Thursday, January 7, 2010

Η χρονιά του δολαρίου το 2010;


Η χρονιά του δολαρίου το 2010;

Tο νέο έτος «μπήκε» καλά για τις μετοχές, το χρυσό, το πετρέλαιο, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Για το δολάριο όμως, όχι και τόσο καλά.

Το αμερικανικό νόμισμα γνώρισε μία δύσκολη χρονιά το 2009, χάνοντας 4% της αξίας του έναντι καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, σύμφωνα με ανάλυση του CNNMoney.com.

Και μολονότι η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, ορισμένοι φοβούνται ότι το δολάριο μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω.

Η μεγαλύτερη ανησυχία έγκειται στα τρισεκατομμύρια δολάρια που διοχετεύθηκαν στο χρηματοοικονομικό σύστημα από την αμερικανική κυβέρνηση, αφού ο αντίκτυπος στο διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το δολάριο.

Αυτή τη στιγμή, το δολάριο κινείται γύρω από το 1,44 έναντι του ευρώ, σε επίπεδα περίπου 10% υψηλότερα από το ιστορικό ναδίρ που άγγιξε τον Ιούλιο του 2008.

Ορισμένοι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι το δολάριο θα αγγίξει νέο ναδίρ, ενώ κάποιοι άλλοι προβλέπουν ότι η διολίσθησή του φθάνει σύντομα στο τέλος της.

Ο Βασίλι Σερέμπριακοφ, στρατηγικός αναλυτής της Wells Fargo προβλέπει καλύτερους καιρούς για το δολάριο, καθώς η οικονομία βελτιώνεται.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2009, παρατηρήθηκε ένας αρνητικός συσχετισμός μεταξύ δολαρίου και μετοχών. Οταν οι μετοχές ενισχύονταν, το δολάριο υποχωρούσε.

Μήπως λοιπόν τώρα η ανοδική κίνηση του δολαρίου, σημαίνει μεγάλες ρευστοποιήσεις σε μετοχές και εμπορεύματα; Ισως όμως αυτό να μη συμβεί. Ο Αντριου Μπους, στρατηγικός αναλυτής της BMO Capital Markets, εκφράζει την άποψη, επίσης στο CNNMoney.com, ότι ο Δεκέμβριος πιθανότατα να αποτέλεσε το σημείο καμπής για το δολάριο.

Το νόμισμα ανέκτησε έδαφος έναντι άλλων νομισμάτων στη διάρκεια του συγκεκριμένου μηνός τη στιγμή που οι μετοχές συνέχιζαν την ανοδική πορεία τους.

Ο Μπους θεωρεί ότι το μέλλον του δολαρίου βρίσκεται τα μέγιστα στα χέρια του διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ, Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος εάν αρχίσει τη στρατηγική εξόδου και επιτοκιακές αυξήσεις, τότε η χρονιά θα είναι καλή για το νόμισμα.

Και ο Νταν Κουκ, αναλυτής της IG Markets, αναμένει ότι το δολάριο θα παρουσιάσει φέτος καλύτερες επιδόσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι αγορές εργασίας και στέγης παραμένουν εξασθενημένες και κατά συνέπεια μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής του δολαρίου θα μπορούσε να υποκινηθεί από αρνητικά στατιστικά στοιχεία.

naftemporiki

No comments:

Share |