Wednesday, December 2, 2009

-25% στις αφίξεις Βρετανών το 2010

-25% στις αφίξεις Βρετανών το 2010


Μείωση της τάξης του 25% αναμένουν οι τουριστικοί πράκτορες στις αφίξεις Βρετανών, εκτιμώντας ότι η μεγάλη ακρίβεια και η πληγωμένη ανταγωνιστικότητα του κυπριακού τουριστικού προϊόντος θα δείξουν το 2010 την πόρτα εξόδου και τη στροφή της βρετανικής αγοράς σε άλλους τουριστικούς προορισμούς.

«Το 2010 αναμένεται να είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό από τη Βρετανία, η οποία αποτελεί την κυριότερη αγορά της Κύπρου, τόσο λόγω της αδικαιολόγητης ακρίβειας όσο και της ισοτιμίας της στερλίνας με το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου Βίκτωρ Μαντοβάνης, μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων.

Η Τουρκία, η οποία λόγω της αδυναμίας της στερλίνας έχει προσαρμόσει τις τιμές των ξενοδοχείων της σε στερλίνες, έχει αυξήσει μέχρι στιγμής τον αριθμό των κρατήσεων από Βρετανούς κατά 30%.

Αντίθετα η Κύπρος, είπε, έχει τη μεγαλύτερη μείωση στη Μεσόγειο η οποία μέχρι πριν δύο εβδομάδες ανερχόταν στο 25%. Η μείωση στην Ελλάδα από Βρετανούς ανέρχεται στο 14% και στην Ισπανία στο 16%.

«Και αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση τότε θα υπάρξουν και ακυρώσεις ναυλωμένων πτήσεων για να μην έρχονται άδεια τα αεροπλάνα πιέζοντας ακόμη πιο κάτω τις αφίξεις», είπε ο κ. Μαντωβάνης.

Επιπλέον, σημείωσε, στην ακρίβεια στην Κύπρο σε όλους γενικά τους τομείς ήρθαν να προστεθούν και τα τέλη του νέου αεροδρομίου τα οποία θα μετακυλιστούν στους ταξιδιώτες, δήλωσε ο κ. Μαντοβάνης, διευκρινίζοντας.

«Δεν εννοούμε τα τέλη προσγείωσης και απογείωσης τα οποία θα αυξηθούν μόνο κατά 3%, αλλά για τα τέλη για τα εξαιρετικά ψηλά ενοίκια που καλούνται να πληρώσουν όσοι θα χρησιμοποιούν τους χώρους του αεροδρομίου τα οποία θα αυξήσουν τα έξοδα των αεροπορικών εταιρειών οι οποίες με τη σειρά τους θα μετακυλήσουν το κόστος στους ταξιδιώτες».

Στην απογοητευτική αυτή εικόνα, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Θάσος Κατσουρίδης, συμβάλει και η γήρανση του τουριστικού προϊόντος, κυρίως των ξενοδοχείων των οποίων τα έσοδα των τελευταίων χρόνων δεν επιτρέπουν ανακαινίσεις. «Η κυβέρνηση από την άλλη αρνείται να συμβάλει να έρθει αρωγός προσφέροντας κίνητρα για αναβάθμιση των ξενοδοχείων».

Όσον αφορά το σκηνικό για το 2009, ο κ. Μαντοβάνης δήλωσε ότι η χρονιά θα κλείσει με συνολική μείωση της τάξης του 11% έστω και αν η χειμερινή περίοδος είναι κάπως καλύτερη από την περσινή.

Σχολιάζοντας επίσης τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του Συνδέσμου για την έγκαιρη εξαγγελία τους, ανέφερε πως η μείωση του τουριστικού πακέτου κατά 4% δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα καθώς η Κύπρος είναι κατά 15% περίπου πιο ακριβή από τους άλλους γειτονικούς προορισμούς όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Η μείωση του τουριστικού πακέτου με τη συμβολή και των ξενοδόχων ανέρχεται στο 10% και πάλι όμως δεν είναι αρκετό διότι οι άλλες χώρες έχουν λάβει πολύ περισσότερα μέτρα από την Κύπρο.

Ο κ. Κατσουρίδης στηλίτευσε επίσης για ακόμη μια φορά την έλλειψη μεγάλων αναπτυξιακών έργων όπως οι μαρίνες, τα γήπεδα γκολφ, συνεδριακά κέντρα και άλλα τα οποία εδώ και χρόνια παραμένουν στις εξαγγελίες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων, Άκης Κελεπέσιης, είπε ότι δυστυχώς η Κύπρος έχασε φίλους στην Ευρώπη διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας που να ενδιαφέρεται πραγματικά για το τουριστικό προϊόν.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |