Thursday, January 7, 2010

Κίνα: Επιθυμεί την ύπαρξη μαύρης αγοράς σιδηρομεταλλεύματος;


Κίνα: Επιθυμεί την ύπαρξη μαύρης αγοράς σιδηρομεταλλεύματος;


ΠΕΚΙΝΟ (Dow Jones)—Από τη στιγμή που η Κίνα απέτυχε το καλοκαίρι να επιβάλει τους όρους τιμολόγησης του σιδηρομεταλλεύματος με τις παγκόσμιες μεταλλευτικές, προσπαθεί να προωθήσει την ιδέα μίας «ενιαίας τιμής» για τις εισαγωγές.

Ωστόσο θα ήταν δύσκολο να επιτύχει μία πολιτική τιμών βασισμένης στο παρελθόν, που θα ελέγχεται από την κυβέρνηση και δεν είναι κάτι που οι Κινέζοι θα έπρεπε να κάνουν. Αν το Πεκίνο επέμενε για μία μοναδική τιμή, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μαύρη αγορά σιδηρομεταλλεύματος, καθώς οι έμποροι μεταλλευμάτων και οι εταιρείες χάλυβα θα προσπαθούσαν να πουλήσουν εκ νέου τα εισαγόμενα μεταλλεύματα σε υψηλότερες τιμές, δημιουργώντας σύγχυση στη βιομηχανία χάλυβα.

Ο μεγαλύτερος υπέρμαχος της ιδέας, η ένωση σιδήρου και χάλυβα της Κίνας, China Iron and Steel Association, δεν είναι ξεκάθαρη και λεπτομερής ως προς τι ακριβώς συνεπάγεται ο καθορισμός μίας ενιαίας τιμής και συνεπώς παραμένει μία αφηρημένη έννοια. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα για μία ακόμη φορά υπογράμμισε ότι τάσσεται υπέρ της «ενιαίας τιμής».

Γενικά, η Κίνα αυτή τη στιγμή διαθέτει δύο τιμές για το σιδηρομετάλλευμα. Ένα τμήμα της αγοράς – σχεδόν 60% τον περασμένο χρόνο – χρησιμοποιεί μία μεταβαλλόμενη τιμή spot. Οι μεγαλύτερες χαλυβουργίες αγοράζουν το υπόλοιπο σε προκαθορισμένες τιμές διαπραγματευόμενες σε ετήσια βάση, που έχουν γίνει φόβητρο για την Κίνα, η οποία επιδιώκει ένα πιο συγκεντρωτικό σύστημα καθορισμού τιμών.

Στο τελευταίο στάδιο των συνομιλιών, η China Iron and Steel Association, ενεργώντας ως διαπραγματευτής της κυβέρνησης, απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία με τις κορυφαίες εταιρείες εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος καθώς περίμενε μεγαλύτερες εκπτώσεις από αυτές που οι μεταλλευτικές είχαν συμφωνήσει με τα υπόλοιπα κράτη της Ασίας.

Είναι εύκολο να κατανοηθεί γιατί οι Κινέζοι επιθυμούν μία μοναδική τιμή.

Οι τιμές spot, οι οποίες ακολουθούν τη λογική περιορισμένης προσφοράς και τεράστιας κινεζικής ζήτησης, είχαν την τάση να αυξάνονται στα πιο ακατάλληλα χρονικά σημεία για τις χαλυβουργίες. Κάθε φορά που οι τιμές spot αυξάνονται, δίνουν πλεονέκτημα στις μεταλλευτικές που επιθυμούν υψηλότερες προκαθορισμένες τιμές για τις χονδρικές τους πωλήσεις.

Η πιο εύκολη λύση θα ήταν να ξεφορτωθούν τις χονδρικές πωλήσεις. Ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί για τις κινεζικές χαλυβουργίες που τους αρέσουν οι προκαθορισμένες τιμές, γιατί γενικότερα ακόμη συνεπάγονται φθηνότερους όρους σε σύγκριση με την αγορά spot.

Εναλλακτική επιλογή για την κυβέρνηση θα ήταν να παρέμβει και να αποφασίσει τις τιμές για όποιον επιθυμεί να μεταφέρει σιδηρομετάλλευμα στη χώρα.

Εντούτοις αν το φανταστούμε, συνεπάγεται διαστρέβλωση της αγοράς spot. Στην πραγματικότητα θα σήμαινε ότι οι δυνάμεις της αγοράς αντικαθιστώνται από τον κυβερνητικό έλεγχο για ένα πολύ ενεργό σε όγκους συναλλαγών εμπόρευμα.

Αυτό δεν θα ήταν προς όφελος της Κίνας, ειδικότερα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Θα συνεπαγόταν περισσότερες κυβερνητικές πολιτικές μεθοδεύσεις και άλλες πολιτικές για την ενίσχυση μίας τέτοιας πολιτικής.

Και σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η βιομηχανία χάλυβα κινείται σταδιακά προς δείκτες που βασίζονται στις αγορές, δίνοντας στην αγορά τη δυνατότητα να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των προκαθορισμένων τιμών. Η αυστραλιανή Bluescope Steel έχει συνάψει μία τέτοια συμφωνία με την BHP Billiton.

Ωστόσο το Πεκίνο διαρκώς απορρίπτει το ενδεχόμενο τιμολόγησης βασιζόμενης σε δείκτες.

Παρόλα αυτά, η Κίνα πρέπει να έχει κατά νου ότι όποτε στο παρελθόν έλαμψε με την προθυμία της να εφαρμόσει καλή δημόσια πολιτική, η κυβέρνηση κοίταξε μπροστά.

Ο καθορισμός ενιαίας τιμής εισαγωγών θα πήγαινε πίσω τη χώρα, θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και να διατηρηθεί, ενώ θα εμφανιζόταν ο κίνδυνος, ένας ξεπερασμένος στόχος να καταστρέψει άλλες πλευρές της φιλόδοξης –αν και δύσκολης– προσπάθειας της Κίνας να αναδιατάξει τις δυνάμεις σε έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους στον κόσμο.

capital.gr

No comments:

Share |