Wednesday, December 2, 2009

Νέα πολιτική σελίδα μετά το Ανώτατο

Νέα πολιτική σελίδα μετά το Ανώτατο


Ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση του Ανωτάτου το οποίο απεφάνθη ότι η βουλή μπορεί να ψηφίζει νόμους οι οποίοι μειώνουν τα έσοδα της κυβέρνησης με αφορμή το νόμο για μείωση του ΦΠΑ στο 5% σε εστιατόρια και κέντρα αναψυχής, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Παράλληλα, διευκρίνισε, ότι δεν τίθεται θέμα αναδρομικής ισχύς της απόφασης επικαλούμενος επικοινωνία που είχε με τον εκ των δικηγόρων της βουλής, Αλέκο Μαρκίδη, ο οποίος είπε πως η θέση του είναι ότι ο νόμος τίθεται σε ισχύ μόνο με την δημοσίευση του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, κατά την άποψη του κ. Μαρκίδη, που την σέβομαι, όπως επισημαίνει ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ μετά από την υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την δημοσίευση του στην Επίσημη Εφημερίδα.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο κ. Νεοφύτου, είπε ακόμη ότι «μέχρι σήμερα η βουλή θεωρείτο από τους εκάστοτε κυβερνώντες ως ένα σώμα που θα μπορούσε απλά να σφραγίζει τις αποφάσεις της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας».

Με την απόφαση του Ανωτάτου ξεκινά μια νέα σελίδα στην πολιτική ιστορία του τόπου και θέτει και την οικονομία οριστικά στην πρώτη γραμμή των μεγάλων θεμάτων».

«Από τούδε και στο εξής δεν μπορούν οι οποιεσδήποτε κυβερνήσεις να σχηματίζονται με βάση ευκαιριακές συμμαχίες μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής. Με αυτή την απόφαση οι επόμενες εκλογές θα κρίνονται με βάση κοινό συμφωνημένο οικονομικό πρόγραμμα διακυβέρνησης», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι «δεν θα μπορεί οποιαδήποτε κυβέρνηση στο μέλλον, χωρίς να υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνημένο οικονομικό πρόγραμμα και χωρίς εξασφαλισμένη την βουλευτική πλειοψηφία στη βουλή να υλοποιήσει την οικονομική της πολιτική και το πρόγραμμα διακυβέρνησης».

«Αυτό», είπε, «είναι το πολιτικό θέμα από αυτή την απόφαση. Την ίδια ώρα επιφορτίζει τη βουλή, όπου και θα κριθεί από τους πολίτες για την υπευθυνότητα της».

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |