Wednesday, February 17, 2010

Δύσκολη χρονιά για εμπορικά ακίνητα


Δύσκολη χρονιά για εμπορικά ακίνητα



Στο ψυγείο βάζουν φέτος οι developers τα σχέδια για εμπορικές αναπτύξεις, καθώς η κρίση που παρατηρείται στην κατασκευαστική βιομηχανία άρχισε να διευρύνεται εκτός του οικιστικού κλάδου, επηρεάζοντας και τον τομέα των εμπορικών ακινήτων. Τα νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν τη διστακτικότητα των επιχειρηματιών ανάπτυξης να προχωρήσουν στην ανέγερση νέων εμπορικών κτιρίων ενόσω το οικονομικό περιβάλλον παραμένει αβέβαιο.

Το νεφελώδες επιχειρηματικό περιβάλλον συνέβαλε το 2009 στη μείωση του εμβαδού των αδειοδοτηθέντων έργων για εμπορικές αναπτύξεις κατά 18,3%.

Η μείωση είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη μείωση που παρατηρήθηκε για οικιστικά ακίνητα, που περιορίστηκε στο 14,5%.

«Η μείωση είναι μεγαλύτερη για τα εμπορικά κτίρια καθώς είναι μεγαλύτερες οι επιπτώσεις της κρίσης στον κλάδο αυτό, σε ότι αφορά τις πωλήσεις», ανέφερε στη StockWatch ο μεσίτης ακινήτων, Ηλίας Δανός.

Το πάγωμα των εμπορικών αναπτύξεων είναι ιδιαίτερα εμφανές στον τομέα των ξενοδοχείων, όπου η ετήσια μείωση του εμβαδού των αδειοδοτηθέντων έργων έφθασε το 86% το 2009. Η μείωση οφείλεται εν μέρει στην κάθετη συρρίκνωση των αδειοδοτήσεων τουριστικών χωριών, λόγω της κατάρρευσης της εξωγενούς ζήτησης ακινήτων.

Σημαντική μείωση 20% παρουσιάζουν επίσης οι άδειες για ανέγερση γραφείων, που οφείλεται κυρίως στη μείωση του εμβαδού των κτιρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Δανό, η κρίση και η ανάγκη μείωσης του εξοδολογίου των επιχειρήσεων συνεπάγεται μικρότερα εμβαδά γραφείων.

Παρά τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς για μεγαλύτερες αποδόσεις βιομηχανικών κτιρίων και αποθηκών, η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστες ούτε αυτού του είδους τις αναπτύξεις. Τα εμβαδά αδειών οικοδομής για τέτοιες αναπτύξεις μειώθηκαν κατά 22%.

Εξαίρεση στην ευρύτερη κατάσταση που παρουσιάζει ο κλάδος των εμπορικών ακινήτων αποτελούν τα κτίρια για χονδρικό και λιανικό εμπόριο. Τα πλάνα των επιχειρηματιών του κλάδου για ανέγερση υπεραγορών και καταστημάτων δεν πτοήθηκαν από την ευρύτερη κάμψη της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα οι σχετικές αδειοδοτήσεις να παρουσιάζουν αύξηση 15%.

Όσο για τα οικιστικά ακίνητα, η κρίση που παρουσιάζεται την τελευταία διετία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2010, αφού η υπερπροσφορά οικιστικών μονάδων δείχνει να αποθαρρύνει νέα κατασκευαστικά ανοίγματα.

Τα εμβαδά για οικιστικές πολυκατοικίες παρουσιάζουν ετήσια μείωση 23% και αυτά για διπλοκατοικίες 46%.

Διαφορετική είναι εικόνα στις μονοκατοικίες, όπου η μείωση περιορίζεται στο 4%.

Το σύνολο της μείωσης στις άδειες οικοδομής είναι 15%, κυρίως λόγω της διστακτικότητας που υπάρχει για προώθηση μεγάλων έργων.

Σύμφωνα με τον κ. Δανό, το 2010 προμηνύεται δύσκολος χρόνος για την κατασκευαστική δραστηριότητα στο σύνολο της.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |