την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με επανεξέταση των εγγράφων από το Bloomberg.

Η αμερικανική εταιρεία βοήθησε την Ελλάδα να αντλήσει κεφάλαια εκτός ισολογισμού ύψους 1 δισ. δολαρίων το 2002 μέσω των swaps, κάτι που οι αρχές της Ε.Ε. υποστηρίζουν ότι μέχρι πρότινος δεν γνώριζαν.

Το γεγονός ότι δεν γνωστοποιήθηκε η συναλλαγή των swaps είναι πιθανό να έδωσε τη δυνατότητα στην Goldman Sachs, η οποία έλαβε μέρος στη διαχείριση πολλών διαθέσεων ομολόγων, σε άλλους αναδόχους καθώς και στην Ελλάδα να λάβουν καλύτερη τιμή για τους τίτλους, όπως υποστηρίζει ο Bill Blain, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της χρηματιστηριακής Matrix Corporate Capital LLP από το Λονδίνο.

«Η τιμή των ομολόγων θα έπρεπε να αντικατοπτρίζει την πραγματική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», τόνισε ο Blain. «Αν μία τράπεζα τα διέθετε σε επενδυτές βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, ενώ γνώριζαν ότι οι πληροφορίες δεν ήταν σωστές, τότε οι επενδυτές έχουν εξαπατηθεί», πρόσθεσε.

source: capital.gr

No comments:

Share |