Wednesday, February 17, 2010

JPMorgan: Επιπλέον $220 δισ. απαιτεί η αναμόρφωση του τραπεζικού κλάδου


JPMorgan: Επιπλέον $220 δισ. απαιτεί η αναμόρφωση του τραπεζικού κλάδου

Επιπλέον κεφάλαια της τάξης των 221 δισ. δολαρίων (139,6 δισ. λιρών) θα χρειαστούν οι μεγαλύτερες τράπεζες, ενώ θα δουν τα ετήσια κέρδη τους να υποχωρούν κατά 110 δισ. δολάρια, σε περίπτωση που εφαρμοστούν όλες οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση του κλάδου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο εκτιμήσεις κορυφαίων αναλυτών.

Η πλήρης εφαρμογή των σχεδιαζόμενων μέτρων των ρυθμιστικών αρχών θα επιφέρει μείωση της μέσης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 5,4% το επόμενο έτος, από 13,3%, ενώ θα "λαβώσει" την οικονομική ανάπτυξη και θα αυξήσει το κόστος τραπεζικών υπηρεσιών, προειδοποιούν οι αναλυτές της JPMorgan.

"Η συνολική επίδραση όλων των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων δείχνει ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να περάσουμε από ένα σύστημα το οποίο χαρακτηριζόταν από ελλειπεις ρυθμίσεις σε ένα σύστημα που έχει υπερβολικές ρυθμισεις. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού και αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία" όπως δήλωσε ο Nick O΄Donohue, επικεφαλής έρευνας της JPMorgan.

Μόνο οι βρετανικές τράπεζες θα χρειαστούν 91 δισ. δολάρια, άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν 86 δισ. δολάρια, ενώ για τις αμερικανικές τράπεζες το αντίστοιχο ποσό υπολογίζεται στα 44 δισ. δολάρια, όπως εκτιμά η JPMorgan.

Σημειώνεται πως οι τράπεζες που ενδέχεται να επηρεαστούν περισσότερο είναι η κατά ένα μέρος κρατική Royal Bank of Scotland και η Lloyds.

source: capital.gr

No comments:

Share |