Thursday, January 7, 2010

S&P: Το χειρότερο έτος για τα μερίσματα το 2009


S&P: Το χειρότερο έτος για τα μερίσματα το 2009


Το χειρότερο έτος στην ιστορία σε ό,τι αφορά την καταβολή μερισμάτων χαρακτηρίζει το 2009 η Standard & Poor΄s, ωστόσο διακρίνει σημάδια βελτίωσης στο δ΄ τρίμηνο, κάτι που αποτελεί καλό οιωνό για το 2010.

Οι προοπτικές φαίνεται ότι βελτιώνονται το τελευταίο διάστημα καθώς ομαλοποιούνται οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει, αναφέρει ο οίκος.

Επισημαίνει παράλληλα ότι το πάγωμα των χρηματοπιστωτικών αγορών το 2008 και η παγκόσμια ύφεση οδήγησαν πολλές εταιρείες στην κατάργηση των μερισμάτων ως τον ευκολότερο τρόπο για να διαφυλάξουν κεφάλαια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P, το δ΄ τρίμηνο μόλις 74 εταιρείες από τις συνολικά 7.000 που ανακοινώνουν τα στοιχεία τους στον οίκο, προχώρησαν σε μείωση του μερίσματος, σε σχέση με 288 το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Παράλληλα 484 εταιρείες προχώρησαν σε αύξηση των μερισμάτων τους από 475 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

"Το τέταρτο τρίμηνο δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση μία καλή περίοδος για τα μερίσματα, ωστόσο σε σχέση με την τελευταία περίοδο σηματοδοτεί σημαντική βελτίωση και σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση στον αριθμό των εταιρειών που ανακοινώνουν αύξηση των μερισμάτων, στηρίζει την άποψη μας ότι τα χειρότερα για τα μερίσματα έχουν περάσει", αναφέρει ο αναλυτής της S&P, Howard Silverblatt.

Ωστόσο επισημαίνει ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή και θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το 2012 ή το 2013 για να δούμε την επιστροφή των μερισμάτων στα επίπεδα που ήταν πριν από πέντε χρόνια.

Για ολόκληρο το 2009, συνολικά 804 εταιρεία έκοψαν το μέρισμα τους, από μόλις 110 δύο χρόνια νωρίτερα. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από την έναρξη καταγραφής στοιχείων το 1955.

Οι περικοπές οδήγησαν σε μείωση των μερισμάτων κατά συνολικά 58 δισ. δολ.

capital.gr

No comments:

Share |