Wednesday, January 13, 2010

Nomura: "Η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί"


Nomura: "Η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί"

Η ελληνική δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να βρεθεί αύριο στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει τη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με έκθεση της Νomura.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ΕΚΤ κατά πάσα πιθανότητα θα εκφράσει την εμπιστοσύνη της απέναντι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η ελληνική περίπτωση ωστόσο θέτει ένα δίλλημα για την ΕΚΤ: αφενός, αναφέρει η Νomura, η ΕΚΤ έχει μια «φυσική κλίση» προς την αυστηρότητα, καθώς οι αξιωματούχοι της θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους «φύλακες» της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αφετέρου, η ΕΚΤ είναι παράλληλα ο θεματοφύλακας της ενότητας της νομισματικής ένωσης και είναι απίθανο να ενθαρρύνει τη διατήρηση των διαφορετικών νομισματικών συνθηκών που προκύπτουν από τα διευρυνόμενα spreads μεταξύ των κρατικών ομολόγων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Nomura αναμένει από τον διοικητή της ΕΚΤ ένα «μήνυμα ελπίδας», επαναλαμβάνοντας πιθανότατα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα. «Πράγματι», σημειώνει ο οίκος, «η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι επεξεργάζεται ένα σύνολο μέτρων που θα μπορούσαν να περιορίσουν το έλλειμμα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ κατά αρκετές μονάδες εντός του έτους».

Τα πράγματα ωστόσο θα γίνουν πιο περίπλοκα όταν ο Jean-Claude Trichet -και αυτό είναι πολύ πιθανό- ερωτηθεί για τις προϋποθέσεις της ΕΚΤ αναφορικά με τα ομόλογα που δέχεται ως εγγυήσεις. Ως πιο πιθανή απάντηση του διοικητή η Nomura αναμένει το «ουδέν σχόλιον». Όπως εξηγεί ο οίκος, ο «αποκλεισμός» των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ σε αυτό το στάδιο δεν αποτελεί παρά μόνο ένα θεωρητικό ζήτημα. Αν η ΕΚΤ αλλάξει το Δεκέμβριο του 2010 -όπως είναι προγραμματισμένο- σε Α- την κατώτατη αξιολόγηση που κάνει αποδεκτή, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα μείνουν εκτός, παρά μόνο αν η Moody’s προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες, από το τρέχον Α2.

Η Nomura δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να εμφανιστεί λιγότερο ουδέτερη, δίνει ωστόσο ίσες πιθανότητες τόσο προς την κατεύθυνση μίας αυστηρότερης στάσης εκ μέρους της ΕΚΤ, όσο και προς της κατεύθυνση μιας πιο «ανεκτικής» διατύπωσης.

Το consensus είναι ότι η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα επιτρέψει στα ελληνικά ομόλογα να «διολισθήσουν» εκτός των προϋποθέσεων που θέτει η ίδια. Το κόστος μίας αντίθετης προς αυτή στάσης θα υπερβεί σημαντικά τα οφέλη της διατήρησης της νομισματικής σταθερότητας, σημειώνει η Nomura και εκτιμά ότι η ΕΚΤ τελικά δεν θα χρειαστεί να βρεθεί στη θέση να «διαλέξει» πως θα κινηθεί, ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης θα έχουν «σημαντικό αντίκτυπο» στο έλλειμμα του 2010 και ότι τα ελληνικά ομόλογα το Δεκέμβριο του 2010 θα βρίσκονται πάνω από το Α- από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης, το οποίο ως προϋπόθεση αρκεί.

«Ακόμη κι αν η Moody’s δίνει ‘αρνητικό’ outlook, η δημοσιονομική κατάσταση δεν έχει απαραιτήτως επιδεινωθεί από την τελευταία αξιολόγηση του οίκου στις 22 Δεκμβρίου», αναφέρει η Nomura.

Σε περίπτωση «διάσωσης», δύο πράγματα πρέπει να έχουμε κατά νου σύμφωνα με τη Nomura. «Πρώτον, δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ η διάσωση μιας χώρας (αποτελεί πολιτική επιλογή και θα περιλαμβάνει εμπλοκή του ΔΝΤ ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Δεύτερον, η Ελλάδα δεν οδεύει προς χρεοκοπία κατά τη γνώμη μας. Πράγματι, θεωρούμε εξαιρετικά μεγάλη την πιθανότητα το ελληνικό έλλειμμα να παρουσιάσει από το 2009 στο 2010 μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Ευρώπη».

capital.gr

No comments:

Share |