Thursday, January 7, 2010

Jeff Rubin: "Το πετρέλαιο θα φτάσει τα $100 έως το τέλος του 2010"


Jeff Rubin: "Το πετρέλαιο θα φτάσει τα $100 έως το τέλος του 2010"


Η τιμή του πετρελαίου θα ανέλθει στα 90 δολάρια το βαρέλι στο τρέχον τρίμηνο και στα 100 δολάρια έως το τέλος του έτους, όπως εκτιμά ο Jeff Rubin, ο αναλυτής που προέβλεψε με ακρίβεια το ράλι της τιμής του μαύρου χρυσού κατά την δεκαετία που μόλις έληξε.

Η αυξανόμενη ζήτηση στην Ασία και τη Μέση Ανατολή θα πιέσει τους καταναλωτές να βασιστούν σε πιο δαπανηρές πηγές ενέργειας όπως οι πετρελαϊκοί αμμόλοφοι, τόνισε ο Rubin, ο οποίος επιτυχώς προέβλεψε το 2007 ότι το πετρέλαιο θα έφτανε τα 100 δολάρια.

“Είναι ασφαλές να πούμε ότι θα δούμε τριψήφιες τιμές πετρελαίου κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους”, σημείωσε ο Rubin στο πλαίσιο συνέντευξης. “Θα περίμενα οι τιμές να κινηθούν πολύ κοντά σε αυτό το επίπεδο, ενώ εκτιμώ ότι θα διαμορφωθούν περί τα 90 δολάρια στα τέλη του Μαρτίου”, πρόσθεσε.

Η αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου θα ενισχυθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από τις αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία και όχι από τα βιομηχανοποιημένα κράτη της Δυτικής Ευρώπης και τις ΗΠΑ, όπου η ζήτηση έχει πιθανώς κορυφωθεί, σύμφωνα με τον Rubin.

Η ζήτηση του αναπτυσσόμενου κόσμου επισκιάζει τη σημασία των πολιτικών αναταράξεων σε χώρες όπως το Ιράν και η Νιγηρία, ή τον περιορισμό της παραγωγής μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, ως καταλύτες της αγοράς, υπογράμμισε.

capital.gr

No comments:

Share |