Wednesday, January 13, 2010

Moody΄s: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης για την Ελλάδα


Moody΄s: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης για την Ελλάδα


Το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης για Ελλάδα και Πορτογαλία αφήνει ανοιχτό ο οίκος Moody΄s, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα είναι περισσότερο μακροπρόθεσμο.

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία “αντιμετωπίζουν πιέσεις υποβάθμισης της αξιολόγησης” καθώς εφαρμόζουν “πολιτικά δύσκολη δημοσιονομική λιτότητα”, όπως αναφέρει η Moody΄s, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Οι αξιολογήσεις Aaa των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από τη Moody΄s Investors Service Inc. “φαίνονται ασφαλείς προς το παρόν”, αλλά οι εκτιμήσεις του οίκου σχετικά με το ποιες χώρες μπορούν να αποκαταστήσουν την οικονομική και δημοσιονομική τους κατάσταση “ιδιαίτερα στο πλαίσιο των αξιολογήσεων Aa και A, θα δοκιμαστούν”, ανέφερε η Moody’s.

Επιπλέον, σημείωσε πως το «κενό» ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και της Πορτογαλίας στην Ευρωζώνη μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητα αύξησης των φόρων, κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος “αργού θανάτου” είναι υψηλός, αλλά ο κίνδυνος ενός “ξαφνικού θανάτου” υπό τη μορφή κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών είναι αμελητέος.

“Η παγκόσμια ύφεση έχει αποκαλύψει αποκλίσεις μεταξύ των σχετικών οικονομικών αποδόσεων των ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο των αξιολογήσεων Aa και A”, σύμφωνα με τη Moody΄s.

Εξάλλου και όπως συμπληρώνει το Bloomberg, επικαλούμενο την ανακοίνωση της Moody΄s “oι κυβερνήσεις έχουν ακόμη χρόνο στη διάθεσή τους, αν επιθυμούν να λάβουν μέτρα με σκοπό να αποφύγουν τη συγκεκριμένη κατάσταση, ωστόσο το χρονικό περιθώριο που τους δίνεται δεν είναι άπειρο”, τόνισε ο οίκος.

“Η Πορτογαλία έχει στη διάθεσή της περισσότερο χρόνο για να αντιστρέψει το κλίμα, γεγονός που δικαιολογεί την αξιολόγησή της Αα2”, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι: “στον αντίποδα, τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα είναι πολύ πιο περιορισμένα, κυρίως γιατί η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών ήταν πολύ πιο δραματική τελευταία”.

Η σημερινή ανακοίνωση της Moody’s ενδεχομένως και να εξηγεί κατά μια έννοια το γεγονός ότι ο οίκος δεν προχώρησε (όπως ήταν από πολλούς αναμενόμενο) στη «διπλή υποβάθμιση» της χώρας μας στις 22 Δεκεμβρίου (οπότε και υποβάθμισε την Ελλάδα σε «Α2» από «Α1»), καθώς αναμένει δείγμα των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση.


capital.gr

No comments:

Share |