Thursday, January 7, 2010

6 χρόνια πίσω η κτηματαγορά


6 χρόνια πίσω η κτηματαγορά

Με τις χειρότερες επιδόσεις της τελευταίας εξαετίας κλείνει το 2009 η κτηματαγορά που συνδύασε απότομη μείωση της δραστηριότητας αλλά και μείωση των τιμών. Νέα στοιχεία του Κτηματολογίου δείχνουν πως ο όγκος πωλήσεων στην κτηματαγορά μειώθηκε απότομα το 2009 από τα ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα του 2008 και του 2007, επιστρέφοντας στα πιο φυσιολογικά επίπεδα του 2003. Παράγοντες της αγοράς βλέπουν σταθεροποίηση της κατάστασης το 2010 χωρίς να αποκλείουν μικρή επιδείνωση, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν με ακρίβεια τις επιπτώσεις της εγχώριας οικονομικής ύφεσης στην αγορά ακινήτων. Ο συνολικός όγκος πωλήσεων μειώθηκε το 2009 στο €1,7 δισ. από €3,5 δισ. το 2008 καταγράφοντας πτώση 51,2%.

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, η αγορά κινήθηκε φέτος στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003, τότε που ο όγκος πωλήσεων διαμορφώθηκε στο €1,6 δισ.

«Νοουμένου ότι οι οικονομικοί παράμετροι θα παραμείνουν οι ίδιοι το 2010, όπως η πολιτική τραπεζών για στεγαστικά δάνεια και για το ύψος επιτοκίων, η κτηματαγορά το 2010 θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2009 ή θα επιδεινωθεί μερικώς προς τα κάτω για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων», ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, Σολομών Κουρουκλίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προβλέψεις του εκτιμητή Αντώνη Λοϊζου. «Για το 2009 προβλέπεται να υπάρχει μια σταθεροποίηση στην αγορά και ίσως και επιδείνωση προς τα κάτω».

«Δεν αναμένουμε οποιαδήποτε ουσιαστική διαφοροποίηση για τους πρώτους μήνες του 2010 και προσωπικά εκτιμώ ότι οι πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους θα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με τους τελευταίους μήνες του 2009», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης.

Προς τα κάτω οι τιμές

Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων, αναμένεται σταθεροποίηση και ενδεχομένως περαιτέρω πτώση. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουκλίδη, σταθεροποίηση στις τιμές αναμένεται σε ορισμένα οικόπεδα και οικιστικά οικόπεδα και μείωση σε άλλες κατηγορίες ακινήτων, όπως είναι τα χωράφια που είναι εκτός αστικών περιοχών.

Ο κ. Λοϊζου, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η μείωση των τιμών των ακινήτων για το 2009 ανήλθε στο 20% (-15% στα οικιστικά και -20% με -30% στα τουριστικά).

«Η πτωτική τάση των τιμών εκτιμώ ότι θα συνεχίσει να παρατηρείται και το 2010, παρόλο που δεν θα είναι στα επίπεδα του 2008 ή 2007», είπε.

«Τοπικά, ευκαιρίες αναμένεται ότι σίγουρα θα υπάρχουν, δεν προβλέπονται όμως περαιτέρω σημαντικές μειώσεις, ιδιαίτερα στα κέντρα των πόλεων και τις αναπτυγμένες τουριστικές περιοχές. Σε περιφερειακές περιοχές η κατάσταση είναι πιο αμφίβολη, ιδιαίτερα για έργα σε απομακρυσμένες περιοχές και έργα χαμηλής ποιότητας και αισθητικής», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Παρά την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η πλήρης ανάκαμψη θα έρθει προς το τέλος του 2010 ή τις αρχές του 2011.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |