Thursday, January 7, 2010

Δυσκολεύουν τα πράγματα για Eurocypria


Δυσκολεύουν τα πράγματα για Eurocypria



Ολοένα και πιο δύσκολη γίνεται η οικονομική κατάσταση στην κρατική εταιρεία ναυλωμένων πτήσεων Eurocypria, με τις κεφαλαιακές της ανάγκες να αυξάνονται παρά τις βελτιώσεις που επιχειρούνται στη λειτουργία της.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η εταιρεία χρειάζεται πλέον €50 εκ. για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, αντί €35 εκ. που ζητούσε τον Αύγουστο, λόγω των επιπλέον ζημιών που υπέστη συνεπεία της οικονομικής κρίσης.

Η πρόταση για οικονομική ενίσχυση της εταιρείας, που είχαν αναλάβει να εκπονήσουν τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, είναι έτοιμη και πριν από το Μάρτιο – περίοδος κατά την οποία ξεκινούν οι περισσότερες ναυλωμένες πτήσεις της Eurocypria – θα έχει προωθηθεί προς έγκριση τόσο από το Υπουργικό Συμβούλιο όσο και από τη βουλή.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία φέρεται να επιβιώνει με δανεικά και με ενέσεις ρευστότητας από επιστροφές φόρων.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος, Ελευθέριος Ιωάννου, που ανέλαβε πριν ένα ακριβώς χρόνο το πηδάλιο της εταιρείας, ανέφερε στη StockWatch ότι η τύχη της εταιρείας βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης.

«Η εταιρεία εξαρτάται από το υπουργείο Οικονομικών. Γι’ αυτό αισιοδοξούμε ότι θα περάσει σύντομα το νομοσχέδιο για αύξηση του κεφαλαίου της», είπε.

Η πρόταση για ενίσχυση του αρνητικού κεφαλαίου της εταιρείας με €35 εκ. άρχισε να συζητείται το καλοκαίρι, αλλά η συζήτηση εκτροχιάστηκε από τις αντιδράσεις της άλλης κρατικής εταιρείας, των Κυπριακών Αερογραμμών. Οι ΚΑ θεωρούν αθέμιτη τη στήριξη της Eurocypria από το κράτος εκτιμώντας ότι στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.

Ο κ. Ιωάννου, που διαφώνησε δημόσια με τις τοποθετήσεις των ΚΑ, εκφράζει για άλλη μια φορά την πεποίθηση ότι η εταιρεία μπορεί να καταστεί κερδοφόρα αρκεί να έχει την απαιτούμενη κρατική στήριξη.

Ενδεικτικό των ευνοϊκών συνθηκών που επικρατούν για την εταιρεία, είπε, είναι και το γεγονός ότι έχει προπωληθεί το 80% των πτήσεων της για το 2010.

«Έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις στη λειτουργία της εταιρείας και παρά την οικονομική κρίση εκτιμώ ότι το 2010 θα είναι μια καλή χρονιά για τη Eurocypria», υποστήριξε ο κ. Ιωάννου.

Όσον αφορά το σχέδιο για περικοπές για τρία συνεχή χρόνια στους μισθούς των 66 πιλότων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της εταιρείας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η διοίκηση βρίσκεται ένα βήμα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με τις συντεχνίες.

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΟΙΥΚ) της ΣΕΚ, Ελισαίος Μιχαήλ, που εκπροσωπεί τους 300 περίπου υπαλλήλους της Eurocypria, θεωρεί δεδομένο ότι οι όποιες περικοπές θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα με την παροχή κρατικής βοήθειας.

Ο κ. Μιχαήλ εξήγησε ότι αν και οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία βρίσκονται σε καλό δρόμο εντούτοις ακόμη δεν έχουν καταλήξει με πιο τρόπο και από πού θα γίνουν οι μισθολογικές περικοπές.

Το σχέδιο θα είναι διάρκειας τριών χρόνων, είπε. «Πρόκειται για ένα πακέτο προτάσεων στη βάση του οποίου θα γίνει ένα πάρε δώσε αφού προηγουμένως δώσει το πράσινο φως η κυβέρνηση για την οικονομική ενίσχυση της εταιρείας».


stockwatch.com.cy

No comments:

Share |