Wednesday, February 17, 2010

Εκτός Ανωτάτου η άδεια Atlasmont

Εκτός Ανωτάτου η άδεια Atlasmont



Σε απόσυρση της προσφυγής που κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της Κεντρικής Τράπεζας, προχώρησε η Atlasmont Banka, προωθώντας παράλληλα τις διαδικασίες για υποβολή νέας αίτησης για άδεια λειτουργίας παραρτήματος στην Κύπρο.

Η Atlasmont, που έχει έδρα το Μαυροβούνιο και διατηρεί γραφείο αντιπροσωπείας στη Λεμεσό, αιτήθηκε τη χορήγηση άδειας στο τέλος Μαΐου 2009, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση της ΚΤ να εξετάσει την αίτηση της, λόγω της κρίσης.

Η Atlasmont προσέφυγε στο Ανώτατο το Σεπτέμβριο θεωρώντας παράνομη την εν λόγω απόφαση.

Η προσφυγή ακουμπούσε το «ευαίσθητο» θέμα των αρμοδιοτήτων του διοικητή και του διοικητικού συμβουλίου, δίδοντας στη ξένη τράπεζα ρόλο στη θεσμική διαμάχη μεταξύ των δύο. Η Altasmont υποστήριζε στην προσφυγή ότι «αρμόδιο όργανο για την εξέταση της αίτησης για χορήγηση άδειας άσκησης τραπεζικών εργασιών στην Κύπρο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και όχι ο διοικητής αυτής».

Η προσφυγή, για την οποία ορίστηκε ακρόαση το Μάρτιο, θα έδινε την ευκαιρία στο Ανώτατο Δικαστήριο να διευκρινίσει το ρόλο του ΔΣ της ΚΤ. Ως γνωστό, μερίδα του ΔΣ ζητά να ενημερώνεται για αδειοδοτήσεις τραπεζών και επικαλείται σχετική γνωμάτευση του δικηγόρου Αντώνη Παπαντωνίου, που είναι επίσης δικηγόρος της Atlasmont.

Η ΚΤ υποστηρίζει ότι ο μόνος αρμόδιος για να χειρίζεται αδειοδοτήσεις είναι ο διοικητής και το τεχνοκρατικό του επιτελείο και επικαλείται γνωμάτευση του νομικού της συμβούλου.

Η δημοσιοποίηση της προσφυγής της Altasmont φαίνεται ότι ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της εποπτικής αρχής, που σύμφωνα με γνώστη του θέματος, φέρεται να μήνυσε στη ξένη τράπεζα «ότι θα εξετάσει το αίτημα της και μάλιστα σύντομα».

Εκπρόσωπος της ΚΤ δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο.

Την τελευταία τριετία, η ΚΤ δεν έχει εγκρίνει καμία άδεια τράπεζας από τρίτη (εκτός ΕΕ) χώρα. Όπως έγραψε παλαιότερα η StockWatch, η κυπριακή εποπτική αρχή τα τελευταία χρόνια απέρριψε αιτήσεις και άλλων τραπεζών από τρίτες χώρες.

Η ΚΤ δημοσίευσε κανονισμούς για αδειοδότηση τραπεζών από τρίτες χώρες το Δεκέμβριο 2009.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |