Wednesday, February 17, 2010

JP Morgan – Goldman Sachs και hedge funds έστησαν το μεγάλο κόλπο στα ελληνικά ομόλογα

JP Morgan – Goldman Sachs και hedge funds έστησαν το μεγάλο κόλπο στα ελληνικά ομόλογα

Το επενδυτικό παιχνίδι όσο παρασκηνιακό και αν φαίνεται είναι απόλυτα ξεκάθαρο όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα.
Με short θέσεις 14 με 18 δις και στα CDS περίπου 5 δις τα hedge funds και οι επενδυτικές τράπεζες ειδικά οι αμερικανικές με πρωτεργάτες την J P Morgan και την Goldman Sachs , έχουν στήσει ένα άγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι αποκομίζοντας μέχρι τώρα πραγματικό και λογιστικό κέρδος που αγγίζει τα 1,6 με 2 δις. Τα hedge funds άνοιξαν το κερδοσκοπικό παιχνίδι στα ελληνικά ομόλογα καθώς ως γνωστό τα hedge funds είναι επενδυτές υψηλού ρίσκου.

Στην πορεία όμως όταν διαπίστωσαν ότι ελέγχουν το παιχνίδι στην Ελλάδα άρχισαν να αγοράζουν περισσότερα ομόλογα από επενδυτικές τράπεζες με προφανή στόχο να σορτάρουν περισσότερα.
Τα hedge funds δίνουν ρευστότητα και έναντι αυτών λαμβάνουν ομόλογα από επενδυτικές τράπεζες τα οποία και μέσω του μηχανισμού των CDS του ασφαλίστρου έναντι ρίσκου χώρας εκτοξεύουν το spread και το ασφάλιστρο κερδίζοντας διπλά και από το spread και από το γεγονός ότι υποχωρούν οι τιμές των ομολόγων και όταν κληθούν να τα αγοράσουν εκ νέου να έχουν την ευκαιρία να τα αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές αν και εφόσον αποφασίσουν να κλείσουν short θέσεις.

Τα hedge funds λοιπόν έχουν διαμορφώσει ένα σκηνικό το οποίο επιτρέπει την κερδοσκοπία.
Όμως τα hedge funds για να επιτύχουν πολλαπλάσια κέρδη σε σχέση με την έκθεση τους στην Ελλάδα θα πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε default σε στάση πληρωμών. Σε μια τέτοια περίπτωση τα hedge funds θα πετύχαιναν ένα κέρδος περίπου 3 δις ευρώ τουλάχιστον.
Οι μεγάλες τράπεζες όπως η Deutsche bank η Citigroup έχουν ανακοινώσει ότι μείωσαν την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα αυτό σημαίνει ότι φοβούνται περισσότερο τις μελλοντικές εξελίξεις.

Προφανώς και δεν έχουν ακολουθήσει αυτή την τακτική όλες οι επενδυτικές τράπεζες αλλά γεγονός είναι ότι οι επενδυτικές τράπεζες άνοιξαν την κερκόπορτα της ελληνικής αγοράς ομολόγων ώστε να μπουν τα hedge funds.
Η αγορά ομολόγων βρίσκεται σε κρίσιμα τεχνικά σημεία.
Αν τα hedge funds συνεπικουρούμενα από τις επενδυτικές τράπεζες πετύχουν τον στόχο τους το spread θα μπορούσε να οδηγηθεί έως τις 500 μονάδες βάσης στην 10ετία.
Αν δεν τα καταφέρουν θα αμυνθούν στις 250 μονάδες βάσης αν και όπως έχει τονιστεί στα επίπεδα μεταξύ 200 και 250 μονάδων βάσης έχουν χτιστεί οι μεγάλες short θέσεις και σταδιακά θα κλείνουν θέσεις.
Το επόμενο διάστημα λοιπόν είναι καθοριστικότατο για την ελληνική αγορά ομολόγων.

source: bankingnews.gr

No comments:

Share |