Wednesday, December 2, 2009

UBS: Μπορεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει;


UBS: Μπορεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει;

Τώρα όχι, αργότερα ναι, απαντά η UBS σε σημερινό της report και παρά την διαβεβαιώση δια στόματος Γιούνκερ και Αλμούνια το περασμένο Σαββατοκύριακο, πως δεν τίθεται ένα τέτοιο θέμα για την χώρα μας. Ωστόσο ο διεθνής οίκος προχωρά στο να επισημάνει πως η Ελλάδα αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία της ευρωζώνης και αυτό λόγω του μεγάλου της ελλείμματος καθώς και του μεγάλου της χρέους.
Επίσης, τονίζει ένα ακόμη θέμα το το οποίο όπως λέει, δεν έχει σχολιαστεί πολύ, το ότι δηλαδή η εξωτερική θέση της χώρας μας είναι το ίδιο μη διατηρήσιμη, κάτι το οποίο κάνει την όλη κατάσταση της Ελλάδας ακόμη πιο ευάλωτη.

Πάντως η UBS τονίζει πως αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας καθώς ο κίνδυνος του ότι μία χώρα κυρήξει default είναι πως η αγορά θα δοκιμάσει και άλλες χώρες, κάτι το οποίο θα προκαλέσει το φαινόμενο του ντόμινο με καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της ευρωζώνης. Ο κίνδυνος μετάδοσης λοιπόν, είναι τεράστιος κι έτσι αυτήν την στιγμή εάν κάποια χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα, τότε οι υπόλοιπες θα την στηρίξουν.

Ομως αυτόν δεν ισχύει και για το μέλλον. Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρα μη διατηρήσιμη και θα χρειαστεί ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Και αποτελεί και ερωτηματικό εάν υπάρχει η πολιτική βούληση για να γίνει κάτι τέτοιο. Εάν η κατάσταση ομαλοποιηθεί στην ευρωζώνη, με την ανάπτυξη να επιστρέφει και την δημοσιονομική προσαμογή να υιοθετείται στις άλλες χώρες, τότε το επιχείρημα του ρίσκου μετάδοσης που υπάρχει σήμερα, δεν θα ισχύει.

H UBS δίνει τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία.

Στο πρώτο σενάριο η Ελλάδα αποφεύγει τη χρεοκοπία και σταθεροποιεί την κατάσταση, κάτι το οποίο είναι ένας «ευσεβής πόθος».

Στο δεύτερο και πιο πιθανό, σενάριο, η Ελλάδα διασώζεται, όμως, της επιβάλλονται περιοριστικοί δημοσιονομικοί όροι.

Στο τρίτο σενάριο και το πιο επικίνδυνο, η χώρα χρεοκοπεί ή τουλάχιστον αδυνατεί να πληρώσει ένα σημαντικό μέρος του χρέους της.

Οπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, αν και δεν βλέπει την ανάγκη προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ίσως στο μέλλον όμως, το Ταμείο να παίξει ρόλο στην διάσωση της χώρας, εάν χρειασθεί.

reporter.gr

No comments:

Share |